Ανω κάτω η χώρα για να κρατήσει την ΚΟ ο Καμμένος -Πώς φτάσαμε εδώ - iefimerida.gr

Ανω κάτω η χώρα για να κρατήσει την ΚΟ ο Καμμένος -Πώς φτάσαμε εδώ

Φωτογραφία αρχείου: Intimenews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε αναμμένα κάρβουνα είναι το πολιτικό σκηνικό ελέω Καμμένου. Η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να προχωρήσει σε πρωτοφανείς μεθοδεύσεις για να διασωθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ.

Γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή της ΝΔ και των λοιπών κομμάτων της αντιπολίτευσης που μιλούν για ανοικτούς εκβιασμούς Καμμένου στον Τσίπρα ο οποίος δείχνει να «κάνει πίσω» δίνοντας την εντύπωση ότι «κάτι φοβάται» από τις απειλές του μέχρι πρότινος κυβερνητικού του εταίρου.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, άπαντες έμειναν ενεοί καθώς ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που είχε προαναγγείλει ότι θα παραδώσει την έδρα του, αφού αρχικά δήλωσε ότι καθυστέρησε να πάει επειδή του χάλασε το αυτοκίνητο, εν συνεχεία ανακοίνωσε ότι δεν θα παραιτηθεί επειδή του το ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Με παρακάλεσε ο πρόεδρος της Βουλής -επειδή για να ισχύσει η Συνθήκη των Πρεσπών, πρέπει το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ να ψηφιστεί- αυτή η παραίτηση να πάρει μια παράταση τεσσάρων-πέντε ημερών», δήλωσε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος εξερχόμενος από το γραφείο του Προέδρου της Βουλής.

Την Δευτέρα η προσπάθεια Βούτση να διασώσει την ΚΟ Καμμένου

Παρά τον σάλο, την Δευτέρα στη Βουλή, στις 2 το μεσημέρι, θα ξεκινήσει η προσπάθεια για τη διάσωση του Πάνου Καμμένου και την διατήρηση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει πλέον 5 βουλευτές.

Ο Νίκος Βούτσης προκειμένου να λύσει το πρόβλημα του Πάνου Καμμένου ώστε να πάψει να απειλεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό με αποκαλύψεις, συγκαλεί την Επιτροπή Κανονισμού της βουλής, τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συζητήσουν για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού η οποία θα επιτρέψει στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να παραμείνει επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η πρόσκληση τυπικά δεν αφορά το θέμα της αλλαγής των όσων ισχύουν για τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά τροποποίηση του Κανονισμού σχετικά με θέματα που άπτονται των υπαλλήλων της Βουλής, όπως έλεγαν πηγές της προεδρίας της βουλής.

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί το θέμα της αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής ως προς τη συγκρότηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και ενδεχομένως να διατυπωθεί από τον Νίκο Βούτση και συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να διασωθεί ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος, σε διαφορετική περίπτωση, θα χάσει την κοινοβουλευτική του ομάδα και τα προνόμια που αυτό επιφέρει.

Ερωτήματα για τη μη παραίτηση Παπαχριστόπουλου

Η ερμηνεία πάντως που δίνουν έμπειρες κοινοβουλευτικές πηγές για την καθυστέρηση στην παραίτηση Παπαχριστόπουλου είναι ότι ο πραγματικός λόγος της καθυστέρησης δεν είναι άλλος από τον Πάνο Καμμένο και τις απειλές του.

Ο λόγος που δεν θέλουν οι κυβερνητικοί να παραιτηθεί τώρα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, αλλά σε 4-5 ημέρες, είναι, όπως σημειώνουν, για να μην εξοργίσουν τον Πάνο Καμμένο, που αυτόματα υπό τις παρούσες συνθήκες θα έχανε το status του πολιτικού αρχηγού, γιατί οι ΑΝΕΛ δεν θα είχαν 5 βουλευτές και θα διαλύονταν ως Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει να προλάβει να αλλάξει τον Κανονισμό της βουλής, με fast track διαδικασίες, με μια νέα ερμηνεία ή με αλλαγές που θα ψηφίσει η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μη χάσει ο Πάνος Καμμένος την ιδιότητα του πολιτικού αρχηγού, έστω και για λίγες ημέρες.

Πρόταση μομφής κατά Βούτση μελετά η ΝΔ

Μετά από αυτά, στη ΝΔ σκέπτονται πλέον ξανά το ενδεχόμενο να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ειδικά μετά την προτροπή του στο Θανάση Παπαχριστόπουλο να μην παραιτηθεί, κίνηση που ερμηνεύεται ως προσπάθεια να μην διαλυθεί η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, μετά τις απειλές Καμμένου.

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζουν τη στάση του κ. Βούτση ως «ευτελισμό του Κοινοβουλίου, καθώς δεν συνάδει με το ρόλο του ΠτΒ να παίζει το διαμεσολαβητή ανάμεσα στους εκβιαζόμενους εταίρους».

Μητσοτάκης: Ντροπή να πρωταγωνιστεί στα παιχνίδια ο πρόεδρς της Βουλής

Αλλωστε, σε ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από την Πάτρα έσπευσε να στείλει αυστηρό μήνυμα στον κ. Βούτση να μην προχωρήσει σε αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής, ειδάλλως, όπως είπε, «θα έχει γίνει και αυτός ένα πιόνι στην άθλια συναλλαγή Τσίπρα-Καμμένου».

«Δεν μπορεί η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα να εξαρτάται από τον κάθε κύριο Παπαχριστόπουλο που τη μια μέρα λέει ότι θα παραιτηθεί και την άλλη τον βάζουν να περιμένει λίγο ακόμη. Όπως και δεν μπορεί σε αυτά τα παιχνίδια να πρωταγωνιστεί ο πρόεδρος της Βουλής. Είναι ντροπή για τη χώρα και δεν της αξίζει τέτοια κατάντια» είπε με έμφαση.

Πηγές ΝΔ: «Εύλογα τα σενάρια, δεν προαναγγέλλεται η πρόταση μομφής»

Πηγές της ΝΔ, σχολιάζοντας τις σχετικές πληροφορίες δήλωναν: «Είναι εύλογα τα δημοσιογραφικά σενάρια για πρόταση δυσπιστίας στον πρόεδρο της Βουλής, καθώς ο κ. Βούτσης οικειοθελώς σήμερα υποβίβασε τον εαυτό του σε ρόλο ικέτη του κ. Παπαχριστόπουλου, μήπως και διασώσει την κυβέρνηση Τσίπρα». Εσπευδαν πάντως να προσθέσουν: «Ως γνωστόν, ωστόσο, οι προτάσεις δυσπιστίας δεν προαναγγέλλονται, ακόμη και έναντι μια κυβέρνησης που το τέλος της έχει πια προαναγγελθεί».

Ο Καμμένος διαγράφει τον Παπαχριστόπουλο

Την ίδια ώρα, ο Πάνος Καμμένος φέρεται αποφασισμένος να διαγράψει τον Θανάση Παπαχριστόπουλο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ το αργότερο μέχρι την Δευτέρα.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ανακοίνωσε κατά πληροφορίες τις προθέσεις του σε κομματική εκδήλωση των ΑΝΕΛ το βράδυ της Παρασκευής στην παραλιακή, όπου παραβρέθηκε για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Απευθυνόμενος προς τα στελέχη των ΑΝΕΛ στην κοπή της πίτας του κόμματος, ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν πρόκειται να περιμένει την παραίτηση Παπαχριστόπουλου και πρόκειται να προχωρήσει στην άμεση απομάκρυνσή του από το κόμμα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Καμμένος, η διαγραφή του μέχρι τώρα βουλευτή των ΑΝΕΛ θα γίνει το συντομότερο δυνατό και πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα και μάλιστα πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπή Κανονισμού της βουλής, που έχει συγκαλέσει για τις 14:00 ο Νίκος Βούτσης.

Πηγές κοντά στον Π. Καμμένο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν την πληροφορία, ωστόσο σημείωναν με νόημα ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι θα τοποθετηθεί δημόσια σε εκδήλωση των τοπικών οργανώσεων στην Θεσσαλονίκη, που θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Νικόπολις. «Εκεί θα ανακοινώσει δημόσια τις προθέσεις του» έλεγαν.

«Παπαχριστόπουλος και Κουίκ να παραδώσουν την έδρα»

Πάντως, ο Πάνος Καμμένος κάλεσε μέσω twitter την Παρασκευή τόσο τον Θανάση Παπαχριστόπουλο όσο και τον επιλαχώντα Τέρενς Κουίκ που θα την καταλάβει αν παραιτηθεί ο πρώτος, να παραδώσουν την έδρα τους.

«Η έδρα της Β Αθήνας είναι των ΑΝΕΛ αν αλήθεια την παραδίδει ο Παπαχριστόπουλος οφείλει να το κάνει τώρα, όπως και ο Κουίκ αν αποφασίσει να μείνει υπουργός και να παραδώσει το όνομα της Μακεδονίας», σημειώνει ο Πάνος Καμμένος στο Twitter.

Τζανακόπουλος: «Δεν είναι ηθικό να διαλύονται οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες»
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στο αν πρέπει να διαλύονται ή όχι οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων. Μετά από αυτή τη δήλωση πυροδοτήθηκαν νέα σενάρια και δεδομένα γύρω από μια πιθανή αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου η κυβέρνηση να «σώσει» τους Πάνο Καμμένο και Σταύρο Θεοδωράκη από τη διάλυση των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε: «Δεν είναι ηθικό ή πολιτικά ορθό να διαλύονται Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων που στις εκλογές εξασφάλισαν την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο, παρά το ότι βουλευτές για λόγους συνείδησης ή άποψης μπορούν να αποχωρήσουν».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ