Ανεμοι 10 μποφόρ θα σαρώσουν την Ελλάδα σε θάλασσα και στεριά -Ποια θα είναι η κατάσταση που θα επικρατήσει [πίνακες] - iefimerida.gr

Ανεμοι 10 μποφόρ θα σαρώσουν την Ελλάδα σε θάλασσα και στεριά -Ποια θα είναι η κατάσταση που θα επικρατήσει [πίνακες]

Θυελλώδεις άνεμοι και μεγάλα κύματα / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΙΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως έρχεται απότομη αλλαγή του καιρού με κρύο, χιόνια, βροχές, αλλά και θυελλώδεις ανέμους που θα φτάσουν σε ένταση ακόμα και τα 10 μποφόρ.

Αυτό σημαίνει πως η θάλασσα θα είναι πολύ τρικυμιώδης, ενώ θα σηκώνονται κύματα πολύ ψηλά ύψους (8 - 12,5 μ.). Η θάλασσα εμφανίζει μεγάλα λευκά μπαλώματα και η συνολική της εμφάνιση αρχίζει να ασπρίζει. Ολο αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα η ορατότητα μειώνεται.

Η κλίμακα των μποφόρ επινοήθηκε το 1806 από τον Ιρλανδό Ναύαρχο και υδρογράφο Φράνσις Μποφόρ (Francis Beaufort), προκειμένου να τυποποιηθεί η περιγραφή των καιρικών συνθηκών και να διευκολυνθεί η συνεννόηση των ναυτιλλομένων.

Η κατάσταση στη θάλασσα -Τι συμβαίνει ανάλογα με τα μποφόρ

Χαρακτηρισμός ανέμου

Άπνοια (νηνεμία)

Σχεδόν άπνοια / ελαφρύ αεράκι

Το νερό κάνει μικρές «ρυτίδες».

Πολύ ασθενής (ελαφριά αύρα)

Ήρεμη


Η παραπάνω κατάσταση ισχύει για τα 10 μποφόρ στη θάλασσα.
Στη στεριά η κατάσταση όταν πνέουν άνεμοι εντάσεως 10 μποφόρ είναι διαφορετική, αλλά και κάτι πολύ σπάνιο. Σύμφωνα με την επίσημη μέτρηση των ανέμων αν και εφόσον παρατηρηθούν άνεμοι εντάσεως 10 μποφόρ στη στεριά τότε αναμένονται μεγάλες ζημιές, όπως το να ξεριζώνονται δένδρα και προξενούνται μεγάλες ζημιές σε κατασκευές. Οι άνεμοι αναπτύσσουν ταχύτητες 89-102 χλμ/ώρα.

Η κατάσταση στην ξηρά ανάλογα με τα beaufort

ΚΛΙΜΑΚΑ
BEAUFORΤ


0.3 -1.5


1.6 -3.3

Πολύ σπάνια παρατηρείται. Γίνονται πολύ μεγάλες ζημιές.


Πηγές: Wikipedia, megakastro

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ