Σενάρια για ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών τον Ιανουάριο και κυβέρνηση ανοχής αλά Ισπανία, μέχρι τις εκλογές - iefimerida.gr

Σενάρια για ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών τον Ιανουάριο και κυβέρνηση ανοχής αλά Ισπανία, μέχρι τις εκλογές

Καταιγισμός πολιτικών εξελίξεων επίκειται εντός Ιανουαρίου και στο πρωθυπουργικό επιτελείο προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Το τελικό κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών θα έρθει τις επόμενες μέρες στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων για κύρωση από την Ολομέλεια. Η πλειοψηφία των 2/3 για τον Ζόραν Ζάεφ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και έτσι από 15 Ιανουαρίου το μπαλάκι περνάει επίσημα στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην ανοίξει τα χαρτιά του και μιλώντας στους δημοσιογράφους (την παραμονή της Πρωτοχρονιάς) είπε ότι ακόμα δεν έχει πάρει αποφάσεις για το χρόνο κύρωσης της συμφωνίας.

Παρόλα αυτά, ασφαλείς πληροφορίες του Iefimerida θέλουν τον ίδιο να δέχεται εισηγήσεις από συνεργάτες του-ελέω πολιτικής φθοράς-να επισπεύσει την ψηφοφορία. Εξ’ αυτού του λόγου, είχαν προηγηθεί και οι «διαρροές» προ ημερών από διπλωματικές πηγές, με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο η ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή να γίνει πράγματι μέσα στο Γενάρη, ενώ επίσημη θέση του Μαξίμου είναι ότι «η συμφωνία μπορεί να έρθει από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η Συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα μέχρι και τον Μάρτιο το αργότερο».

Φεύγει ο Καμμένος από το Άμυνας- έρχονται αλλαγές

Η ψηφοφορία της συμφωνίας των Πρεσπών θα ενεργοποιήσει αυτόματα το πολιτικό διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ βέβαιον θεωρείται ότι θα υπάρξει περαιτέρω συμπίεση για το κόμμα Καμμένου. Ήδη ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει προαναγγείλει την ανεξαρτητοποίησή του, ο υφυπουργός εξωτερικών Τέρενς Κουίκ διατηρεί άριστες σχέσεις με το Μαξίμου, ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση της Έλενας Κουντουρά. Ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος έχει προαναγγείλει ότι θα θέσει εαυτόν εκτός ΥΠΕΘΑ.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, αλλαγή σκυτάλης θα υπάρξει στο Άμυνας. «Εφόσον υπάρξουν αποχωρήσεις, ενδεχομένως θα υπάρξουν αντικαταστάσεις» δήλωσε χθες (news24/7)ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αναμενόμενη θεωρείται και η αντικατάσταση της Κατερίνας Νοτοπούλου στο Μακεδονίας Θράκης, ενώ παραμένει αβέβαιον κατά πόσο θα υπάρξει αντικαταστάτης του Νάσου Ηλιόπουλου στο Εργασίας.

Κυβέρνηση ανοχής μέχρι τις... κάλπες

Η αποχώρηση, πάντως, των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση οδηγεί εκ των πραγμάτων σε πολιτικές εξελίξεις. «Το 2019 κλείνουν πολλοί κύκλοι. Κλείνει, εκ των πραγμάτων, ο κύκλος της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ και τυπικά» δήλωσε χαρακτηριστικά (στο Κόκκινο) ο Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού θύμισε τη θέση Καμμένου πως «δεν θα υπερψηφίσει ποτέ μια πρόταση δυσπιστίας την οποία θα κατέθετε ο κύριος Μητσοτάκης» έσπευσε να διευκρινήσει ότι ο πρωθυπουργός δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Και σε μια προσπάθεια να φρενάρει τα εκλογικά σενάρια είπε ότι η κυβέρνηση θα λειτουργεί με τη λεγόμενη ψήφο ανοχής ενός μέρους του Κοινοβουλίου, παραθέτοντας ως παράδειγμα την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, πάντως, ο Τσίπρας είναι αδύνατο να πορευτεί μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και επιμένει ότι θα εξαντλήσει τα όρια της Συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης. Αντιθέτως, φαίνεται ότι αφού προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές, οι ΑΝΕΛ θα μπορούν να στηρίζουν νομοσχέδια για την οικονομία μέχρι ο πρωθυπουργός να προκηρύξει κάλπες.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ