Το παρασκήνιο της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής -Κόντρες και υψηλοί τόνοι - iefimerida.gr

Το παρασκήνιο της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής -Κόντρες και υψηλοί τόνοι

Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής / Φωτογραφία: Eurokinissi
Δημήτρης Τάκης

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, κατά την οποία αποφασίστηκαν οι λεπτομέρειες της αυριανής συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ αμφισβήτησαν ευθέως ότι η κυβέρνηση διαθέτει τη δεδηλωμένη και ζήτησαν να μη συζητηθεί σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, όπου, μεταξύ των άλλων, θα ψηφιζόταν και η τροπολογία για το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών.

Αρχικώς ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είχε συζητηθεί και εγκριθεί στην επιτροπή πριν από την αποχώρηση του κ. Καμμένου από την κυβέρνηση και άρα δεν τίθεται θέμα δεδηλωμένης.

Όμως ο αντιπρόεδρος της Βουλης και βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε ότι η τροπολογία για τον διορισμό των εκπαιδευτικών κατατέθηκε μετά τη συζήτηση στην επιτροπή και ότι αν η κυβέρνηση επιμείνει η συζήτηση να γίνει σήμερα, η Νέα Δημοκρατία θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία σε κάθε άρθρο του νομοσχεδίου προκειμένου να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Το ίδιο έντονη ήταν και η αντίδραση του Βασίλη Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ.

«Και εμείς αμφισβητούμε ότι η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη», είπε ο κ. Κεγκέρογλου και πρόσθεσε ότι από το σύμφωνο συμβίωσης Τσίπρα - Καμμένου τώρα πάμε στο σύμφωνο επιβίωσης και των δύο.

Τελικά, ο κ. Βούτσης δέχτηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας να συζητηθεί την Πέμπτη και όχι σήμερα, ωστόσο όχι με το σκεπτικό της αντιπολίτευσης αλλά στη λογική της προετοιμασίας των κομμάτων ενόψει της αυριανής συζήτησης.

Ο κ. Κακλαμάνης παίρνοντας τον λόγο απάντησε: «Ομόφωνα για τη μεταφορά, αλλά κατά πλειοψηφία από την αντιπολίτευση για το σκεπτικό για το οποίο διαφωνούμε».

Το δεύτερο θέμα που προκάλεσε υψηλούς τόνους ήταν το σύντομο της διαδικασίας για την αυριανή συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης.

Και εδώ οι διαφωνίες υπήρξαν πιο έντονες από τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ .Ο Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε ότι από ότι θυμάται όσες φορές έγινε διαδικασια πρότασης εμπιστοσύνης έγινε μέσα σε 3 μέρες. « Προφανώς δεν παραβιάζεται το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής γιατι αναφέρουν μέχρι 3 μερες αλλά δεν αντιλαμβάνομαι γιατι το κάνετε και μειώνετε τόσο πολύ το χρόνο» ρώτησε τον κ.Βουτση.

Ο κ. Βούτσης επέμεινε στην αρχική του πρόταση απαντώντας

Νίκος Βούτσης: «Αν θέλει η Νέα Δημοκρατία 3 μέρες συζήτηση ας κάνει πρόταση δυσπιστίας.

Νικητας Κακλαμανης: « Κυριε Βουτση μην το επαναλάβετε ξανά αυτό. Θα σας πω εγώ τώρα εδώ μέσα στη διάσκεψη ποτέ θα κάνουμε πρόταση δυσπιστίας; Θα υποστείτε και την αυριανή διαδικασία και την πρόταση δυσπιστίας όποτε εμείς το αποφασίσουμε»

Βασιλης Κεγκέρογλου : « θέλετε να τα τελειώστε γρήγορα όλα γιατι εχει συμφωνηθεί ήδη ο Πάνος Καμμένος να έχει την υψηλή κυριότητα των βουλευτών των ΑΝΕΛ και ο Αλέξης Τσίπρας την επικαρπία τους για κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης και να κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών»

Τελικά ο πρόεδρος της Βουλής έκανε συμβιβαστική πρόταση αντί για τις δύο το μεσημέρι η συνεδρίαση να ξεκινήσει αύριο στις 10 το πρωί και αντί για τρεις κύκλους ομιλητών να έχουμε τέσσερις.

Την πρόταση του όμως αυτή δεν δέχτηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και υπερψηφίστηκε μόνο από τον ΣυΡιζΑ.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στη σημερινή διάσκεψη των προέδρων δεν υπήρχε εκπρόσωπος των ανεξάρτητων ελλήνων αφού ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που συμμετέχει στην διάσκεψη των προέδρων σήμερα ήταν απών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ