Γιατί η Νέα Δημοκρατία βλέπει σκάνδαλο πίσω από τα αντισταθμιστικά οφέλη των F-16 - iefimerida.gr

Γιατί η Νέα Δημοκρατία βλέπει σκάνδαλο πίσω από τα αντισταθμιστικά οφέλη των F-16

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος- φωτογραφία eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία του Πάνου Καμμένου να φέρει στην Βουλή τροπολογία για αντισταθμιστικά οφέλη για την αναβάθμιση των F-16. Και δεν είναι μόνο ότι η τροπολογία κατατέθηκε εσπευσμένα και συζητείται σήμερα στην Βουλή, τις παραμονές της εξόδου από το κυβερνητικό σχήμα του υπουργού Αμυνας.

Είναι και το γεγονός ότι στα παρελθόν ήταν τόσο σκανδαλώδεις οι συμβάσεις περί αντισταθμιστικών στα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Αμυνας, που καταργήθηκαν με νόμο που έφερε στην Βουλή το 2011 ο τότε υπουργός Βαγγέλης Βενιζέλος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλώντας στην Βουλή το 2017, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε για την σύμβαση αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 που συμφώνησε με τον πρόεδρο Τράμπ στο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες: «Δεν πρόκειται να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφελήματα. Τα λάθη του παρελθόντος εμείς δεν θα τα κάνουμε». Μάλιστα σε εκείνη την συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε οτι τα αντισταθμιστικά είναι η εστία της μίζας, της διαπλοκής και της διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

Γι αυτό και είναι έντονες οι αντιδράσεις από πλευράς Νέας Δημοκρατίας. Χθές η Μαρία Σπυράκη δήλωσε για την σύμβαση:

« Ενώ ο κ. Καμμένος ετοιμάζεται να πακετάρει τις βαλίτσες του για να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, υπογράφει τροπολογία μαζί με τον κ. Τσακαλώτο για αντισταθμιστικά 230 εκατ. Το 2017 ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει ότι δεν θα υπάρξουν αντισταθμιστικά. Τι έχει αλλάξει από τότε;»

Αλλά και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αδωνις Γεωργιάδης, σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter την απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

«Την ημέρα που υποτίθεται θα φύγει ο Καμμένος από την Κυβέρνηση και άρα από το Υπουργείο, φέρνει ξαφνικά τροπολογία για Αντισταθμιστικά (αυτά που κατά Καμμένο ήταν το άντρο της διαφθοράς) για την αναβάθμιση των F16 ύψους 230.000.000€ (265.000.000$). Μα καλά τί λέει η Αριστερά;».

Γιατί είναι «αμαρτωλά» τα αντισταθμιστικά οφέλη;

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου που γνωρίζουν τα μυστικά των εξοπλισμών, τα αντισταθμιστικά οφέλη ήταν ο τρόπος για να κρύβονται οι μίζες. Δηλαδή σε κάθε υπερκοστολογημένη αγορά που πραγματοποιούνταν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ειδικά επί εποχής Άκη Τσοχατζόπουλου, οι πανάκριβες αγορές αντισταθμίζονταν φαινομενικά με υψηλά αντισταθμιστικά προγράμματα. Δηλαδή οι εταιρίες μας πουλούσαν πανάκριβα οπλικά συστήματα και ως «καμουφλάζ» υπέγραφαν συμφωνίες, ότι μετά τις αγορές αυτές, θα δώσουν στην Ελλάδα εντυπωσιακά αντισταθμιστικά οφελήματα. Τα οποία ονομαστικά έφταναν να αριθμούν πολλά δις ευρώ, ίσως και δεκάδες. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι κανείς δεν ήταν σε θέση να ελέγξει ποιά ήταν η πραγματική τους αξία, τα περισσότερα δε από αυτά δεν υλοποιούνταν ποτέ. Για την υλοποίηση των συγκεκριμένων αντισταθμιστικών ωφελημάτων δημιουργούνταν εταιρίες που τις περισσότερες φορές ήταν φαντάσματα ή που ξαφνικά εξαφανίζονταν και έπαυαν την παραγωγή τους.

Για αυτό και το 2010 με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Αμυνας Βαγγέλη Βενιζέλου τα αντισταθμιστικά καταργήθηκαν, με κύριο στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Όπως δήλωνε άλλωστε τότε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Π.Μπεγλίτης: «Πρόκειται για αναχρονιστικό θεσμό, τριτοκοσμικό, που δεν συμφέρει την ελληνική οικονομία και επιβαρύνει αδικαιολόγητα το κόστος των προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Αντί των αντισταθμιστικών ωφελημάτων έκτοτε επιδιώκετο στις αγορές οπλικών συστημάτων η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελληνική συμμετοχή. Πρόκειται αυτό που ονομάζεται Ελληνική Προστιθέμενη Αξία (ΕΠΑ), ώστε να επιτυγχάνεται το υψηλότερο ποσοστό συμπαραγωγής με την κατασκευάστρια εταιρεία.

Με τον τρόπο αυτόν εισάγεται τεχνογνωσία και τεχνολογία στη χώρα και επιτυγχάνεται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Εκτοτε η Αθήνα μελετά την επανενεργοποίηση των FΜS (Foreign Μilitary Sales), τα οποία είναι χαμηλότοκα δάνεια που χορηγούν οι ΗΠΑ σε συμμαχικές χώρες για να αγοράζουν τα όπλα τους.

Επίσης, αντί για αντισταθμιστικά ωφελήματα, επιδιώκονται εκπτώσεις στους εξοπλισμούς, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες που προμηθεύονται οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ισραήλ.

Η απάντηση του Πάνου Καμμένου

Νωρίτερα σήμερα ο Πάνος Καμμένος αρχικά υποστήριξε πως ορθώς καταργήθηκαν τα αντισταθμιστικά αφού όντως στο παρελθόν αποτέλεσαν εστία διαφθοράς, ωστόσο στην συνέχεια επιχείρησε να εξηγήσει τα οφέλη για τις ένοπλες δυνάμεις και την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία που θα προκύψουν από την σύμβαση με την εταιρεία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ