Τζανακόπουλος: Θα γίνει ό,τι πρέπει για τον σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια

«Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να εξασφαλιστεί ο απόλυτος σεβασμός της συμφωνίας των Πρεσπών από τη γειτονική μας χώρα» δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η δήλωση έρχεται μετά τον θόρυβο και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ για την δυνατότητα τα παιδιά στην Ελλάδα να μαθαίνουν τα «μακεδονικά» στα ελληνικά σχολεία, δηλώσεις που η κυβέρνηση στα Σκόπια αναγκάστηκε να δηλώσει οτι περερμηνεύθηκαν.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε:

«Πρέπει να εξηγηθούν συγκεκριμένα πράγματα από την ΠΓΔΜ. Καταλαβαίνω ότι ο κ. Ζάεφ δίνει πολιτική μάχη για να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση και υπερβάλλει στις ερμηνείες. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να εξασφαλιστεί ο απόλυτος σεβασμός της συμφωνίας των Πρεσπών από τη γειτονική μας χώρα. »

Η δήλωση αυτή πιθανώς να αφορά την πληροφορία που διακινείται από χθές, ότι δηλαδή ο πρωθυπουργός έχει κάνει δεκτή την πρόταση που του υπέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τα δύο μέρη να υπογράψουν ένα συμπληρωματικό ερμηνευτικό πρωτόκολλο που θα έχει την σφραγίδα του ΟΗΕ, ώστε να διευκρινιστούν σημεία που ερμηνεύονται διαφορετικά από τις δύο πλευρές. Οπως έγραψε μάλιστα η εφημερίδα η Εστία, το πρωτόκολλο θα ενταχθεί σαν παράρτημα στην Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο για την σύνταξή του φέρεται να έχει ο διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα Ευάγγελος Καλπαδάκης.

Θα δοθούν όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις και γι αυτό δεν θεωρώ ότι είναι πιθανό να μην κυρωθεί η συμφωνία από το ελληνικό κοινοβούλιο, συμπλήρωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Δεν πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις να αφήσουν μια τεράστια ευκαιρία να πάει χαμένη. Το Ποτάμι πρέπει να ζυγίσει καλά τα δεδομένα και να αποφασίσει όχι με όρους κοντόφθαλμους αλλά με βάση μια θέση αρχών. Είμαι βέβαιος ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Κρατάω την πολιτική δήλωση του κ. Καμμένου ότι ποτέ οι ΑΝΕΛ δεν θα συμπράξουν με τη ΝΔ για να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ