Την Παρασκευή κλείνει οριστικά το Μακεδονικό -Ψηφίζεται η εισδοχή στο ΝΑΤΟ - iefimerida.gr

Την Παρασκευή κλείνει οριστικά το Μακεδονικό -Ψηφίζεται η εισδοχή στο ΝΑΤΟ

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα κλείσει οριστικά το Μακεδονικο / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την Παρασκευή κλείνει οριστικά το Μακεδονικό και πλέον η Συμφωνία των Πρεσπών, παρά τις αντιδράσεις, καθίσταται μη αναστρέψιμη.

Το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ψηφίζεται την Παρασκευή στην ελληνική Βουλή. Η διαδικασία θα ξεκινήσει την Πέμπτη, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής, ενώ αναμένεται να είναι θερμή. Πόσω μάλλον που για ακόμα μια φορά στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προστεθούν και οι 6 πρόθυμοι -και πιθανότατα οι εναπομείναντες βουλευτές του Ποταμιού- η ψήφος των οποίων υπέρ του κυβερνώντος κόμματος έχει προκαλέσει σάλο.

Η Βόρεια Μακεδονία θα είναι πλέον μια νέα πραγματικότητα και οι δυνατότητες της Ελλάδας να διορθώσει τις αδυναμίες της συμφωνίας, ελάχιστες.

Το μόνο που θα απομένει θα είναι η τυπική ενημέρωση του ΟΗΕ για τη Συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα για «βέτο» από τη Ρωσία, όπως υπαινίχθηκαν ορισμένοι, και η επίσης τυπική ψηφοφορία στα εθνικά κοινοβούλια των υπολοίπων χωρών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το όπλο του βέτο

Το μόνο όπλο που θα διαθέτει πλέον η Αθήνα θα είναι η διαδικασία για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια διαδικασία που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2019, όπως δήλωσε πρόσφατα η επίτροπος Μογκερίνι. Μια διαδικασία μακρά, κατά την οποία η Βόρεια Μακεδονία θα αξιολογείται για κάθε κεφάλαιο που ανοίγεται και η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να προβάλλει βέτο, εφόσον έχουν προκύψει προβλήματα ή ανατροπή των συμφωνηθέντων από πλευράς των βόρειων γειτόνων.

Αυτό άλλωστε εννοούσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνοντας ότι δεν απεμπολεί τη δυνατότητα του βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ατυπα η Βόρεια Μακεδονία είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ

Ηδη πλέον, μετά τη σημερινή υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ από τα κράτη-μέλη, η χώρα θα μπορεί να συμμετέχει ως παρατηρητής σε όλες τις συνεδριάσεις, ενώ η διαδικασία για την επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει περίπου έναν χρόνο.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης του πρωτοκόλλου και από τα 29 κράτη-μέλη, η χώρα με το νέο συνταγματικό της όνομα θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία.

Για «ιστορική ημέρα» έκανε λόγο ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

Ως ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών, Ν. Ντιμιτρόφ, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ συνεχάρη τόσο την Αθήνα όσο και τα Σκόπια για την επίλυση της διαφωνίας σχετικά με την ονομασία και σημείωσε πως μόλις επικυρωθεί η ένταξη της ΠΓΔΜ από τα κοινοβούλια των μελών του ΝΑΤΟ, θα γίνει το 30ό μέλος της Συμμαχίας.

«Η ένταξή σας θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, κάτι που είναι καλό για το ΝΑΤΟ», ανέφερε ο γ.γ. της Συμμαχίας, προσθέτοντας ότι μέχρι να επικυρωθεί η συμφωνία ένταξης από τα κοινοβούλια οι εκπρόσωποι των Σκοπίων θα συμμετέχουν ως «προσκεκλημένοι» στις συνόδους του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε πως αυτή η «ιστορική μέρα» δεν συνέβη απλά και πως προηγήθηκε μία «μακρά πορεία». «Πρέπει να αναγνωρίσω τους πρωθυπουργούς Ζάεφ και Τσίπρα. Θα ήταν σίγουρα πιο εύκολο γι' αυτούς να μην το κάνουν», επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι δεν φοβήθηκαν να επενδύσουν πολιτικό κεφάλαιο προς όφελος των δύο χωρών, του ΝΑΤΟ και της ευρύτερης περιοχής.

Την Παρασκευή κλείνει οριστικά το Μακεδονικό -Ψηφίζεται η εισδοχή στο ΝΑΤΟ | iefimerida.gr 0

Επίσης, δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε πως το πιο σημαντικό είναι ότι «ποτέ ξανά» δεν θα μείνει μόνη της η χώρα. «Για εμάς το ΝΑΤΟ διασφαλίζει ειρήνη και σταθερότητα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε έτσι ώστε η περιοχή μας να είναι πιο ειρηνική, πιο σταθερή, πιο προβλέψιμη και πιο ευημερούσα», υποστήριξε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να προκύψουν αντιρρήσεις από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, ο γ.γ. της Συμμαχίας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι όλα θα πάνε «ομαλά» και πως δεν θα υπάρχουν «εκπλήξεις».

«Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από το θάρρος και την προσήλωση των δύο κυβερνήσεων, από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ. Αυτοί είναι ηγέτες που φτιάχνουν, που διαμορφώνουν την Ιστορία», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας πως η επίλυση αυτής της διαφωνίας άνοιξε τον δρόμο για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ