Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ Ομπάμα - Ρόμνεϊ - Στις τέσσερις μονάδες η διαφορά - iefimerida.gr

Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ Ομπάμα - Ρόμνεϊ - Στις τέσσερις μονάδες η διαφορά

Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ Ομπάμα - Ρόμνεϊ - Στις τέσσερις μονάδες η διαφορά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μόλις τέσσερις μονάδες πίσω από τον αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, βρίσκεται ο, πιθανότερος, υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος κατάφερε μέσα στον τελευταίαιο μήνα, να μειώσει το χάσμα ανάμεσα σε αυτόν και τον νυν πρόεδρο της χώρας, κατά επτά μονάδες.

Σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δόθηκε στην δημοσιότητα χθες και η οποία έγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων από την 12η ως την 15η Απριλίου, τον Ομπάμα υποστήριξε το 47% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, έναντι ενός 43% που τάχθηκε υπέρ του Ρόμνεϊ. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση που διεξήχθη από την 8η ως την 11η Μαρτίου, ο Ομπάμα συγκέντρωνε 52% και ο Ρόμνεϊ 41%.

Ένα στοιχείο που μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τον Ομπάμα ενόψει των εκλογών της 6ης Νοεμβρίου είναι ότι το 53% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων αξιολόγησε ως το πιο σημαντικό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία αυτό των θέσεων εργασίας και της οικονομίας, με το 45% να αξιολογεί ως καλύτερες τις ικανότητες του Ρόμνεϊ στον τομέα αυτό, έναντι ενός 43% που αξιολογεί τον Ομπάμα ως ικανότερο στα θέματα αυτά.

«Η θητεία του Ομπάμα σημαδεύτηκε από μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση για την οικονομία. . . Οι πολίτες του επιρρίπτουν μέρος της ευθύνης κι αυτό πρόκειται να κάνει την εκστρατεία ανταγωνιστική», σχολίασε ο Κρις Τζάκσον, διευθυντής έρευνας στην Ipsos.

Στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2008 ο Ομπάμα θεωρείτο καλύτερος από τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του Τζον Μακέιν στο πεδίο των θέσεων εργασίας και της οικονομίας με 52% έναντι 40% και ο Δημοκρατικός πολιτικός κέρδισε τις εκλογές.

Η δημοτικότητα του Ομπάμα παραμένει σταθερή, με το ίδιο ποσοστό - το 49% - να εγκρίνει και να αποδοκιμάζει τις επιδόσεις του στην προεδρία.

Οι εν ενεργεία πρόεδροι θεωρείται ότι έχουν καλές πιθανότητες να επανεκλεγούν εάν το ποσοστό της δημοτικότητάς τους παραμένει γύρω στο 45% πριν την ημέρα των εκλογών, επισήμανε ο Τζάκσον.

Στο μεταξύ η ομάδα του Ομπάμα ανακοίνωσε χθες ότι ο πρόεδρος συγκέντρωσε 53 εκ. δολάρια τον Μάρτιο για την χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας.

Σε ένα βίντεο η ομάδα του προέδρου ανέφερε ότι συνολικά 567.000 άνθρωποι συνεισέφεραν στην εκστρατεία του. Η μέση προσφορά είναι λίγο πάνω από 50 δολάρια. Μέχρι στιγμής, ο Ομπάμα έχει συγκεντρώσει συνολικά περίπου 200 εκ. δολάρια. Στα τέλη Φεβρουαρίου δαπάνησε 75 εκ. δολάρια, ουσιαστικά για να δημιουργήσει τον μηχανισμό της προεκλογικής του εκστρατείας σε όλη τη χώρα.

Ο πιθανότερος αντίπαλός του, Ρόμνεϊ, είχε συγκεντρώσει στα τέλη Φεβρουαρίου 75 εκ. δολάρια, αλλά έχει ήδη δαπανήσει τα 66 στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας στο εσωκομματικό πεδίο.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση Ομπάμα για τις επιδόσεις της στον τομέα της οικονομίας, με ένα νέο τηλεοπτικό σποτ να κατηγορεί τον πρόεδρο ότι πέρασε «από την ελπίδα στην υποκρισία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ