Αγριο κύμα κακοκαιρίας από το μεσημέρι: Σαρωτικές καταιγίδες, αεροχείμαρροι, χιόνια - iefimerida.gr

Αγριο κύμα κακοκαιρίας από το μεσημέρι: Σαρωτικές καταιγίδες, αεροχείμαρροι, χιόνια

Βροχή στην Αθήνα (Φωτογραφία: George Vitsaras / SOOC)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει από τις επόμενες ώρες τη χώρα, έχοντας ως κύρια χαρακτηριστικά της βροχές, καταιγίδες, χαλάζι, θυελλώδεις ανέμους, αλλά και αφρικανική σκόνη.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να επηρεάσει τα κεντρικά, ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας όπου θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα, αλλά και σημαντική μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική.

Για σήμερα Τρίτη, προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στην Ανατολική Πελοπόννησο, Κεντρική Στερεά και Θεσσαλία και καταιγίδες στο Νοτιοδυτικό Ιόνιο. Οι βροχές και οι καταιγίδες από το μεσημέρι στην Πελοπόννησο (κυρίως στα νότια τμήματα), το Νότιο Ιόνιο, το Νοτιοδυτικό Αιγαίο, τη Δυτική Κρήτη θα ενταθούν και βαθμιαία θα επεκταθούν βορειοανατολικά επηρεάζοντας έως το βράδυ τα υπόλοιπα τμήματα του Νοτίου και Κεντρικού Αιγαίου, την Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια.

Τα φαινόμενα αναμένονται ιδιαίτερα έντονα και θα συνοδεύονται από ηλεκτρική δραστηριότητα και τοπικές χαλαζοπτώσεις, ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Κεντρικής Στερεάς.

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων σκόνης στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα την εκδήλωση λασποβροχών.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα ενισχυθούν σημαντικά και θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις θυελλώδεις 8 μποφόρ και τοπικά πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ, ενώ στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και πρόσκαιρα στο Κεντρικό Αιγαίο τοπικά θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στο Κεντρικό Ιόνιο θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού και τα φαινόμενα που θα λάβουν χώρα κατά τις απογευματινές προς βραδινές ώρες της Τρίτης 05/02/2019.

Την Τετάρτη αναμένονται βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά τμήματα της χώρας, όπου στη Κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά ηπειρωτικά τμήματα. Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι υψηλές.

Την Πέμπτη προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα κεντρικά και νότια, με κατά τόπους έντονα φαινόμενα στην Κρήτη. Σημειώνεται ότι κατά τις πρωινές ώρες οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση.

Εκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, το οποίο κάνει λόγο για ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις

Σημαντική μεταβολή του καιρού από τα νοτιοδυτικά προβλέπεται την Τρίτη μετά το μεσημέρι με κύρια χαρακτηριστικά:

Α. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θα επηρεάσουν:

Την Τρίτη

Από τις απογευματινές ώρες τη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, βαθμιαία την υπόλοιπη Πελοπόννησο, από τις βραδινές ώρες τα νησιά του Ιονίου (νοτίως της Κέρκυρας), την ανατολική Στερεά και την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τη νύχτα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Ειδικότερα για την Αττική, ισχυρά φαινόμενα προβλέπονται τις βραδινές ώρες της Τρίτης έως και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Την Τετάρτη

Τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Πιερία, τις πρώτες πρωινές ώρες την Πελοπόννησο, από τις βραδινές ώρες τα νησιά του Ιονίου (κυρίως της Κέρκυρας), την ανατολική Στερεά, την Εύβοια,τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς πρόσκαιρα τη Χαλκιδική και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Την Πέμπτη

Κατά διαστήματα τα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Σποράδες καθώς και την ανατολική και τη νότια νησιωτική χώρα.

Β. Τους πολύ θυελλώδεις ανέμους ανατολικών διευθύνσεων, που η έντασή τους την Τρίτη θα φτάσει στα πελάγη τα 9 και πιθανώς στα νοτιοανατολικά τα 10 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Γ. Τις χιονοπτώσεις που θα είναι κατά τόπους πυκνές:

1. Την Τρίτη, τις βραδυνές ώρες στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Κεντρικής Στερεάς.

2. Την Τετάρτη, στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας και μέχρι το μεσημέρι στα ορεινά-ημιορεινά της Κεντρικής Στερεάς.

Απαγορευτικό στα δρομολόγια για Κυκλάδες από Πειραιά και από Ραφήνα

Λόγω των ισχυρών ανέμων δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για Κυκλάδες από Πειραιά και από Ραφήνα. Κανονικά μέχρι στιγμής εκτελούνται τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό, αλλά και από το Λαύριο.

Κλειστά είναι τα πορθμεία Ρίου - Αντίρριου και Καβάλας - Πρίνου - Θάσου.

Παράλληλα, ανεξέλεγκτο λόγω βλάβης του πλοίου έμεινε το πρωινό δρομολόγιο από Κυλλήνη για Κεφαλλονιά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ