ΝΔ: Κυβερνητικό φιάσκο η υπόθεση της Novartis -Τυφλωμένο από την εξουσία το Μαξίμου - iefimerida.gr

ΝΔ: Κυβερνητικό φιάσκο η υπόθεση της Novartis -Τυφλωμένο από την εξουσία το Μαξίμου

Η φαρμακοβιομηχανία Novartis
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Σε κυβερνητικό φιάσκο, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, εξελίσσεται μέρα με τη μέρα η υπόθεση της Novartis.

Μια υπόθεση που ξεκίνησε με τυμπανοκρουσίες από την πλευρά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, πριν περίπου ένα χρόνο, έξω από την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου είχε σπεύσει να αξιολογήσει την υπόθεση ως το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους». Σε μια στιγμή που εκ του νόμου δεν είχε το δικαίωμα να γνωρίζει το περιεχόμενο της δικογραφίας που θα μεταβιβαζόταν λίγες ώρες αργότερα από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου στη Βουλή. Τελικά, όπως σημειώνουν στην Πειραιώς, επρόκειτο για ένα επικοινωνιακό show που έστησε η κυβέρνηση και βασιζόταν σε 3 προστατευόμενους μάρτυρες που ανώνυμα είχαν κάνει ορισμένες αόριστες καταγγελίες.

Κι αν τότε η υπόθεση είχε προκαλέσει την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης για τα κενά που υπήρχαν και την έλλειψη στοιχείων που την συνόδευαν, σήμερα, μετά τις εξελίξεις με έναν από τους προστατευόμενους μάρτυρες, τα ερωτήματα για τους χειρισμούς, τόσο από την πλευρά της εισαγγελίας διαφθοράς, όσο και από την κυβέρνηση, πληθαίνουν.

Ξαφνικά, ένας από τους «ήρωες», όπως χαρακτήριζε τότε ο Αλέξης Τσίπρας τους προστατευόμενους μάρτυρες μετατρέπεται σε κατηγορούμενο και η κυβέρνηση τον κατηγορεί ως ένοχο, στρεφόμενη εναντίον του.

Ειδικά από τη στιγμή που αυτό γίνεται όταν ο πρώην πλέον προστατευόμενος μάρτυρας καταγγέλλει πως δέχεται πιέσεις από την εισαγγελία διαφθοράς για να ψευδορκήσει και να ενοχοποιήσει τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά καθώς και τους κ. Γεωργιάδη και Στουρνάρα.
Το ερώτημα που θέτουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είναι, «πώς ακριβώς ένας ηρωικός και αξιόπιστος -σύμφωνα με την κυβέρνηση- μάρτυρας στον οποίο βασίστηκαν τόσο σοβαρές καταγγελίες ακόμη και έναντι πρώην πρωθυπουργών σήμερα ξαφνικά κατηγορείται από την ίδια κυβέρνηση ως εντελώς αναξιόπιστος» και αναρωτιούνται για την απάντηση που δίνουν σε αυτό οι βουλευτές της κυβέρνησης και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.

Στο κάδρο μπαίνει και η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία έδωσε στο Νίκο Μανιαδάκη την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα ενώ κάτι τέτοιο ήταν παράνομο καθώς υπήρχε άλλη μαρτυρία που τον ενοχοποιούσε, όπως επισημαίνουν πηγές της ΝΔ .

Οι εξελίξεις και οι καταγγελίες για την υπόθεση της Novartis επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο ένα τοξικό πολιτικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί τους τελευταίους μήνες από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου και οδεύουμε στις εκλογές σε μια κατάσταση πόλωσης και οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης.

Το σκηνικό πυροδοτείται ακόμα περισσότερο από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου που μιλά για «κυβέρνηση ανοχής» κατά το αντίστοιχο «ισπανικό μοντέλο» διακυβέρνησης, όπου η κυβέρνηση Σάντσεθ στην Ισπανία είναι μια κυβέρνηση μειοψηφίας με την ανοχή των Podemos και της ισπανικής αριστεράς.

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας μιλούν για μια «θεσμικά πρωτοφανή κατάσταση, με μια κυβέρνηση που καταρρέει και παρόλα αυτά έχει το θράσος να δηλώνει ότι θα παραμείνει στην εξουσία για λίγους ακόμη μήνες». Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το σύστημα του Μαξίμου «είναι τόσο τυφλωμένο από την εξουσία που δεν καταλαβαίνουν ακόμη και την γελοιότητα της φράσης «κυβέρνηση ανοχής» μόνο και μόνο για να κρατήσουν τις καρέκλες τους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ