Ενας χρόνος ΚΙΝΑΛ -Σχέδιο για να πάρει κομμάτι από την Κεντροαριστερά - iefimerida.gr

Ενας χρόνος ΚΙΝΑΛ -Σχέδιο για να πάρει κομμάτι από την Κεντροαριστερά

Η Φώφη Γεννηματά / Φωτογραφία: Intimenews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με έμφαση και σε ψηλούς τόνους, η κ. Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε απολύτως την (προεκλογικής στόχευσης…) στάση των ίσων αποστάσεων και της σκληρής κριτικής προς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, που θα κρατήσει το ΚΙΝ.ΑΛ μέχρι τις κάλπες…

Μιλώντας στο κατάμεστο «Σπόρτινγκ», για την πρώτη επέτειο της ίδρυσης του ΚΙΝ.ΑΛ, σε ένα πολύ «θερμό» κοινό του… όλου ΠΑΣΟΚ (μέχρι και χειραψία αντάλλαξαν Γ. Παπανδρέου και Ε. Βενιζέλος), η κ. Γεννηματά στην ουσία έδωσε το ακριβές στίγμα για την πορεία και την τακτική που θα κρατήσει στην αρκετά μακρά προεκλογική περίοδο που ουσιαστικά έχει αρχίσει.

Όπως δήλωναν στελέχη της παράταξης, αυτός ο «διμέτωπος» της κ. Γεννηματά, είναι μονόδρομος στην πορεία προς τις κάλπες, καθώς καθίσταται κάθε μέρα και πιο σαφές ότι η προεκλογική διαμάχη και πόλωση θα παίρνει ολοένα και πιο πολύ χρώμα πραγματικού… εμφυλίου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, για να μεγιστοποιήσουν την δύναμή τους και να «εξαφανίσουν» τα ενδιάμεσα κόμματα, και κυρίως την ιστορική παράταξη που εκπροσωπεί το ΚΙΝ.ΑΛ.

Θέλοντας να τονίσει ότι το ΚΙΝ.ΑΛ δεν θα είναι «συμπληρωματική» παράμετρος την επομένη των εκλογών, αλλά αποφασιστικός ρυθμιστικός παράγοντας για την έξοδο από την κρίση και την προοδευτική οικονομική και πολιτική ανασυγκρότηση της χώρας, η Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. υπογράμμισε ότι το κόμμα δεν είναι «ο τρίτος πόλος, με αλλαγή των συσχετισμών μπορούμε να είμαστε ο καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων. Στις ερχόμενες εθνικές εκλογές ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής σημαίνει ένα ηχηρό όχι στις πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και της ΝΔ. Όχι στο χθες. Όχι στη συντήρηση».

Με απ’ ευθείας βολές τόσο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ (αν και κάποιοι εκτίμησαν ότι τα πυρά της κατά ΣΥΡΙΖΑ ήταν ισχυρότερα…), η κ. Γεννηματά διακήρυξε πως «εμείς ζητάμε ισχυρή εντολή, για να γίνουμε η έκπληξη στις εκλογές, η δύναμη ανατροπής και να εξασφαλίσουμε πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση. Άλλωστε αυτό ενδιαφέρει τον κόσμο. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν υπάρχει δεδομένη κυβερνητική λύση πριν την ετυμηγορία του λαού. Γι αυτό και ξεκαθαρίζω ότι το ερώτημα «με ποιόν θα πάμε», μετά τις εκλογές, είναι ένα ερώτημα που δεν μας αφορά. Είναι το ερώτημα της υπαρξιακής αγωνίας των δύο ψευδομονομάχων, είναι η απόδειξη ότι κανένας από τους δύο δεν έχει απάντηση για το πώς πρέπει να πάει η χώρα. Είναι απόδειξη της εκλογικής τους ανασφάλειας. Είναι η επίγνωση τους ότι ο ελληνικός λαός ανατοποθετείται. Ότι όλα είναι ανοιχτά. Γι αυτό, η ανασφάλεια τους και η απελπισία τους έρχεται ως ερώτημα σε εμάς. Απαντούμε στις αγωνίες τους και τις ανασφάλειες τους: "Αρχίστε να διαβάζετε προσεκτικά τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας για την Ελλάδα. Γιατί αυτές εσείς θα αναγκαστείτε να ακολουθήσετε και όχι εμείς την δική σας δίψα για εξουσία».

Τσίπρας- Μητσοτάκης καλύπτουν Καραμανλή

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ότι στην «διμέτωπη» επίθεσή της, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. ανοικτά απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ «δεξιά παλινδρόμηση», μη διστάζοντας μάλιστα να συνδέσει τον κ. Τσίπρα με την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς την «συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ», και εκφράζοντας την απορία γιατί η σημερινή κυβέρνηση «που επιχειρεί μια αναβίωση του βρώμικου 89…» έχει αφήσει στο απυρόβλητο την καραμανλική διακυβέρνηση «που βαρύνεται με τόσες ευθύνες για το πώς φθάσαμε στην κρίση…».

Για την ίδια «συνωμοσία» κατηγόρησε και την ΝΔ, που καλύπτει τα λάθη της περιόδου Καραμανλή, μίλησε για «ανιστόρητο δίπολο αριστερού – δεξιού συντηρητισμού» και τόνισε ότι «Καραμανλής κόβει, Τσίπρας ράβει και Μητσοτάκης παρακολουθεί. Του λέω ελάτε να κάνουμε εξεταστική για την περίοδο 2004-2009, και ο ένας παθαίνει … αμνησία, και ο άλλος αφωνία…»

Τα πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ

Με την προσωπικά στοχευμένη κατηγορία ότι «ο Τσίπρας είναι το βαρίδι της Αριστεράς…» από το οποίο πρέπει ν’ απαλλαγεί η δημοκρατική παράταξη, η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε την κυβέρνηση «καιροσκοπική ομάδα, χωρίς ιδεολογική ταυτότητα, που δεν θυμίζει τίποτε το Αριστερό, τίποτε το προοδευτικό. Που, αντιθέτως, εξέθεσαν στα μάτια των πολιτών την Αριστερά και τους αγώνες της. Τσίπρας και εθνικό συμφέρον συγκρούονται. Τσίπρας και ανάγκες της κοινωνίας, έχουν πάρει διαζύγιο. Παίζοντας το τελευταίο του χαρτί ο Αλ. Τσίπρας τα δίνει όλα. Και το παίζει με την κυνικότητα του χαρτοπαίχτη. Όχι του υπεύθυνου πρωθυπουργού μιας χώρας που βρίσκεται στην κρισιμότερη ίσως καμπή της νεότερης ιστορίας της» Ελπίζω να μην πληρώσει πάλι η χώρα το θολωμένο του μυαλό. Δυστυχώς με επιλογή και ευθύνη Κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, η αναγκαία εθνική συνεννόηση για τα μεγάλα θέματα του τόπου έχει πάει περίπατο…»

Επίθεση στην ΝΔ

Στρέφοντας τα βέλη της και στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επεσήμανε ότι «κρύβεται πίσω από τις συγκυριακές δημοσκοπικές επιδόσεις. Αμύνεται με μόνο στόχο να τις διατηρήσει. Και δεν διστάζει να εγκαταλείψει γι' αυτό ότι νεωτεριστικό και δήθεν φιλελεύθερο διακηρύσσει. Στέκεται σε στάση αμήχανης αναμονής προσμένοντας το «ώριμο φρούτο», την εξουσία στα χέρια του. Έτσι, χωρίς πρόταση, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς σχέδιο για τη χώρα, τοποθετείται σε όλα τα κρίσιμα θέματα με ένα «ναι μεν αλλά». Και απλώς ορκίζεται σε κάθε κατεύθυνση ότι θα εφαρμόσει πιστά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα με τις υπογραφές του κ. Τσίπρα! Παρακολουθεί ως θεατής τις υπόγειες διαδρομές του καραμανλισμού, τις παράλληλες και ενοχικές του σχέσεις με την κρατούσα κατάσταση, τους εκπροσώπους του σε δημόσια αξιώματα να κινούν τα νήματα, τις κατεστημένες και αναχρονιστικές δομές της παράταξής του. Στο όνομα του «σύγχρονου», του «νέου», του «φιλελεύθερου» έχει επιβιβαστεί στο τρένο της δεξιάς παλινόρθωσης».

Πόλεμος λάσπης

«Στο προεκλογικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης, η σκανδαλολογία είναι στην πρώτη γραμμή. Τώρα πια χρησιμοποιούνται και τα fake news. Ο πανικός του κ. Τσίπρα θα τον οδηγήσει να σπιλώσει τους πάντες. Προκειμένου να πλήξει την Δημοκρατική Παράταξη είναι ικανός να φθάσει μέχρι τον… Ελευθέριο Βενιζέλο! Θα το ξαναπώ: Να έρθουν όλα στο φως. Διαφάνεια για τους πάντες και παντού. Αφήστε όμως την Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη να κάνει το έργο της. Αφήστε τις υποδείξεις. Το ΠΑΣΟΚ
έφτιαξε τους νόμους για να πηγαίνει κάθε υπόθεση υπαρκτού ή μη σκανδάλου στη Δικαιοσύνη; Ποιος έστειλε κάθε υπόθεση με το που έβλεπε το φως της δημοσιότητας στον εισαγγελέα; Ποιος διέγραψε από μέλη του κόμματος του όσους φέρονται να εμπλέκονται προκαταβολικά; Εμείς, και με όλους εσάς απέναντι! Και αντίθετα: Ποιος εισαγγελέας κινήθηκε για τις πρωτοφανείς καταγγελίες μέσα στο ίδιο το Υπουργικό σας Συμβούλιο, όταν εσείς ο ίδιος έπρεπε να στείλετε τα πρακτικά στη Δικαιοσύνη; Ποιος αρνήθηκε να εντάξει τις δυο κρίσιμες περιόδους της ΝΔ (2004-2009) και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (2015-2018) στον έλεγχο τους, όταν αυτές είναι που πραγματικά προκάλεσαν και συντήρησαν την κρίση;»

Το «σχέδιο Ελλάδα»

Καταλήγοντας, η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στην πολιτική και προγραμματική πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛ, στο «σχέδιο Ελλάδα» όπως το έχει ονομάσει , για να ξεπεραστεί η κρίση και να γίνουν σταθερά βήματα για την Ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, ανακοινώνοντας ότι πρόκειται να το καταθέσει ως πρόταση νόμου, σύντομα, στην Βουλή.

Θ’ αφορά, την οικονομική ανάκαμψη, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την εδραίωση ενός υγιούς ασφαλιστικού συστήματος «που δεν θα έχει ούτε… νόμους Κατρούγκαλου, ούτε λύσεις Πινοσέτ», αλλά θα εξασφαλίζει ασφάλεια και αξιοπρέπεια στον συνταξιούχο τον άνεργο, τον μικρομεσαίο, τον αγρότη, στήριξη στον νέο, τα νοικοκυριά, τους κοινωνικά αδύναμους.

«Σας καλώ όλους να χτίσουμε την νέα μεταπολίτευση!» ολοκλήρωσε την ομιλία της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, «απαντώντας» και στο ερώτημα «με ποιους είσθε πιο κοντά», πως «εμείς δεν είμαστε με κανέναν, εμείς είμαστε το διαφορετικό, είμαστε με την Ελλάδα!»


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά ΠΑΣΟΚ Εκλογές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ