Άκης: Ως υπουργός δεν πήρα κανένα δώρο και κανένα αντάλλαγμα - iefimerida.gr

Άκης: Ως υπουργός δεν πήρα κανένα δώρο και κανένα αντάλλαγμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λάθος στο τραπεζικό σύστημα για τις πιστώσεις που έγιναν στον λογαριασμό του και πολλές συμπτώσεις για τα συγγενικά του πρόσωπα που εμφανίζονταν να διακινούν εκατομμύρια ευρώ μέσω υπεράκτιων εταιρειών επικαλέστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος στην απολογία του.

Ο πρώην υπουργός δέχθηκε το σφυροκόπημα του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή και του εισαγγελέα Γ. Βούλγαρη, αλλά δεν μπόρεσε να απαντήσει στην τελική ερώτηση του ανακριτή, που είναι και η ουσία του κατηγορητηρίου του:

«Παρατηρεί κανείς ότι τα δώρα για τα εξοπλιστικά προγράμματα για τα οποία κατηγορείστε καταλήγουν σε εταιρείες, που ελέγχει ο συγγενής σας Ν. Ζήγρας, τα διαχειρίζονται γνωστά σας πρόσωπα, οι εταιρείες αυτές συμμετέχουν σε αγοραπωλησίες ακινήτων επί των οποίων συναλλάσονται γνωστοί σας άνθρωποι και ενίοτε ακίνητα των εταιρειών αυτών καταλήγουν σε σας ή σε συγγενικά σας πρόσωπα...».

Και ο κ. Τσοχατζόπουλος απάντησε:

«Είναι δική σας εκτίμηση αυτή, δώρα ή οποιουδήποτε είδους ανταλλάγματα από οποιουδήποτε είδους αιτία ποτέ στην πολιτική μου ζωή και στην πορεία μου ως υπουργός δεν έλαβα από κανέναν. Αντίθετα αποκλειστικός μου σκοπός σε οποιοδήποτε χώρο ευθύνης και αν βρέθηκα ήταν να προασπίσω τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού δημοσίου συμφέροντος».

Για τον ξάδελφο του Ν. Ζήγρα, αλλά και τους άλλους κατηγορουμένους Γ. Σαχπατζίδη, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου και Αστ. Οικονομίδη είπε:

«Ο Νίκος Ζήγρας είναι πρώτος μου ξάδελφος, είναι δύο χρόνια μεγαλύτερος από εμένα, είμαστε συγγενείς και δεν είχαμε καμία επαγγελματική σχέση, διότι αυτός ασχολούνταν με εμπόριο ξυλείας και εγώ ασχολούμουν με την πολιτική. Το 2000 αρρώστησε σοβαρά από λευχαιμία και εγώ του συμπαραστάθηκα ιδιαίτερα ως συγγενής, βρήκαμε τους κατάλληλους γιατρούς στο εξωτερικό και με το καλό επέζησε έχοντας έκτοτε προβλήματα υγείας.

Την κ. Λαμπροπούλου την γνωρίζω από το 1978 από το ΠαΣοΚ και καθώς ήταν λογίστρια της είχα αναθέσει την συμπλήρωση των φορολογικών μου δηλώσεων, όπως είχε κάνει πλειάδα άλλων συναδέλφων του ΠαΣοΚ. Καμία άλλη επαγγελματική συνεργασία δεν είχα μαζί της πέραν του ότι το 2006 που έψαχνα νέο διαμέρισμα να εγκατασταθώ με την οικογένεια μου, με ενημέρωσε ότι υπάρχει κάποιο διαμέρισμα αμερικανικής εταιρείας με την επωνυμία Nobilis στην οποία ήταν λογίστρια επί της Διον. Αρεοπαγίτου, το οποίο η εταιρεία εκμισθώνει.

Τον Αστέριο Οικονομίδη τον γνωρίζω από το ΤΕΕ, όπου είμαστε αμφότεροι μέλη ως πολιτικοί μηχανικοί. Γνωρίζω και τη σύζυγο του στα πλάισια κοινωνικών συνανστροφών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και δεν είχαμε καμία επαγγελματική συνεργασία. Τον Γ. Σαχμπατζίδη τον γνώρισα υπό την ιδιότητα του ως εκδότη εφημερίδων Μακεδονίας και Θεσσαλονίκης από τις αρχές του 90 και ως βουλευτής της Θεσσαλονίκης είχα μόνο κοινωνκή σχέση μαζί του».

Στην ερώτηση εάν «ο ξάδελφος σας Ζήγρας είχε σχέση με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας;» ο κ. Τσοχατζόπουλος απάντησε: «Ουδέποτε και καμία » ενώ σε εκείνη για το αν γνωρίζει «για την εταιρεία Torcaso και ποιος την εκπροσωπούσε; ανέφερε ότι:

«Δεν είχα καμία σχέση με την εταιρεία αυτή, την έμαθα όταν δίπλα στο γραφείο μου Κεφαλληνίας και Κομνά Τράκκα άρχιζε να κατασκευάζει ένα ακίνητο. Πληροφορήθηκα ότι την εταιρεία εκπροσωπούσε για ένα διάστημα ο ξάδελφος μου Νικ. Ζήγρας σε συνεργασία με τους μετόχους της. Επρόκειτο για άγνωστους σε εμένα επενδυτές. Αν αυτός φαινόταν δικαιούχος της εταιρείας και μέχρι πότε δεν το γνωρίζω. Είμαι σίγουρος ότι δεν ήταν δικών του συμφερόντων και απείχε από τότε, που αρρώστησε.»

Ερ: Τι γνωρίζετε για την εταιρεία ΜΙΕ και τον εκπρόσωπο της Ματαντό;

Απ: «Δεν γνωρίζω για καμία εταιρεία ΜΙΕ, ούτε και τον ιδιοκτήτη της. Από τις εφημερίδες έμαθα ότι ο Ματαντός ήταν αντιπρόσωπος της Ferrostaal στην Ελλάδα και δεν τον έχω δει ποτέ.»

Ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε επίσης άγνοια και για την εταιρεία Morelia, αλλά και για τους ιδιοκτήτες της Οράτιο και Κύρο Μελά. Παραδέχτηκε, πάντως ότι γνώρισε τον Οράτιο Μελά «στον γάμο ενός ξαδέλφου του στον οποίο ήταν κουμπάρος».

Ερώτηση: Αποδεικνύεται, ότι εμβάσματα, συνολικού ποσού 2.960.000 ελβετικών φράγκων περίπου, κατατέθηκαν, από τη ΜΙΕ κατ' εντολή Ζήγρα σε λογαριασμούς της MORELIA και από αυτή, το ποσό καταβλήθηκε στον ξάδερφο σας Ζήγρα ένα μέρος σε μετρητά και ένα μέρος με κατάθεση στο λογαριασμό του, όπως επιβεβαιώνουν και οι Οράτιος Μελάς και Αντωνιάδης, κατά την εξέτασή τους στην προκαταρκτική.

Απάντηση: «Ουδεμία γνώση, έχω, και δεν έχω λάβει γνώση των καταθέσεων των ανωτέρω, γιατί στην προκαταρκτική τους εξέταση δε μου δόθηκαν και στο πενθήμερο της προθεσμίας που μου. δώσατε δεν πρόλαβα να τις διαβάσω.»

Ερ: Αποδεικνύεται επίσης από τη δικογραφία ότι εμβάσματα ύψους 4.500.000 δολαρίων, 1.200.000 δολαρίων και 1.000.0000 δολαρίων πέρασαν σε λογαριασμούς της TORCASO στην τράπεζα Κύπρου στην Κύπρο από τον ελεγχόμενο από τον Ζήγρα υπ' αριθ. 051524866 λογαριασμό της τράπεζας MORGAΝ STANLEY. Τι έχετε να πείτε γι' αυτό;

Απ: «Γνωρίζω για αυτές τις πληρωμές, μας απασχόλησε το θέμα στη Βουλή και υπήρξε ενημέρωση ότι εστάλησαν από τη MORGAN STANLEY προς την TORCASO. Αρχικά δηλώθηκε στη Βουλή ότι τα εμβάσματα αυτά αφορούσαν την υπόθεση Χριστοφοράκου - SIEMENS. Αργότερα σε συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες διαβεβαίωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με τη SIEMENS και αφορά αποκλειστικά την TORCASO και τους μετόχους της και ότι ελέγχεται με αίτημα Δικαστικής Συνδρομής ποιος έχει δώσει εντολή για τα εμβάσματα αυτά.»

Ερ: Σύμφωνα με τις καταθέσεις Μελά και Αντωνιάδη ο λογαριασμός αυτός ελέγχεται από το Ζήγρα. Οι Μελάς και Αντωνιάδης έχουν προσκομίσει αναλυτικές καταστάσεις όπου φαίνονται συνολικά τα ποσά που ο Ζήγρας κατέθετε στο λογαριασμό της MORELIA τα έτη 1999 έως 2005. Για τις καταθέσεις αυτές είτε αναφέρεται ο λογαριασμός αυτός, είτε ο Νικόλαος Ζήγρας, είτε δεν αναφέρεται καθόλου λογαριασμός και το όνομα Νικόλαος Ζήγρας. Τι έχετε να πείτε για αυτά;

Απ: «Εχω παντελή άγνοια των καταθέσεων αυτών και των κινήσεων αυτών. Στην ολιγοήμερη προθεσμία που μου δώσατε δεν πρόλαβα να διαβάσω τα στοιχεία αυτά και επαναλαμβάνω ότι δε μου δόθηκαν στην προδικασία.»

Ερ: Τι σχέσεις μπορεί να είχε η ΜΙΕ Ματαντός με την εταιρεία TORCASO και τον ξάδερφο σας Ζήγρα που να δικαιολογούν τις καταβολές αυτές;

Απ: «Καμία.»

Ερ: Τότε προς τι οι καταβολές αυτές;

Απ: «Δεν γνωρίζω.»

Ερ: Δεν είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι σχετίζονται με την προμήθεια των υποβρυχίων;

Απ: «Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι οι πληρωμές από Ζήγρα προς MORELIA θα μπορούσε να αφορούσαν επαγγελματικές τους συνεργασίες. Οσον αφορά αυτά που καταθέτει ο Μελάς, δηλαδή για σύνδεση ΜΙΕ και Ζήγρα δεν γνωρίζω κάτι.»

Ερ: Δικαιολογείται η σχέση ΜΙΕ - Ζήγρα κατά την άποψη σας;

Απ: «Δεν το γνωρίζω αλλά τέτοια σχέση μου φαίνεται απίθανο να υπάρχει.»

Ερ: Τι συναλλαγές μπορεί να έχει η εταιρεία ξυλείας του ξαδέρφου σας με τη ΜΙΕ που μπορεί να δικαιολογεί πληρωμές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων;

Απ: «Δεν γνωρίζω και επαναλαμβάνω ότι δε μπορεί να έχει.»

Το ακίνητο της Αεροπαγίτου

Ερώτηση: Η εταιρεία TORCASO τα έτη 1999 αγόρασε ένα διαμέρισμα στη Διονυσίου Αεροπαγίτου 33 αντί 880.000 ευρώ, δύο διαφορετικές ιδιοκτησίες και χώρους στάθμευσης από την οικοδομική εταιρεία του Μπάμπη Βωβού και το 2000 την ιδιοκτησία στην Κομνά Τράκα και Κεφαλληνίας. Το πρώτο ακίνητο αγόρασε τελικά η σύζυγος σας, αφού το νοικιάζατε από το 2006 εσείς ο ίδιος από την εταιρεία NOBILIS η οποία το είχε αγοράσει από την TORCASO το 2001. Πώς δικαιολογείτε την κατάληξη του ακινήτου σε πρόσωπο της οικογένειας σας;

Απάντηση: «Πριν το 2006 που με την υπόδειξη της Λαμπροπούλου το νοίκιασα από την εταιρεία NOBILIS δεν γνώριζα ότι ανήκε στην εταιρεία TORCASO.»

Ερώτηση: Ηταν συμπτωματικό ότι πριν από το 2006 η εταιρεία εκπροσωπούνταν από τον ξάδερφο σας Ζήγρα;

Απάντηση: «Εγώ δεν γνώριζα για τα κατασκευαστικά προγράμματα της TORCASO το προηγούμενο χρονικό διάστημα πριν έρθω σε επαφή με την εταιρεία NOBILIS.»

Ερ: Η εταιρεία TORCASO πούλησε το ακίνητο με τίμημα, το μισό περίπου, απ' όσο το αγόρασε. Το τίμημα καταβλήθηκε τοις μετρητοίς εκτός, συμβολαιογραφικού γραφείου, χωρίς... την παρουσία συμβολαιογράφου και χωρίς, να προκύπτει εκταμίευση και, ττίστωση, αντίστοιχα των λογαριασμών των εμπλεκομένων εταιρειών. Τι έχετε να πείτε για αυτό;

Απ: «Το κτίριο ήταν από την αρχή ερείπιο με προβλήματα στατικότητας και υποθέτω ότι έγιναν εκτεταμένες εργασίες επισκευής με υψηλό κόστος.»

Ερ: Τότε τι είδους επένδυση είναι αυτή στην οποία προέβη η TORCASO από την οποία είχε ζημιά πενήντα τοις εκατό;

Απ: «Υποθέτω πως ήταν άστοχη επιχειρηματική επιλογή.»

Ερ: Τις επισκευές στο ακίνητο αυτό, εκτέλεσε, πριν να το εκμισθώσετε εσείς, ο Οικονομίδης ο οποίος είναι επίσης γνωστός σας. Τη δε λογιστική εξυπηρέτηση της εταιρείας αυτής είχε αναλάβει η ομοίως γνωστή σας Λαμπροπούλου. Τι γνωρίζετε γι αυτό;

Απ: «Η Λαμπροπούλου, σας το είπα εξαρχής ότι μου πρότεινε το ακίνητο, η δε ARCΟΝ ήταν γνωστή στον χώρο των αναστηλώσεων και είχε πολλές κατασκευές στην Αθήνα και γι' αυτό, υποθέτω της ανατέθηκε το έργο.»

Ερ: Τα ακίνητα στην οδό Κηφισίας αγοράστηκαν με τρία διαφορετικά συμβόλαια αυθημερόν σε διαφορετικούς συμβολαιογράφους και μετά πουλήθηκαν με ένα συμβόλαιο.

Απ : «Δεν γνωρίζω...»

Η σχέση με Σαχπατζίδη

Ερώτηση: Ο Σαχπατζίδης λέει εξεταζόμενος ανωμοτί ότι αγόρασε την TORCASO (τις μετοχές και ουσιαστικά τα ακίνητα αυτά) που στη συνέχεια μεταπώλησε, με μετρητά χρήματα (6.300.000 ευρώ περίπου) που κατέβαλε, σε αγνώστους ανθρώπους της TORCASO, που του έστελνε ο κύπριος δικηγόρος Χαζτηνικολάου, χωρίς αποδείξεις και χωρίς καμία εξασφάλιση, μετά από υποδείξεις των δικηγόρων του. Τι λέτε γι' αυτό;

Απάντηση: «Δεν μπορώ να γνωρίζω. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι πράγματι πούλησε τα ακίνητα αυτά στη Μονή Βατοπαιδίου για την TORCASO.»

Ερ: Το ακίνητο στην Κομνά Τράκα και Κεφαλληνίας, ομοίως μετασκεύασε η εταιρεία ARCON του γνωστού σας Οικονομίδη. Τι έχετε να πείτε για τη σύμπτωση αυτή;

Απ: «Καμία σύμπτωση, ήταν ακόμη ένα έργο αναπαλαίωσης της εταιρείας ARCON.»

Ερ: Ο Αστέριος Οικονομίδης στην απολογία του ενώπιον μας έχει καταθέσει ότι έχει πραγματοποιήσει κατασκευαστικές εργασίες στο διαμέρισμα σας στην Κομνά Τράκα και σε ένα ακίνητο του γιου σας Αλέξανδρου. Τι έχετε να πείτε γι αυτό;

Απ: «Ενδεχομένως, πράγματι να έχει πραγματοποιήσει περιορισμένης έκτασης εργασίες στα ακίνητα αυτά.»

Για τα εξοπλιστικά ΤΟΡ Μ-1

Ερώτηση: Την εταιρεία BLUEBELL τη γνωρίζετε;

Απάντηση: «Την εταιρεία BLUEBELL την άκουσα λόγω της κόρης μου, η οποία αγόρασε από τον Οικονομίδη ένα διαμέρισμα στην οδό Δεινοκράτους, το οποίο αυτός το είχε αγοράσει από την εταιρεία αυτή. Επίσης γνωρίζω ότι είχε απασχολήσει την Εξεταστική Επιτροπή το 2004 και 2005 για τα TOR.»

Ερ: Γνωρίζετε ότι δικαιούχος αυτής της εταιρείας ήταν ο ξάδερφος σας, Νικόλαος Ζήγρας;

Απ: «Οχι δικαιούχος σε καμία περίπτωση, υπάρχει ενδεχόμενο όμως να έχει λειτουργήσει ως εκπρόσωπος.»

Ερ: Οπως προκύπτει από το υπ' αριθ. 7559/15.5.1998 πληρεξούσιο, αυτός δίνει την εντολή στο Γρηγόριο Μούργελα να αγοράσει τους δύο ορόφους της Δεινοκράτους και αυτός επίσης όρισε την Ευφροσύνη Λαμπροπούλου στις 23.10.1998 ως νόμιμη εκπρόσωπο της εταιρείας στην Ελλάδα. Γνωρίζετε κάτι για αυτά;

Απ: «Φαίνεται ότι όπως σας είπα και πριν, είχε κάποια επαγγελματική σχέση με την εταιρεία αυτή.»

Ερ: Την εταιρεία DRUEMILAN Internasonal Ελλάς Α.Ε τη γνωρίζετε;

Απ: «Η εταιρεία αυτή επόπτευε την διαχείριση των αντισταθμιστικών οφελημάτων που είχε αναλάβει την υποχρέωση η ANDEY να υλοποιήσει έναντι του ΥΕΘΑ.»

Ερ: Τον Fouad Al Sayad τον γνωρίζετε;

Απ: «Δεν τον έχω γνωρίσει και δεν ξέρω αν ήταν μέλος του ΔΣ της ως άνω εταιρείας όπως μου λέτε εσείς.»

Ερ: Αποδεικνύεται από τη δικογραφία ότι ποσό 16.202.000 ελβετικών φράγκων, με εντολή του Fouad Al Sayad, δόθηκαν με επιταγές όπως αναλυτικά αναφέρεται στο κατηγορητήριο, στην εταιρεία BLUEBELL με την οποία είχε σχέση ο ξάδελφος σας. Τι γνωρίζετε για αυτό;

Απ: «Δεν γνωρίζω τίποτα, δεν έχω προλάβει να δω τα σχετικά παραστατικά τα οποία επικαλείστε και επιφυλάσσομαι να τα σχολιάσω μόλις τα δω.»

Ερ: Η εταιρεία αυτή (BLUEBELL) αγόρασε τη Δεινοκράτους στην οποία έμενε η κόρη σας για ένα διάστημα. Είναι σύμπτωση;

Απάντηση: «Προφανώς σύμπτωση γιατί η κόρη μου γνώριζε τους ενοίκους του πρώτου ορόφου και έτσι οδηγήθηκε στο ακίνητο αυτό.»

Ερ: Η οικία αυτή στη συνέχεια αγοράστηκε από τον Οικονομίδη Αστέριο και εν συνεχεία πωλήθηκε στη θυγατέρα σας. Για τις αγοραπωλησίες αυτές, που απέχουν ελάχιστα χρονικά, περί τους έξι μήνες, παρατηρεί κανείς ότι το τίμημα καταβάλλεται μετρητοίς, όχι ενώπιον των συμβολαιογράφων, ενώ στο 2° συμβόλαιο δεν γίνεται και εξασφάλιση του πωλητή για το πιστωμένο μέρος του τιμήματος. Τι λέτε γι' αυτά;

Απ: «Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες, των συναλλαγών, αφορούν τον Οικονομίδη και την κόρη μου, θα σας δώρσυν απαντήσεις οι ίδιοι.»

Η κατάθεση στον λογαριασμό της Θείας

Ερώτηση: Ποσό 3.000,000 δραχμών κατατίθεται από την εταιρεία TORCASO στην Αικατερίνη Σταμάτη θεία της συζύγου σας. Τι γνωρίζετε γι' αυτό;

Απάντηση: «Καμία σχέση δεν είχε η Αικατερίνη Σταμάτη με την TORCASO. Προφανώς έγινε λάθος στο τραπεζικό σύστημα και πιστώθηκε ο λογαριασμός της εκ λάθους από την TORCASO. Βέβαια, επειδή εκείνον τον καιρό έφτιαχνε ένα σπίτι στον Πόρτο Ράφτη ο γαμπρός. της, γίνονταν εισροές στο λογαριασμό της διαφόρων χρηματικών ποσών εκ μέρους του γαμπρού της για να πληρώνει η ίδια τους εργολάβους.»

Ερ: Δεν είναι λίγο απίθανο να συνέβη τέτοιο τραπεζικό λάθος με μία εταιρεία στην οποία εμπλέκονται πολλά γνωστά σας πρόσωπα;

Απ: «Γιατί σας φαίνεται περίεργο αφού η Εθνική Τράπεζα ήδη έκανε τέτοιο λάθος με την πρώην σύζυγο μου Γκουντρούν και μάλιστα σημαντικά υψηλότερο.»

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος σε άλλα δυο γραπτά απολογητικά υπομνήματα του όταν αναφέρεται στις προμήθειες των πυραύλων και των υποβρυχίων παραπέμπει σε αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ επί Σημίτη και δηλώνει ότι λειτούργησε όπως υπαγορεύει το συμφέρον της πατρίδας...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ