Στον ανακριτή η σύζυγος, η κόρη και οκτώ συνεργάτες του Ακη Τσοχατζόπουλου - iefimerida.gr

Στον ανακριτή η σύζυγος, η κόρη και οκτώ συνεργάτες του Ακη Τσοχατζόπουλου

Στον ανακριτή η σύζυγος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ξεκινούν την Τετάρτη και ολοκληρώνονται την Παρασκευή οι απολογίες όσων έχουν μέχρι στιγμής εμπλακεί στη δικογραφία για τη νομιμοποίηση παράνομων αμοιβών του πρώην υπουργού, ο οποίος παραμένει κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού.

Τα δέκα άτομα που θα απολογηθούν -ανάμεσα στα οποία η σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη και η κόρη του, Αρετή Τσοχατζοπούλου- κατά το κατηγορητήριο είχαν ποινικά κολάσιμο ρόλο στην υπόθεση και συμμετείχαν σε οργάνωση η οποία κατά σειρά ετών βοηθούσε τον πρώτην υπουργό να εμφανίσει ως νόμιμα μεγάλα χρηματικά ποσά που φέρεται να έλαβε για δύο μεγάλες προμήθειες όπλων του υπουργείου Άμυνας.

Η σύζυγος και η κόρη του Ακη Τσοχατζόπουλου θα απολογηθούν την Παρασκευή για το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και το ακίνητο στο Κολωνάκι αντίστοιχα ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στο πόρισμα των εισαγγελέων γίνεται ειδική αναφορά στην κόρη με την επισήμανση ότι «η συμμετοχή της στην ανωτέρω οργάνωση δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί και η οποία όμως επωφελήθηκε από τη δραστηριότητά της, ενώ λόγω της συγγενικής της σχέσης με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την υποδομή της οργάνωσης στην αλλοδαπή».

Για την Βίκυ Σταμάτη η άρση τραπεζικού απορρήτου αποκάλυψε, ότι από το 1997 η κατηγορουμένη δεχόταν χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς της, τα οποία φαίνεται να κατέθετε ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, ήδη προσωρινά κρατούμενος και διαχειριστής υπεράκτιων εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση, Νίκος Ζήγρας.

Οι συνήγοροι του Ακη Τσοχατζόπουλου ωστόσο εξέδωσαν ήδη ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζουν -με αφορμή και την προσφυγή κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησής του που κατέθεσαν χτες- ότι η προφυλάκισή του είναι πλήρως αδικαιολόγητη:

«Με την προσφυγή αυτή εκτίθεται διεξοδικά με πλήρη νομική τεκμηρίωση και εκτενή αναφορά στη νομολογία και τη θεωρία το μη βάσιμο του ως άνω εντάλματος. Συγκεκριμένα, οι σωρευτικά αξιούμενες από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (άρθρ. 282) προϋποθέσεις για την επιβολή του έσχατου αυτού μέτρου δικονομικού εξαναγκασμού, που σύμφωνα με τον Κ.Ποιν.Δικ. επιβάλλεται όταν τούτο είναι «απολύτως αναγκαίο», στο πρόσωπο του κ. Α.-Α. Τσοχατζόπουλου δεν υφίστανται.

-Η «βαρύτητα του εγκλήματος» είναι υπό ανακριτική διερεύνηση. Ο κ. Α.-Α. Τσοχατζόπουλος έχει, όπως άλλωστε και κάθε πολίτης, υπέρ αυτού –στην παρούσα φάση- το τεκμήριο αθωότητας, η δε «βαρύτητα του εγκλήματος» καθ' εαυτή δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση να «σηκώσει» το βάρος της επιβολής του εξαιρετικού αυτού μέτρου που η Ποινική μας Δικονομία επιφυλάσσει για απολύτως ακραίες περιπτώσεις, φυσικά στη νομική τους διάσταση.

- Η «υπόνοια φυγής» απλά δεν υπάρχει. Λεπτομερειακή αιτιολόγηση αυτής της διαπίστωσης υπάρχει στην κατατεθείσα προσφυγή. Σημειώνεται ότι ο κ. Α-Α. Τσοχατζόπουλος συνελήφθη αιφνιδιαστικά στο σπίτι του την πρωΐα της 14.4.2012 κατόπιν του γνωστού εντάλματος, χωρίς να διαπιστωθεί η παραμικρή προετοιμασία φυγής, εξαφανίσεως κ.λ.π.

- Ωσαύτως, «υπόνοια τέλεσης άλλων (παρόμοιων) πράξεων» δεν υφίσταται. Με ακρίβεια εκτίθεται στην προσφυγή η παντελής έλλειψη δυνατοτήτων ή υποδομών για τέλεση άλλων (παρόμοιων) πράξεων. Εξάλλου ο κ. Α.-Α. Τσοχατζόπουλος δεν έχει από εξαετίας καμία επίσημη ιδιότητα (βουλευτή, υπουργού κ.λ.π.), έτσι ώστε η προβαλλόμενη από το ένταλμα προσωρινής κράτησης «υπόνοια τέλεσης άλλων (παρόμοιων) πράξεων» να καθίσταται αντικειμενικά αδύνατη.

Επισημαίνεται τέλος, ότι η επιβολή του εσχάτου αυτού δικονομικού μέτρου μετά από ομόφωνη γνώμη του κ. Ανακριτή και του κ. Εισαγγελέα είναι –κατά την άποψή μας- πλήρως αδικαιολόγητη, χωρίς καμία αιτιολόγηση, προσβάλλουσα ευθέως την αρχή της αναλογικότητας (άρθρ. 25 του Συντάγματος».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ