Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός Τύπος τη νίκη Ολάντ - iefimerida.gr

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός Τύπος τη νίκη Ολάντ

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός Τύπος τη νίκη Ολάντ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός Τύπος την παραμονή του Γάλλου προέδρου στην εξουσία υπογραμμίζοντας παράλληλα το ποσοστό της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο, αλλά και αυτό του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Με τίτλο «Ο Σαρκοζί αντιμέτωπος με την ήττα», οι βρετανικοί Times τονίζουν πως η Μαρίν Λεπέν με το ποσοστό ρεκόρ του 18,1% είναι αυτή που θα καθορίσει τα αποτελέσματα του δευτέρου γύρου της 6ης Μαΐου. Η ναυαρχίδα του βρετανικού τύπου χαρακτηρίζει όμως τον Ολάντ ότι προτείνει οικονομικά μέτρα με στόχο τον εντυπωσιασμόι και δεν κρύβει την ανησυχία της για το οικονομικό του πρόγραμμα.

Η εφημερίδα Guardian υπογραμμίζει πως η χθεσινή νύχτα ήταν μια «γλυκόπικρη νίκη για την Αριστερά» τονίζοντας πως ο Ολάντ βρίσκεται «στην κορυφή του κύματος της Αριστεράς», όμως τα «εκπληκτικά» αποτελέσματα της Μαρίν Λεπέν πάγωσαν τον ενθουσιασμό.

Οι εφημερίδες εκφράζουν επίσης φόβο για την περίπτωση νίκης του Ολάντ, ο οποίος έχει κηρύξει πόλεμο στο χρηματοπιστωιτκό σύστημα.

Ειδικά η Daily Telegraph εκφράζει τον σκεπτικισμό της απέναντι στον Ολάντ, τον οποίο χαρακτηρίζει «άχρωμο σοσιαλιστή που έχει δηλώσει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ο πραγματικός του εχθρός».

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός Τύπος τη νίκη Ολάντ | iefimerida.gr 2

Οι γερμανικές εφημερίδες βλέπουν «μια ψήφο οργής» στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου.

Συγκεκριμένα, το Der Spiegel χρησιμοποιεί αυτή τη φράση ως κυρίως τίτλο στην ηλεκτρονική του έκδοση, διακρίνοντας στα αποτελέσματα σημάδια ότι «οι Γάλλοι είναι απογοητευμένοι από την κατάσταση της χώρας τους και οργισμένοι με τον Νικολά Σαρκοζί». Τονίζει, επίσης, πως το σημαντικό γεγονός είναι το ποσοστό της Μαρίν Λεπέν. «Η Μαρίν Λεπέν θεωρείται αξιόπιστη από τις μετριοπαθείς τάξεις της Γαλλίας που υποφέρουν, μιλάει τη γλώσσα τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πολλές εφημερίδες αναφέρονται επίσης και στο ποσοστό του Ζαν-Λικ Μελανσόν και επισημαίνουν πως αν προσθέσει κανείς τα ποσοστά των υποψηφίων κατά της παγκοσμιοποίησης και της Ε.Ε., το άθροισμα τους πλησιάζει το ένα τρίτο των ψηφοφόρων.

«Ολάντ και Σαρκοζί θα προσπαθήσουν τώρα να προσελκύσουν ψηφοφόρους από τη μεγάλη δεξαμενή των δυσαρεστημένων», εκτιμά η Tagesspiegel.

«Αν ο Σαρκοζί θέλει ακόμα να κερδίσει τον δεύτερο γύρο, θα πρέπει να κερδίσει ψήφους και από την ακροδεξιά, αλλά και από τον κεντρώο χώρο, κάτι που αποτελεί κατόρθωμα άνευ προηγουμένου στην πολιτική», επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Για τους Financial Times Deutschland, πρόκειται «κατ'αρχήν και πριν απ'όλα για μια ψήφο απόρριψης» εναντίον του Σαρκοζί. «Τι μεγάλη αποτυχία για έναν απερχόμενο αρχηγό κράτους να έχει αυτό το άσχημο αποτέλεσμα απέναντι σε έναν αντίπαλο όπως ο Φρανσουά Ολάντ, του οποίου η προεκλογική εκστρατεία αποτελείτο από υπεκφυγές και ποτέ δεν κατάφερε πραγματικά να ενθουσιάσει τους οπαδούς του», προσθέτει η εφημερίδα.

«Τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Σαρκοζί», σχολιάζει η ολλανδική οικονομική εφημερίδα Het Financieele Dagblad, ενώ η De Volkskrant επισημαίνει πως ο δεύτερος γύρος των εκλογών είναι αρκετά «προβλέψιμος» και πως «η έκπληξη της ημέρας» ήταν το αποτέλεσμα της Μαρίν Λεπέν.

Για την γαλλόφωνική βελγική εφημερίδα Le Soir, ο Φρανσουά Ολάντ «βρίσκεται ήδη με το ένα πόδι στο προεδρικό μέγαρο. Όμως η αριστερά πρέπει να μετριάσει την χαρά της γιατί το Εθνικό Μέτωπο, αν και δεν κατάφερε να φτάσει στον δεύτερο γύρο, προκάλεσε ένα νέο σοκ.

«Είναι δύσκολο να δει κανείς πώς ο Σαρκοζί, ακόμα και αν στοχεύσει ακόμα πιο δεξιά απ' ότι έκανε στον πρώτο γύρο θα μπορέσει να ανατρέψει την τάση, ελπίζοντας να κερδίσει τις ψήφους του Εθνικού Μετώπου. Το στοίχημα που κέρδισε το 2007 φαίνεται πέντε χρόνια αργότερα να έχει φτάσει στα όρια του. Προσεταιριζόμενος τις θέσεις του Μετώπου, απογοήτευσε τους οπαδούς του, οδηγώντας τους πιο σκληροπυρηνικούς δεξιούς ψηφοφόρους στην κοιτίδα τους», εξηγεί η εφημερίδα.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει επίσης την «προσωπική νίκη» της Μαρίν Λεπέν που «μπορεί σήμερα να ελπίζει πως θα αλλάξει το πολιτικό τοπίο και θα προσπαθήσει να ανανεώσει την δεξιά».

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν «δεν πρέπει να κοκκινίζει» για το ποσοστό του, συνεχίζει η εφημερίδα, αντίθετα τονίζει πως για τον Φρανσουά Μπαϊρού «η απογοήτευση είναι πικρή».

«Μια οδυνηρή ήττα για τον Σαρκοζί που εμπιστεύεται την τύχη του στους ψηφοφόρους της Μαρίν Λεπέν», γράφει η Il Corriere della Sera και στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει η La Repubblica: «ο Σαρκό υπολογίζει τώρα στους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου».

«Ο Ολάντ στο δρόμο για τη νίκη, κέρδισε τον πρώτο γύρο, μεγαλύτερη συμμετοχή από την προβλεπόμενη», γράφει η σουηδική Dagens Nyheter.

Στη Δανία, η εφημερίδα Politiken εκτιμά πως «οι Γάλλοι κουράστηκαν με τον Σαρκοζί». «Ο Φρανσουά Ολάντ μπορεί να υπολογίζει στη μαζική στήριξη των αριστερών ψηφοφόρων, ενώ ο πρόεδρος έχει το δύσκολο έργο να πείσει τους ψηφοφόρους της Μαρίν Λεπέν να τον ψηφίσουν», υπογραμμίζει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στο Παρίσι.

Τέλος, για το πρακτορείο Ritzau, «ο Ολάντ διεξήγαγε μια μετριοπαθή προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενος να πετύχει μια νέα ομοφωνία στην γαλλική πολιτική. Ο απερχόμενος πρόεδρος αντίθετα ήταν πιο επιθετικός στέλνοντας ανάμεσα σε άλλα το μήνυμα ότι είναι ο μόνος που μπορεί να πετύχει την ανάκαμψη της οικονομίας και υποσχόμενος μια αυστηρή πολιτική απέναντι στους ξένους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ