Μητσοτάκης και Τσίπρας σε θέσεις προεκλογικής μάχης - iefimerida.gr

Μητσοτάκης και Τσίπρας σε θέσεις προεκλογικής μάχης

Φωτογραφία Intime News
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τις κάλπες να μην απέχουν πολύ πλέον (από τρεις έως το πολύ οκτώ μήνες), και τις καθημερινές ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό να μην επιτρέπουν βεβαιότητες, οι εμφανίσεις Τσίπρα και Μητσοτάκη με τηλεοπτικές συνεντεύξεις μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών, σηματοδοτούν εκ των πραγμάτων και την… ημιεπίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να εκθέτουν, ουσιαστικά, όχι μόνο το πώς βλέπουν και τους απασχολεί η «επόμενη μέρα», αλλά και με ποια προεκλογική πλατφόρμα σκοπεύουν ν’ απευθυνθούν στους πολίτες για να εξασφαλίσουν την θετική τους ψήφο…

Αφορμή, βέβαια, στάθηκαν οι ραγδαίες εξελίξεις και πολιτικές ανακατατάξεις, λόγω «μακεδονικού» και του ιδιότυπου υποτιθέμενου «διαζυγίου» μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Και περίσσεψαν, επ’ αυτού, οι ανταλλαγές πυρών, οι χαρακτηρισμοί, οι επισημάνσεις για ναρκοθέτηση της συνταγματικής δημοκρατικής τάξης, η γελοιοποίηση των θεσμών.

Πέρα από αυτά τα επίκαιρα και αναμφισβήτητα σοβαρά, ιδιαίτερη πολιτική σημασία αποκτούν… τα «άλλα» στα οποία εστίασαν τις απαντήσεις τους οι δύο αντίπαλοι. Τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει άμεσα και δραματικά η χώρα και η κοινωνία: η πραγματική οικονομία, οι επενδύσεις, η ανάπτυξη και η δημιουργία πραγματικών και όχι… ψηφοθηρικών θέσεων εργασίας, η μείωση της επαχθούς υπερφορολόγησης, η αναβάθμιση του υποτυπωδώς λειτουργούντος κοινωνικού κράτους…

Όπως σημείωναν πολιτικοί παρατηρητές (αλλά και ξένοι διπλωμάτες και εκπρόσωποι μεγάλων επενδυτικών οίκων…), η μεγάλη διαφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, είναι ότι ο πρώτος τολμά και αρθρώνει ρεαλιστικό πολιτικό λόγο, αναφέρεται καθαρά σε σωρευμένα λάθη και παθογένειες του «χθες» που επαναλαμβάνονται εσκεμμένα και σήμερα. Περιγράφει την πραγματικότητα χωρίς εξωραϊσμούς, προσδιορίζει επακριβώς δυσκολίες και τους τρόπους υπέρβασής τους, χωρίς λαϊκισμούς και «ευχάριστες» προεκλογικές υποσχέσεις. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλάει αφτιασίδωτα για το εθνικό στοίχημα της υπέρβασης και της αναδιάταξης.

Η «πραγματικότητα» κατά Τσίπρα…

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι συγκεκριμένοι κύκλοι, ο Μητσοτάκης υιοθετεί τον ρεαλισμό. Σ’ αντίθεση με τον Τσίπρα ο οποίος την περασμένη Παρασκευή στην συνέντευξή του στο Open επιχείρησε να πείσει ότι η οικονομία προχωρά ακάθεκτη στον ενάρετο δρόμο της ανάπτυξης… μετά την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια-και την αδυναμία εξόδους στις αγορές. Οι επενδύσεις κάνουν… ουρές στο υπουργείο οικονομικών, οι αδικίες του παρελθόντος αποκαθίστανται, οι «μη προνομιούχοι» ικανοποιούνται έναντι των «προνομιούχων» (χωρίς, όμως, να προσδιορίζει το εισοδηματικό όριο που χωρίζει τις δύο κατηγορίες και την ουσιαστική διάλυση της μεσαίας τάξης) σε μια αδιανόητη λογική της… εξίσωσης επί τα χείρω. Η ανεργία… μειώνεται με προσλήψεις «τετράωρων» και με 6μηνες συμβάσεις προεκλογικής σκοπιμότητας.

Η φτώχεια των πλέον αδύναμων… αντιμετωπίζεται με πρωτοχρονιάτικους εφ’ άπαξ «μποναμάδες» που τους έχουν πληρώσει στο πολλαπλάσιο για να δημιουργηθούν τα πλεονάσματα. Τα κενά στο δημόσιο θα καλυφθούν με την αντικατάσταση των…10.000 παπάδων που «φεύγουν» από το δημόσιο, και μ’ άλλες 20.000 προσλήψεις … γενικώς.

Η φορολογία «μειώνεται» κατά λίγα ευρώ στους έχοντες εισόδημα… 4.000 ετησίως και τριμελή οικογένεια, (στους άλλους αυξάνεται!), ο ΕΝΦΙΑ… αντί να καταργηθεί «μειώνεται» από 20-70 ευρώ στους ιδιοκτήτες κατοικιών 50-70 τετραγωνικών, οι νέες συντάξεις μειώνονται, η πασιφανής φοροδοτική αδυναμία της κοινωνίας αντιμετωπίζεται με σωρηδόν πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Μια τέλεια… προεκλογική-ταξική εικονική περιγραφή της πραγματικότητας…

… και κατά Μητσοτάκη

Στον αντίποδα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην χθεσινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ-1,αφού απομυθοποίησε την «πραγματικότητα» του πρωθυπουργού σημείο προς σημείο, εξέθεσε το δικό του σχέδιο για ανάταξη και έξοδο από την κρίση, χωρίς «κοινωνικούς αυτοματισμούς», χωρίς… ενοχές για την ραχοκοκαλιά της οικονομίας, την μεσαία τάξη.

«Κι άλλοι προσπάθησαν μοιράζοντας χρήματα να εξαγοράσουν ψήφους πολιτών» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς αν μπορεί να γυρίσει τις δημοσκοπήσεις ο πρωθυπουργός, με φιλολαϊκά μέτρα...«Ο κ. Τσίπρας έκανε τους φτωχούς φτωχότερους και τιμώρησε τους πιο αδύναμους. Έκοψε το ΕΚΑΣ, αύξησε 29 φόρους, πολλούς εκ των οποίων έμμεσους που ζημιώνουν τους πιο αδύναμους, 17 παρεμβάσεις που μείωσε το εισόδημα των συνταξιούχων. Αυτοί βίωσαν τις συνέπειες της πολιτικής τους. Κι άλλοι προσπάθησαν μοιράζοντας χρήματα να εξαγοράσουν ψήφους πολιτών. Η κοινωνία είναι πιο ώριμη από το παρελθόν. Το να δίνουμε κάποιο συγκυριακό επίδομα, μια φορά τα Χριστούγεννα, δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα. Για αυτό μιλάμε για διαφορετική οικονομική πολιτική, με επίκεντρο μείωση εισφορών και δημιουργία καλών θέσεων εργασίας. Δεν μιλά κανείς για τους νέους συνταξιούχους που βλέπουν συντάξεις περικομμένες κατά 30%. Τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Θέλουν το παιδί τους να μην είναι εξαρτημένο από τα 200 ευρώ του παππού, αλλά να βρουν μια δουλειά και να στηρίξουν τον παππού» τόνισε.

Κοινωνική πολιτική

Για την ουσιαστική και όχι… επικοινωνιακή στήριξη των κοινωνικών ομάδων που δεινοπάθησαν τα χρόνια της κρίσης ,ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκαθάρισε:

«Αναρωτιέμαι όταν η ΝΔ και εγώ προσωπικά μιλάω για ανάγκη πρότυπων σχολείων, ξεκινώντας από τις πιο φτωχές περιοχές, αν αυτή η πολιτική ευνοεί τους πιο πλούσιους ή πιο αδύναμους. Όταν μιλάω για ευνομία, να μην υπάρχει εικόνα διάλυσης όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και δυτική, αφορά τους πλούσιους της Εκάλης που δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους; Όταν μιλάμε για επέκταση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αναφερόμαστε στους πιο πλούσιους ή πιο αδύναμους. Όταν μιλάμε για δημιουργία θέσεων εργασίας και κατάρτιση για τους μακροχρόνια άνεργους που είναι παγιδευμένοι στη φτώχεια, για να γίνουν και πάλι παραγωγικοί» είπε.

Θα μειώσω οριζόντια κατά 30% τον ΕΝΦΙΑ σε δύο χρόνια

«Όλα αυτά έχουν στόχο να βελτιώσουμε τη ζωή όλων των Ελλήνων. Ξεκινάμε με τους πιο αδύναμους αλλά δεν ξεχνάμε κανέναν. Θέλουμε να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ για όλους και κυρίως τη μεσαία τάξη. Η διαφορά μας είναι ότι δεν είπα ποτέ ότι θα καταργήσω τον ΕΝΦΙΑ. Έχω πει ότι θα μειωθεί κατά 30% οριζόντια για όλους εντός μιας διετίας. Αυτό αντέχει η οικονομία. Αλλά αυτό θα ωφελήσει όλους, όχι μόνο κάποιους. Κυρίως τη μεσαία τάξη» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Πρωτογενή πλεονάσματα

Όπως εξήγησε «μια κυβέρνηση που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη πιστωτών και αγορών μπορεί να συζητήσει μετά από ένα χρόνο τα πρωτογενή πλεονάσματα και να βρει χώρο για περισσότερες στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες. Η εικόνα που θα παραλάβουμε θα είναι προβληματική. Χώρα που δεν έχει βγει ακόμη στις αγορές. Προτεραιότητα άμεση η μείωση του κόστους δανεισμού για τη χώρα και για τις επιχειρήσεις. Να λειτουργήσει πάλι το τραπεζικό σύστημα».






Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ