Ο Πολάκης ηχογράφησε παρανόμως τον Στουρνάρα: Οι ποινές που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας - iefimerida.gr

Ο Πολάκης ηχογράφησε παρανόμως τον Στουρνάρα: Οι ποινές που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας

 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σάλο έχει προκαλέσει η πρωτοφανής όσο και αδιανόητη κίνηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας να μαγνητοφωνήσει συνομιλία του με τον Γιάννη Στουρνάρα και μάλιστα να την μοιράσει σε φιλικό προς την κυβέρνηση site με αφορμή τον έλεγχο της ΤτΕ στο δάνειο Πολάκη από την Attica Bank.

Μια ενέργεια καταφανώς παράνομη, δεδομένου ότι η ηχογράφηση έγινε χωρίς την «ρητή συναίνεση» του διοικητή της ΤτΕ. Εξίσου παράνομη είναι εξάλλου και η αθέμιτη χρήση της πληροφορίας από τρίτους. Για όλες αυτές τις πρακτικές ο νομοθέτης έχει προβλέψει συγκεκριμένες ποινές.

Τι λένε νομικοί στο iefimerida.gr

Νομικοί μιλούν στο iefimerida.gr για «ξεκάθαρη παραβίαση» του άρθρου 172 του ΠΚ. Οπως τονίζουν, ακόμη και στην ακραία περίπτωση που δικαστήριο αποδεχόταν ότι ο διοικητής της ΤτΤ συναίνεση σιωπηρά αφού συνέχισε την τηλεφωνική συνδιάλεξη μαζί του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν είχε κανένα δικαίωμα να την δημοσιοποιήσει χωρίς την ρητή συναίνεση του σνυομιλητή του. Οι ίδιες πηγές σημείωναν με νόημα: «Ο υπουργός κρύβεται πίσω από τη βουλευτική του ασυλία, αφού γνωρίζει καλά ότι για να καθίσει στο σκαμνί να πρέπει προηγουμένως να γίνει η άρση της».

Ως εκ τούτου έχει ενδιαφέρον τι προβλέπει η νομοθεσία για την πρακτική που ακολούθησε ο Παύλος Πολάκης και η δημοσίευση του διαλόγου του με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Το άρθρο 272 «Παραβίαση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και της προφορικής συνομιλίας» του Ποινικού Κώδικα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«1. Όποιος αθέμιτα παγιδεύει ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο παρεμβαίνει σε συσκευή, σύνδεση ή δίκτυο παροχής υπηρεσιών σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας ή σε σύστημα υλικού ή λογισμικού, που χρησιμοποιείται για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, με σκοπό ο ίδιος ή άλλος να πληροφορηθεί ή να αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ τρίτων ή στοιχεία της θέσης και κίνησης της εν λόγω επικοινωνίας, τιμωρείται με φυλάκιση από ένα ως πέντε έτη και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου.

2. Όποιος αθέμιτα παρακολουθεί με ειδικά τεχνικά μέσα ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα προφορική συνομιλία μεταξύ τρίτων που δεν διεξάγεται δημόσια ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα μη δημόσια πράξη άλλου, τιμωρείται με φυλάκιση από ένα ως πέντε έτη και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της συνομιλίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου.

3. Όποιος αθέμιτα κάνει χρήση της πληροφορίας ή του υλικού φορέα επί του οποίου αυτή έχει αποτυπωθεί με τους τρόπους που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 τιμωρείται με φυλάκιση από ένα ως πέντε έτη και χρηματική ποινή».

Ο Πολάκης ηχογράφησε παρανόμως τον Στουρνάρα: Οι ποινές που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας  | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ