Η θέσπιση του τεκμηρίου αθωότητας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης - iefimerida.gr

Η θέσπιση του τεκμηρίου αθωότητας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

ο υπουργός Δικαιοσύνης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο θεσμός του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, η θέσπιση του τεκμηρίου της αθωότητας, η ενίσχυση των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς και των οικονομικών εισαγγελέων με πραγματογνώμονες, είναι μερικές από τις διατάξεις που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου, που κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης σήμερα στη βουλή.

Κάθε κράτος μέλος θα έχει τον δικό του «Ευρωπαίο» εισαγγελέα, ο οποίος θα είναι ο «σύνδεσμος» μεταξύ της Ελλάδος και της Ε.Ε με στόχο την καταπολέμηση αδικημάτων που θίγουν τα συμφέροντά της. Στο σχέδιο νόμου περιγράφονται τα προσόντα που πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι, αλλά και η διαδικασία για την επιλογή τους.

Εάν ψηφιστεί η διάταξη του τεκμηρίου της αθωότητας, όπως προβλέπεται από κοινοτική οδηγία, όλοι (πολιτικοί αλλά και δημοσιολογούντες) πρέπει να είναι πιο προσεχτικοί, αφού προβλέπεται το δικαίωμά του υπόπτου ή κατηγορουμένου να ασκήσει αγωγή αποζημίωσης προς αποκατάσταση της βλάβης την οποία υπέστη, εξαιτίας της προσβολής του τεκμηρίου αθωότητάς του από δηλώσεις δημόσιων αξιωματούχων.

Με το σχέδιο νόμου, ενισχύεται η θέση του κατηγορουμένου, καθώς προστίθεται νέο άρθρο τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με το οποίο οι δικαστές και οι εισαγγελείς εξετάζουν αυτεπαγγέλτως όλα τα αποδεικτικά μέσα, που θεμελιώνουν την ενοχή ή κατατείνουν στην αθωότητα του. Ακόμη, ο κατηγορούμενος δεν είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία για τα πραγματικά περιστατικά που επικαλείται υπέρ του.

Οι δικαστές και εισαγγελείς είναι υποχρεωμένοι να ερευνούν με επιμέλεια κάθε στοιχείο ή αποδεικτικό μέσο που επικαλέστηκε υπέρ αυτού ο κατηγορούμενος.

Με τις νέες διατάξεις, αυξάνονται οι οργανικές θέσεις των εισαγγελικών λειτουργών όλων των βαθμίδων κατά 8, ενώ με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, συστήνονται οι αναγκαίες θέσεις επιστημονικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Ακόμη προβλέπεται ότι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα που επιθυμούν να χωρίσουν συναινετικά (σ.σ ενώπιον των συμβολαιογράφων πλέον) θα μπορούν να κάνουν χρήση της παροχής νομικής βοήθειας (legal aid) δηλαδή θα έχουν οικονομική βοήθεια.

Στο επίμαχο νομοσχέδιο υπάρχει και διάταξη που καταργεί την αυτόφωρη διαδικασία και στα δια του Τύπου τελούμενα αδικήματα της εξύβρισης, δυσφήμισης και συκοφαντικής δυσφήμισης.

Τέλος, αυξάνεται το μέτρο του ευεργετικού υπολογισμού των εργαζομένων-κρατουμένων στις αγροτικές φυλακές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ υπουργείο Δικαιοσύνης νομοσχέδιο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ