Συμφωνία για τον East-Med- Ο αγωγός που προκαλεί νευρική κρίση στην Αγκυρα - iefimerida.gr

Συμφωνία για τον East-Med- Ο αγωγός που προκαλεί νευρική κρίση στην Αγκυρα

Ο αγωγός East- Med θα ξεκινάει από το Ισραήλ και μέσω Κύπρου και Ελλάδας θα μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ κατέληξαν σε συμφωνία για τον αγωγό EastMed, στην τη διάρκεια της 5ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στη Μπερ Σέβα του Ισραήλ με την συμμετοχή Νετανιάχου- Τσίπρα- Αναστασιάδη.


Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews, η συμφωνία για τον αγωγό έκλεισε, ενώ πριν από την υπογραφή της θα πρέπει να τύχει πρώτα της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να γίνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2019.

Ο αγωγός, εφόσον υλοποιηθεί, είναι ένα έργο τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, που αναβαθμίζει τον ρόλο που θα παίξουν στο μέλλον η Ελλάδα και η Κύπρος. Γιατί πρόκειται για έναν αγωγό που θα μπορεί να μεταφέρει φυσικό αέριο- από τα μεγάλα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στη Μεσόγειο μέσω Κύπρου και Ελλάδας- στην Ευρώπη.

Στα ανοικτά του Ισραήλ, υπενθυμίζεται έχουν ανακαλυφθεί κοιτάσματα 900 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων προερχόμενα κυρίως από 3 κοιτάσματα: Το «Tamar» με περίπου 300 δισ. Κυβικά μέτρα, το «Leviathan» με εκτιμώμενα περίπου 500 δισ. κ.μ. και έναρξη παραγωγής το 2019 και το σύμπλεγμα των μικρότερων κοιτασμάτων «Karish- Tanin» με επιβεβαιωμένα αποθέματα 55 δισ. κ.μ. και εκτιμώμενη έναρξη παραγωγής το 2020.

Το κυπριακό κοίτασμα Αφροδίτη έχει άλλα τουλάχιστον 128 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Ωστόσο και τα δύο κοιτάσματα εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερα.

Το Ισραήλ εξέταζε στο παρελθόν το ενδεχόμενο να κατασκευάσει έναν αγωγό προς την Τουρκία. Ωστόσο, η επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών οδήγησε τα σχέδια αυτά σε ναυάγιο και έδωσε αέρα και ώθηση στον αγωγό East- Med.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αγωγός East- Med ΑΟΖ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ