Χαμογελαστός, χωρίς γραβάτα και χειροπέδες ο Άκης στον ανακριτή - iefimerida.gr

Χαμογελαστός, χωρίς γραβάτα και χειροπέδες ο Άκης στον ανακριτή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις 10 το πρωί πέρασε το κατώφλι της εισαγγελίας ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος προκειμένου να απολογηθεί στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή με την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος που τον φέρνει αντιμέτωπο ακόμη και με το ενδεχόμενο προφυλάκισης.

Ο πρώην υπουργός εμφανίστηκε χαμογελαστός και είπε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν «Σύγγνωμη που σας έφερα εδώ Δευτεριάτικα»

Η πομπή που τον μετέφερε από τη ΓΑΔΑ στα δικαστήρια της Ευελπίδων ξεκίνησε περίπου στις 09:55 και μετά από λίγα λεπτά έφτασε στα δικαστήρια. Και αυτή τη φορά, ο πρώην υπουργός δε φορούσε χειροπέδες στα χέρια του. Προσπαθούσε να δείξει ψύχραιμος.

Η απολογία ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι καθώς νωρίτερα οι συνήγοροι του, έθεσαν σειρά νομικών ζητημάτων για την κατηγορία που του αποδίδεται και το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εις βάρος του.

Ο πρώην υπουργός κατέθεσε ολιγοσέλιδο υπόμνημα ενώ θα απαντήσει και στις ερωτήσεις του ανακριτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται , υποστηρίζει ότι η προμήθεια των υποβρυχίων αποφασίστηκε από το ΚΥΣΕΑ και ζητά μάλιστα να κληθούν ως μάρτυρες τα μέλη του.

Όσον αφορά την προμήθεια των αντιπυραυλικών συστημάτων ΤΟR M1 σύμφωνα με πληροφορίες από τους συνηγόρους του θα επιφυλαχθεί να λογοδοτήσει σε άλλη χρονική στιγμή επικαλούμενος την ογκωδέστατη δικογραφία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του, ο 'Ακης Τσοχατζόπουλος, μέσω εξωχώριων εταιριών των οποίων ήταν αφανής ιδιοκτήτης, νομιμοποίησε παράνομες αμοιβές που έλαβε ως υπουργός για συμβάσεις προμήθειας οπλικών συστημάτων του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας.

Κατά το πόρισμα των δύο Εισαγγελέων που διενήργησαν προκαταρκτική εξέταση για το θέμα, με αφορμή το ακίνητο στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο πρώην υπουργός φέρεται:

Το χρονικό διάστημα από Μάιο 1998 ως τις 7/6/2001 να απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 16.202.000 ελβετικών φράγκων και 1.748.000 δολαρίων ΗΠΑ, χρήματα τα οποία αποτελούν προϊόν παθητικής δωροδοκίας του ίδιου σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας των οπλικών συστημάτων TOR M1.

Την 2/12/2002 απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 2.960.225 ελβετικών φράγκων σχετικά με τις συμβάσεις ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2 (υποβρύχια) τα οποία αποτελούν παράνομη αμοιβή που κατέβαλε μέσω άλλης εταιρίας η γερμανική εταιρία FERROSTAAL.

Τα χρήματα αυτά, κατά το εισαγγελικό πόρισμα, μέσω πολύπλοκων διαδρομών, «μπήκαν» στην χώρα ως κεφάλαια εξωχώριων εταιριών και εμφανίζονται να επενδύονται σε ακίνητα.

Η νομική ομάδα του πρώην υπουργού αμφισβητεί την κατηγορία με το σκεπτικό ότι το αδίκημα της δωροδοκίας είναι παραγεγραμμένο. Ωστόσο αντίστοιχο θέμα που έθεσε ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης κρίθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών το οποίο αποφάνθηκε ότι ανεξάρτητα αν έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο για το βασικό αδίκημα, της παθητικής δωροδοκίας, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα είναι αδίκημα διαρκές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ