ΝΔ κατά Βούτση: Πολλά τα παραπτώματα του προέδρου της Βουλής -Σκέψεις για πρόταση μομφής - iefimerida.gr

ΝΔ κατά Βούτση: Πολλά τα παραπτώματα του προέδρου της Βουλής -Σκέψεις για πρόταση μομφής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης/ Φωτογραφία: EUROKINISSI- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

«Να κάνετε καλά την δουλειά σας. Σταματήστε να φέρεστε ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετά πια! Κάντε τη δουλειά σας αλλιώς κατεβείτε και πηγαίνετε κάτω». Η σκληρή γλώσσα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Νίκο Βούτση από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, δεν ήταν μια έκρηξη της στιγμής.

Ο φάκελος με τα «παραπτώματα» του προέδρου της Βουλής που έχουν συγκεντρώσει στη Νέα Δημοκρατία είναι ογκωδέστατος, καθώς ο κ. Βούτσης, όπως σημειώνουν στελέχη της αντιπολίτευσης, έχει εκφύγει πολλές φορές του ρόλου του επιχειρώντας να εξυπηρετήσει τις σκοπιμότητες της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Το ποτήρι ξεχείλισε μετά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Βούτση με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και την προτροπή του προς τον βουλευτή των ΑΝΕΛ να διατηρήσει την έδρα του, μη αποδεχόμενος την επιστολή παραίτησης που υπέβαλε. Η Πειραιώς κάνει λόγο για πρωτοφανή ευτελισμό της Βουλής με τον κ. Βούτση να αναλαμβάνει επισήμως ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των εκβιαζόμενων εταίρων.

Επίσης, η έναρξη της συζήτησης για την αλλαγή του κανονισμού της Βουλής με στόχο να κρατήσει ο Πάνος Καμμένος την κοινοβουλευτική του ομάδα και άρα και «το στόμα του κλειστό», όπως δηκτικά αναφέρουν στελέχη της αντιπολίτευσης, οδηγεί σε εκφυλισμό του Κοινοβουλίου. «Ο κ. Βούτσης δεν ενδιαφέρεται για το κύρος της Βουλής αλλά για τη διευκόλυνση του κ. Τσίπρα», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Έτσι ξανάπεσε στο τραπέζι η πρόταση για την υποβολή πρότασης μομφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής, σενάριο που εξετάζεται, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Άλλωστε, όπως απεδείχθη και με το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος της ΝΔ, θα ζυγίσει μέχρι την τελευταία στιγμή τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας κίνησης πριν πάρει τις οριστικές του αποφάσεις.

Πηγές της ΝΔ σχολιάζοντας τις σχετικές πληροφορίες δήλωναν ότι «Είναι εύλογα τα δημοσιογραφικά σενάρια για πρόταση δυσπιστίας στον πρόεδρο της Βουλής, καθώς ο κ. Βούτσης οικειοθελώς υποβίβασε τον εαυτό του σε ρόλο ικέτη του κ. Παπαχριστόπουλου, μήπως και διασώσει την κυβέρνηση Τσίπρα». Έσπευδαν επίσης να προσθέσουν: «Ως γνωστόν, ωστόσο, οι προτάσεις δυσπιστίας δεν προαναγγέλλονται, ακόμη και έναντι μια κυβέρνησης που το τέλος της έχει πια προαναγγελθεί».

Πάντως, σε ομιλία του χθες το βράδυ στην Πάτρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τον κ. Βούτση να μην προχωρήσει σε αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής, ειδάλλως, όπως είπε, «θα έχει γίνει και αυτός ένα πιόνι στην άθλια συναλλαγή Τσίπρα – Καμμένου».

«Δεν μπορεί η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα να εξαρτάται από τον κάθε κύριο Παπαχριστόπουλο που τη μια μέρα λέει ότι θα παραιτηθεί και την άλλη τον βάζουν να περιμένει λίγο ακόμη. Όπως και δεν μπορεί σε αυτά τα παιχνίδια να πρωταγωνιστεί ο πρόεδρος της Βουλής. Είναι ντροπή για τη χώρα και δεν της αξίζει τέτοια κατάντια» είπε με έμφαση, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του.

Η Νέα Δημοκρατία έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επιτρέψει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις ώστε να αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής προκειμένου να διατηρήσει τα προνόμια που απολαμβάνει ως επικεφαλής κοινοβουλευτικής ομάδας ο Πάνος Καμμένος. Η αξιωματική αντιπολίτευση ξεκαθαρίζει ότι οι κινήσεις πανικού του Μεγάρου Μαξίμου ευτελίζουν τους θεσμούς και έχει καλέσει τον κ. Βούτση να μην συμμετάσχει στους σχεδιασμούς αυτούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ