Της... γκαζόζας στη Bουλή -Ο Τσίπρας ψάχνει δεδηλωμένη, ο Καμμένος απειλεί - iefimerida.gr

Της... γκαζόζας στη Bουλή -Ο Τσίπρας ψάχνει δεδηλωμένη, ο Καμμένος απειλεί

Ο Αριστείδης Φωκάς φωνάζει για την γκαζόζα / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρωτόγνωρες συνθήκες μετά το σκηνικό... γκαζόζας διαμορφώνονται πλέον στη Βουλή, καθώς τυπικά η κυβέρνηση δεν διαθέτει τη δεδηλωμένη αλλά στηρίζεται σε μια παρδαλή πλειοψηφία, «κουρελού» όπως λέει η αντιπολίτευση, από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην ΑΝΕΛ και έναν από το Ποτάμι (Δανέλλη).

Αυτό σημαίνει ότι με τον Πάνο Καμμένο να «έχει πάρει το όπλο του» και να καταψηφίζει πλέον τα κυβερνητικά νομοσχέδια, αυτά δεν περνάνε και σε κάθε νομοσχέδιο που θα έρχεται στη Βουλή θα γίνεται ονομαστική ψηφοφορία για να διαπιστωθεί... αν η κυβέρνηση έχει ακόμα την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Στο μεταξύ, από την κυβέρνηση δίνουν έδαφος στη Νέα Δημοκρατία να αμφισβητεί την ύπαρξη βιώσιμης κυβερνητικής πλειοψηφίας, με αποτέλεσμα να πυροδοτείται νέα ένταση. Με πηγές της κυβέρνησης να σχολιάζουν στο iefimerida: «Ας καταθέσουν πρόταση μομφής»!

Διαρκές τεστ… αντοχής

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι πόσο μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος αυτής της χαώδους κατάστασης, και δη μέχρι τον Οκτώβριο που για εκείνους είναι ο μήνας που επιδιώκουν να στηθούν εθνικές κάλπες. Επισήμως, στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν δείχνουν να προβληματίζονται και επιμένουν να δηλώνουν ότι η κυβερνητική σταθερότητα κρίθηκε με την ψήφο εμπιστοσύνης. Είναι σαφές, όμως, ότι μια εικόνα πολιτικής αστάθειας και απώλειας δεδηλωμένης προκαλεί κόστος στο κυβερνητικό στρατόπεδο, που θα πρέπει διαρκώς να αναζητεί ad hoc πλειοψηφίες και να υπερβαίνει τους σκοπέλους.

Πάνος Καμμένος: Εγω είπα του Φωκά να πάει για γκαζόζα

Ο Πάνος Καμμένος επιβεβαίωσε σήμερα ότι εκείνος είναι συνειδητά υπεύθυνος για την απώλεια της δεδηλωμένης της κυβέρνησης και αποκάλυψε πως εκείνος είπε στον Αριστείδη Φωκά να πάει για γκαζόζα, προκειμένου να δημιουργηθεί η αναστάτωση στην ψηφοφορία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ είπα στον βουλευτή μου να πάει για γκαζόζα. Για να καταλάβουν τι θα πει "εγκαταλείπω τους ΑΝΕΛ"»!

Συγκεκριμένα, ο κ. Καμμένος εξήγησε πως συνομιλώντας με τον βουλευτή του Αριστείδη Φωκά, ο οποίος μετείχε ως εκπρόσωπος του κόμματος στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής που επρόκειτο να εγκρίνει επί της αρχής το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, του είπε: «Θα πας επιδεικτικά και θα πιεις μια γκαζόζα στο καφενείο της Βουλής για να καταλάβουν τι σημαίνει "εγκαταλείπω τους ΑΝΕΛ" και μένω με τρεις υπουργούς».

«Αν κάνει βρώμικες κινήσεις ο Τσίπρας, δεν θα κάνουμε παρέλαση»

Ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως σχεδίαζε τη διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ. «Ο Τσίπρας με πούλησε 100 φορές» είπε και διεμήνυσε περισσότερες από μία φορές ότι θεωρεί «αιτία πολέμου» την ενδεχόμενη διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ. «Εμείς κάποια στιγμή θα πίνουμε γκαζόζα στο καφενείο της Βουλής», είπε με νόημα ο πρώην υπουργός Άμυνας.

«Αν κρατήσει στελέχη των ΑΝΕΛ στον ανασχηματισμό, θα έχουμε πόλεμο», σημείωσε ο Πάνος Καμμένος και επανέλαβε την εκτίμηση για εκλογές πριν από την… παρέλαση της 25ης Μαρτίου. «Αν προχωρήσουν σε βρώμικες κινήσεις και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, παρέλαση δεν θα κάνουμε», είπε.

Υπογράμμισε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ξεκίνησε επαφές και πρόσφερε υπουργικές θέσεις σε Κουντουρά και Κόκκαλη. «Η κυρία Κουντουρά μου είχε πει ότι ευχαρίστως θα έφευγε από την κυβέρνηση και δεν θα ψήφιζε ποτέ τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Εχουμε θεσμική εκκρεμότητα

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάνει λόγο για θεσμική εκκρεμότητα: «Η κυβέρνηση δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, άρα στις επιμέρους ψηφοφορίες του κοινοβουλευτικού έργου δεν υπάρχει τεκμήριο πλειοψηφίας. Η κυβέρνηση έχει την τυπική πλειοψηφία της Βουλής, αλλά δεν λειτουργεί στις ψηφοφορίες τεκμήριο δεδηλωμένης. Αυτό λοιπόν κάθε φορά πρέπει να επιβεβαιώνεται με τις πρακτικές της Βουλής. Μέχρι τώρα πρακτική της Βουλής ήταν οι εκπρόσωποι των κομμάτων να ψηφίζουν. Άνοιξε η διαδικασία με τον συνήθη τρόπο και απερρίφθη το νομοσχέδιο επί της αρχής, αυτό συνέβη», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Και συνέχισε: «Το συμβάν αυτό δείχνει ότι δεν είχε το προεδρείο της Βουλής την πολιτική προνοητικότητα που έπρεπε και αυτό το οποίο συνέβη είναι ότι απεδείχθη το αντιφατικό και ιδιότυπο της κατάστασης. Τυπικά έχουμε κυβέρνηση, ουσιαστικά όμως δεν έχουμε πλειοψηφία, η χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση θεσμικής εκκρεμότητας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του εκβιασμού των Πρεσπών. Θυσιάσατε το νομοσχέδιο για να πορευτεί η χώρα στοιχειωδώς μέχρι τις εκλογές το ταχύτερο δυνατόν. Εάν εξακολουθήσετε να διαστρέφετε τους θεσμούς, τότε προσωπικά εγώ δεν έχω καμία θέση στη συζήτηση και στην ψηφοφορία αυτή. Είναι αλλοίωση των θεσμών».

Θα προσχωρήσουν οι πρόθυμοι στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο Νίκος Βούτσης στη δική του τοποθέτηση προκάλεσε αίσθηση με τη φράση του «προσώρας αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι μπορεί ανεξάρτητοι βουλευτές να προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποκτήσει την πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

«Υπάρχει διάθεση για δημιουργία θεσμικής εκκρεμότητας στο διενεκές. Η κυβέρνηση, κατά το Σύνταγμα, μόνο μετά την πρόταση δυσπιστίας μπορεί να μην είναι πλέον στη θέση της, αυτό είναι δεδομένο. Αντίθετα, υπάρχουν δύο ψηφοφορίες που η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν βοηθάει το πολιτικό σύστημα, μαζί με άλλες ρητορικές ακρότητες, να υπάρχει μια αχλή, μια εκκρεμότητα και ένα θολό τοπίο για τη λειτουργία της Βουλής», είπε ο κ. Βούτσης.

«Προσώρας, είναι αυτή η σύνθεση της Βουλής. Εάν συνεχίσει αυτό το δεδομένο και στο μέλλον τα νομοσχέδια θα έρχονται προς ψήφιση με βάση την ονομαστική ψηφοφορία, διότι προφανώς από τους 16 ανεξάρτητους βουλευτές του Κοινοβουλίου δεν είναι δυνατόν ο καθένας εξ αυτών να τοποθετείται. Είναι μία καινούργια κατάσταση, μία καινούρια πρακτική, η οποία όμως δεν έχει μέσα της την ένταση της αμφισβήτησης για τη σημερινή κυβέρνηση. Στηρίζεται απολύτως στην πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου», συμπλήρωσε.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ γκαζόζα Βουλή Τσίπρας Καμμένος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ