Η ΝΔ σκέπτεται την πρόταση μομφής κατά του Ν. Βούτση -Μετά το επεισόδιο με Μητσοτάκη - iefimerida.gr

Η ΝΔ σκέπτεται την πρόταση μομφής κατά του Ν. Βούτση -Μετά το επεισόδιο με Μητσοτάκη

Ενταση στη Βουλή μεταξύ Μητσοτάκη-Βούτση -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Η ανοχή του Νίκου Βούτση στα προσβλητικά σχόλια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε από το βήμα της Βουλής ήταν απλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Η ένταση που ακολούθησε ξάφνιασε πολλούς, καθώς ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει συνηθίσει σε τόσο υψηλούς τόνους, ωστόσο η ηγεσία της γαλάζιας παράταξης έχει διαμηνύσει τον τελευταίο καιρό ότι η ανοχή στις ακρότητες του συστήματος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει λάβει τέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασιστεί οι απαντήσεις θα είναι ακαριαίες και με τρόπο κατανοητό σε μια «ομάδα διακυβέρνησης που έχει μάθει να πορεύεται με το μίσος, το διχασμό και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων».

Άλλωστε λίγα λεπτά πριν τη σκληρή κόντρα Μητσοτάκη – Βούτση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δώσει το μήνυμα. Τη στιγμή που αναφερόταν στην κυβερνητική ανοχή στη βία, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να διαμαρτύρονται από τα έδρανα τους, με τον πρόεδρο της ΝΔ να τους απαντά: «Θα με ακούσετε με προσοχή, αρκετά μας έχετε ταλαιπωρήσει σε αυτή τη χώρα». Με άλλα λόγια έχει έρθει η ώρα του ταμείου για την συγκυβέρνηση και άρα η ώρα της πληρωμής για όσα έχουν πει αλλά και πράξει οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατά των πολιτικών τους αντιπάλων, όπως το έθετε στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά τη στάση του Νίκου Βούτση, ως προέδρου της Βουλής, στη Νέα Δημοκρατία, όπως σημειώνουν πηγές του κόμματος, έχουν πολύ συγκεκριμένους λόγους για να αμφισβητούν την αμεροληψία του, όπως ορίζει ο συνταγματικός του ρόλος. Αρνείται να προγραμματίσει τις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις για το προσφυγικό και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που ζητά εδώ και μήνες η ΝΔ, ανέχεται τη συστηματική απουσία των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ από τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου και μεροληπτεί διαρκώς σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής στον πρόεδρος της Βουλής είχε συζητηθεί στη Νέα Δημοκρατία το προηγούμενο διάστημα και υπήρχαν σκέψεις να κατατεθεί προ μηνός. Μετά και τη χθεσινή στάση του κ. Βούτση «να λειτουργεί ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, το ενδεχόμενο παραμένει ανοιχτό και η πρόταση μομφής στο τραπέζι.

Είναι εμφανές από την πόλωση που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό ότι βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο. Το «φύγετε» που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς την κυβέρνηση, κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου της ΝΔ, θα ακούγεται όλο και πιο συχνά από την αξιωματική αντιπολίτευση που θα ζητήσει από τους πολίτες να το εκφράσουν στις κάλπες. Στην Πειραιώς γνωρίζουν πολύ καλά όμως, ότι η πορεία προς τις εκλογές θα στιγματιστεί από την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «να διχάσουν τους Έλληνες χωρίς να ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, προκειμένου να επιβιώσουν πολιτικά».

Την στάση της γαλάζιας παράταξης περιέγραψε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης το περασμένο σαββατοκύριακο. «Η Νέα Δημοκρατία θα είναι εδώ για να αποκαλύπτει το αληθινό κυβερνητικό πρόσωπο, πίσω από τους ρόλους και τα προσωπεία, που θα αλλάζει. Θα δείχνει τις βαθιές ρυτίδες του χθες, πίσω από τη μάσκα του δήθεν νέου. Θα αποδεικνύει την ανικανότητα όσων μιλούν πολύ και εργάζονται λίγο. Και θα εκθέτει αυτούς που μιλούν για αξιοπρέπεια, αλλά πράττουν ως πρόθυμοι να αποδεχθούν ό,τι τους ζητηθεί. Αυτούς που επικαλούνταν ένα τάχα «ηθικό πλεονέκτημα», το οποίο κάθε μέρα συντρίβεται πάνω στον κυκεώνα σκανδάλων που παράγει η παρέα του Μαξίμου».

Καθόλου τυχαία, για τη στάση που θα τηρήσει η Νέα Δημοκρατία έναντι των κυβερνητικών προκλήσεων, δεν είναι η αναφορά και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κατά το κλείσιμο των εργασιών του 12ου συνεδρίου, που στην ουσία άνοιξε την αυλαία της προεκλογικής αναμέτρησης για την κεντροδεξιά παράταξη. «Να ξέρουν κάποιοι, ότι όταν θα μας προκαλούν, εμείς θα απαντάμε με τον τρόπο που μας προκαλούν. Δεν είναι δυνατόν να ανεχθούμε πλέον, ιδιαίτερα τώρα στην προεκλογική περίοδο, να λένε στους Έλληνες πολίτες όσα ψέματα θέλουν και όπως τα θέλουν», ήταν η αναφορά του πρώην προέδρου της ΝΔ και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ