Αυξάνεται η βία κατά της... ΕΛ.ΑΣ. -Σπάνε περιπολικά, χτυπούν αστυνομικούς, ζητούν τις ταυτότητές τους - iefimerida.gr

Αυξάνεται η βία κατά της... ΕΛ.ΑΣ. -Σπάνε περιπολικά, χτυπούν αστυνομικούς, ζητούν τις ταυτότητές τους

Περιπολικό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σάλος έχει προκληθεί από τη νέα επίθεση σε βάρος αστυνομικών που κατέθεταν ως μάρτυρες στο Πρωτοδικείο Αθηνών από ομάδα περίπου 50 αντιεξουσιαστών χθες το μεσημέρι.

Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά λίστα κρουσμάτων βίας με θύματα αστυνομικούς, τα οποία έχουν εξοργίσει τις αστυνομικές ενώσεις που κατηγορούν τη φυσική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για έλλειψη αποφασιστικότητας και πλήρη αδιαφορία.

Αποτέλεσμα του χθεσινού επεισοδίου ήταν ο τραυματισμός τεσσάρων αστυνομικών οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Οι δύο πλευρές βρέθηκαν χθες στις δικαστικές αίθουσες αντιμέτωποι για μια υπόθεση του 2012, με τους μεν να είναι μάρτυρες υπεράσπισης και τους δε μάρτυρες κατηγορίες. Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης τα πνεύματα οξύνθηκαν και -σύμφωνα με καταγγελίες- οι αντιεξουσιαστές άρχισαν να βρίζουν τους αστυνομικούς. Στη συνέχεια βγήκαν έξω και συνεχίστηκε η λεκτική αντιπαράθεση, μέχρι που κάποια στιγμή η ένταση κλιμακώθηκε.

Στον απόηχο του επεισοδίου, ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος κατήγγειλε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι παρότι ο επικεφαλής των μέτρων τάξης ήταν παρόν στο σημείο με διμοιρία των ΥΜΕΤ δεν προστάτευσε τους συναδέλφους του ενώ δεν προχώρησε ούτε στην προσαγωγή των δραστών, τους οποίους είχαν νωρίτερα υποδείξει οι αστυνομικοί.

Μάλιστα, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα μιλώντας το απόγευμα στο δελτίο ειδήσεων του Open έριξε εκ νέου λάδι στη φωτιά παροτρύνοντας τους αστυνομικούς να… εντείνουν την αυτοπροστασία τους και να προσέξουν τον εαυτό τους!

Εξάλλου, μόλις την περασμένη εβδομάδα, κατεγράφη ένα ακόμα τραγελαφικό συμβάν με πρωταγωνιστές αστυνομικούς και μέλη του Ρουβίκωνα. Ειδικότερα, μέλη της αναρχικής συλλογικότητας ειδοποιήθηκαν ότι δύο «ύποπτοι» σε μηχανάκι βρίσκονται έξω από το σπίτι συντρόφου τους. Αμέσως στο σημείο έσπευσαν άλλα μέλη της ομάδας που αιφνιδιάζοντας τους αστυνομικούς οι οποίοι φορούσαν πολιτικά, τους περικύκλωσαν καθώς πίστευαν ότι επρόκειτο για μέλη φασιστικής οργάνωσης.

Στη συνέχεια τα μέλη του Ρουβίκωνα ζήτησαν από τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. να τους επιδείξουν τις αστυνομικές ταυτότητες τους, πράγμα το οποίο έκαναν και το επεισόδιο θεωρήθηκε λήξαν με τα μεν μέλη του Ρουβίκωνα να συμβουλεύουν τους αστυνομικούς να πουν στους προϊσταμένους τους να στέλνουν τουλάχιστον αστυνομικούς με… στολή προκειμένου να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις -αφού μέλη της ομάδας έχουν στοχοποιηθεί από φασιστικές οργανώσεις- και τους δε αστυνομικούς να απαντούν ότι η ηγεσία τους δεν ακούει καν τα δικά τους προβλήματα!

Μάλιστα, βίντεο από το περιστατικό δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Μια εβδομάδα πριν, την 1η Νοεμβρίου, δύο αστυνομικοί που βρίσκονταν σε εποχούμενη περιπολία στην περιοχή του Ρέντη τραυματίστηκαν σε κεφάλι, χέρια και πόδια όταν κατά τη διάρκεια ελέγχου σε αυτοκίνητο που επέβαιναν Ρομά δέχτηκαν επίθεση με πέτρες και άλλα αντικείμενα από μέλη αυτοσχέδιου καταυλισμού που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Κηφισού, ενώ ακούστηκαν και πυροβολισμοί. Όπως καταγγέλλουν οι δύο αστυνομικοί που βρέθηκαν στο «στόχαστρο» των επιτιθέμενων, μάλιστα, αναγκάστηκαν να ζητήσουν ενισχύσεις με τα προσωπικά τους τηλέφωνα καθώς οι ασύρματοι τους δεν λειτουργούσαν!

Για το περιστατικό που έληξε μόνο μετά την παρέμβαση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και οδήγησε τους δύο αστυνομικούς στο νοσοκομείο εξέδωσε ανακοίνωση η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής η οποία ανάμεσα σε άλλα σημειώνει ότι: «Την ώρα που όλοι οι ανώτατοι ασχολούνται με τις κρίσεις, η μάχιμη αστυνομία έζησε ακόμα μια μαύρη μέρα… Έχουν περιέλθει σε γνώση μας οι εξής καταγγελίες: Λόγω του γνωστού προβλήματος που εδώ και καιρό έχουμε καταγγείλει για τους ασυρμάτους (ακόμα και πειθαρχικές διώξεις υποστήκαμε για τις καταγγελίες αυτές), οι συνάδελφοί μας καλούσαν σε ενισχύσεις, πλην όμως ήταν αδύνατη η επικοινωνία τους με το Κέντρο και οι ενισχύσεις κλήθηκαν μόνο όταν ο ένας εξ’ αυτών κατάφερε να ξεφύγει από αυτούς που προσπαθούσαν να τον λιντσάρουν και επικοινώνησε τηλεφωνικώς. (Κατάφερε να καλέσει, να πει ότι είναι αστυνομικός και ότι δέχεται επίθεση στη τάδε οδό και συνέχισε να δέχεται χτυπήματα)… Δεν μπορεί ο καθένας να επιτίθεται κατ’ αυτό τον τρόπο στον Έλληνα αστυνομικό και να μένει ατιμώρητος και δεν μπορεί όσοι ασχολούνται μόνο με τις κρίσεις να μην αντιλαμβάνονται ότι με αυτές τις επικοινωνίες στέλνουν τους αστυνομικούς σαν πρόβατα στη σφαγή, ενώ ταυτόχρονα βαυκαλίζονται ότι προΐστανται σε μια ευρωπαϊκή αστυνομία.»

Υλικές ζημιές σε περιπολικά, όμως, σημειώθηκαν σε διάστημα μόλις έξι ημερών σε δύο ακόμα περιστατικά σε ΑΣΟΕΕ και Νέο Φάληρο. Συγκεκριμένα, επίθεση από αγνώστους δέχτηκε περιπολικό το μεσημέρι της Δευτέρας 5 Νοεμβρίου στη συμβολή των οδών Πατησίων και Κοδριγκτώνος. Το όχημα της ΕΛ.ΑΣ. είχε μεταβεί στο σημείο για μια τροχαία παράβαση, όταν ομάδα αγνώστων, πιθανότατα προερχόμενη από τη Μαυρομματαίων, αντιλήφθηκε την παρουσία των αστυνομικών και κινήθηκε εναντίον τους. Από την επίθεση προκλήθηκαν υλικές ζημιές, καθώς έσπασαν τα τζάμια του περιπολικού, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί κάποιος τραυματισμούς, ενώ για μία ακόμα φορά οι δράστες διέφυγαν.

Αντίστοιχη επίθεση σημειώθηκε κατά περιπολικού και το βράδυ της περασμένης Κυριακής, 11 Νοεμβρίου, μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στο Νέο Φάληρο. Ειδικότερα, ομάδα χούλιγκαν που αποχωρούσε από το Στάδιο Καραϊσκάκη επιτέθηκε με πέτρες και Μολότοφ σε περιπολικό στη συμβολή των οδών Σοφιανοπούλου και Καραολή Δημητρίου. Το όχημα υπέστη μικρές υλικές ζημιές, ενώ ένας αστυνομικός που τραυματίστηκε ελαφρά δεν χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Το σοβαρότερο περιστατικό με θύματα αστυνομικούς που σημειώθηκε πρόσφατα, πάντως, ήταν αυτό της νύχτας της 15ης Οκτωβρίου όταν ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε με καταδρομικό τρόπο κατά του Αστυνομικού Τμήματος της Ομόνοιας. Εκτοξεύοντας πέτρες και βόμβες Μολότοφ περίπου70 άτομα κατάφεραν να προκαλέσουν υλικές ζημιές σε ένα υπηρεσιακό βαν, σε τρία συμβατικά οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και σε πέντε ΙΧ που ήταν σταθμευμένα στην οδό Βερανζέρου πλησίον του Τμήματος. Μάλιστα, πριν αποχωρήσουν συντεταγμένα προς τα παρακείμενα στενά, οι άγνωστοι επιτέθηκαν και κατά του κτιρίου που στεγάζεται το ΑΤ, τραυματίζοντας ελαφρά τέσσερις αστυνομικούς. Στον απόηχο της επίθεσης οι αστυνομικές ενώσεις πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ΑΤ Ομονοίας κατηγορώντας φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για απραξία μπροστά στα συνεχώς διογκούμενα φαινόμενα βίας και ανομίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αντιεξουσιαστές ΕΛ.ΑΣ.
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ