ΗΑΕ: Ισόβια σε Βρετανό για κατασκοπεία -Λονδίνο: Πλήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών - iefimerida.gr

ΗΑΕ: Ισόβια σε Βρετανό για κατασκοπεία -Λονδίνο: Πλήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών

Ο Μάθιου Χέτζις με τη σύζυγό του/ Φωτογραφία: ΑΠΕ/ EPA- DANIELA TEJADA
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε ισόβια κάθειρξη, για κατασκοπεία προς όφελος ξένης χώρας, καταδικάστηκε στο Αμπου Ντάμπι ο Βρετανός Μάθιου Χέτζις.

Ο 31χρονος κρατείται από τις 5 Μαΐου, μετά τη σύλληψή του στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, έπειτα από επίσκεψη δύο εβδομάδων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για τη διδακτορική διατριβή του. Κατά την παραμονή του εκεί, ο Χέτζις πήρε συνεντεύξεις για την εξωτερική πολιτική και τη στρατηγική της χώρας όσον αφορά την ασφάλεια.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, δήλωσε βαθιά σοκαρισμένος και απογοητευμένος από την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ προειδοποίησε ότι η υπόθεση θα έχει συνέπειες στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών. Βαθιά απογοητευμένη δήλωσε και η Τερέζα Μέι, που πρόσθεσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα προσφύγει στις αρχές των Εμιράτων στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο Χαντ υπογράμμισε ότι επανειλημμένα είχε πει με σαφήνεια ότι η διαχείριση της υπόθεσης «θα έχει συνέπειες στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μας, οι οποίες πρέπει να βασίζονται στην εμπιστοσύνη. Εκφράζω τη λύπη μου που φθάσαμε σ' αυτό το σημείο και καλώ τα Εμιράτα να επανεξετάσουν την περίπτωση». Σημείωσε μάλιστα ότι η ετυμηγορία είναι αντίθεση από τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί και υπενθύμισε ότι είχε μιλήσει για την υπόθεση στον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ.

«Η ακροαματική συνεδρίαση διήρκεσε λιγότερο από πέντε λεπτά της ώρας και ο συνήγορος υπεράσπισης δεν ήταν παρών», δήλωσε εκπρόσωπος της οικογένειας του Χέτζις. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, ο Βρετανός έχει περιθώριο 30 ημερών για να ασκήσει έφεση.

Ο 31χρονος κρατείται σε απομόνωση, σε τοποθεσία που δεν έχει αποκαλυφθεί και έχει πολύ περιορισμένη πρόσβαση στο προσωπικό του προξενείου και στην οικογένειά του, είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της η σύζυγός του, Ντανιέλα Τεχάντα. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από τη σύζυγό του, ο Χέτζις είχε τότε υποχρεωθεί να φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι και να παραμείνει στο Ντουμπάι.

«Βρίσκομαι σε σοκ και δεν ξέρω τι να κάνω. Ο Μάθιου είναι αθώος», τόνισε. Σύμφωνα με την ίδια, η διαχείριση της όλης υπόθεσης «ήταν πολύ κακή εξαρχής, καθώς κανένας δεν έπαιρνε στα σοβαρά την περίπτωση του συζύγου μου» και κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να αναλάβει δράση, γιατί φοβάται. «Ο εφιάλτης μας χειροτερεύει», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ