ΕΣΑμεΑ: Μένουν εκτός κοινωνικού μερίσματος χιλιάδες άτομα με αναπηρία - iefimerida.gr

ΕΣΑμεΑ: Μένουν εκτός κοινωνικού μερίσματος χιλιάδες άτομα με αναπηρία

Αντανάκλαση σκιάς τυφλού ανθρώπου σε πεζοδρόμιο/Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι φτωχότεροι των φτωχών, χιλιάδες άτομα με αναπηρία, θα βρεθούν εκτός κοινωνικού μερίσματος, σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ, η οποία με επιστολή της ζητά από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο να προχωρήσει στην άρση συγκεκριμένων διατάξων.

Στη σημερινή επιστολή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία τονίζει στον υπουργό ότι παραμένουν τέσσερα σοβαρά προβλήματα, τα οποία εάν δεν επιλυθούν, χιλιάδες άτομα με αναπηρία δεν θα πάρουν κοινωνικό μέρισμα. Ειδικότερα, όπως αναφέρει:

1. Οι φιλοξενούμενοι με αναπηρία και χρόνια πάθηση να δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα σύμφωνα με το δικό τους ατομικό εισόδημα και να μην υπολογίζεται το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού που τους φιλοξενεί.

2. Να μην εφαρμοστεί η οριζόντια χρήση των τεκμηρίων. Είναι αδικαιολόγητο π.χ. να προσμετράται στα περιουσιακά κριτήρια το Ι.Χ. αυτοκίνητο ατόμου με αναπηρία, που αποτελεί το μέσο κίνησής του, τη στιγμή που είναι αδασμολόγητο, καθώς και η πρώτη κατοικία.

3. Να γίνουν δεκτές τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 που θα έχουν υποβληθεί έως τις 12.12.2018, και όχι έως 31.10.2018 που προβλέπει η ΚΥΑ, ώστε να μην αποκλειστούν από την παροχή κοινωνικού μερίσματος άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία από τα ΚΕΠΑ, τα οποία είτε από δική τους παράλειψη είτε από λάθος του λογιστή τους, δεν έχουν δηλώσει τη γνωμάτευση αναπηρίας στη φορολογική τους δήλωση.

4. Να μην συνυπολογίζονται τα αναπηρικά επιδόματα στα εισοδηματικά κριτήρια που αφορούν στην παροχή του κοινωνικού μερίσματος. Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι τα επιδόματα έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία, λαμβάνοντας υπόψη και την ανυπαρξία κρατικών δομών και ως εκ τούτου πρέπει να εξαιρούνται από τον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων για όλες τις ευεργετικές ρυθμίσεις που αφορούν σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, όπως άλλωστε δεν υπολογίζονται και για το ΚΕΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΣΑμεΑ κοινωνικό μέρισμα Τσακαλώτος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ