Τι αποκόμισε ο Τσίπρας στην Ευρώπη -Χαμόγελα, επέτειοι και... συντάξεις - iefimerida.gr

Τι αποκόμισε ο Τσίπρας στην Ευρώπη -Χαμόγελα, επέτειοι και... συντάξεις

Ο Αλέξης Τσίπρας και η Περιστέρα Μπαζιάνα στο Παρίσι / Φωτογραφία: Intimenews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Γεμάτο» ήταν το Σαββατοκύριακο για τον Αλέξη Τσίπρα, με τα ταξίδια σε Βερολίνο και Παρίσι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας στο συνέδριο του SPD στη Γερμανία, επεδίωξε για άλλη μία φορά προοδευτικές συμμαχίες λίγο πριν από τις κάλπες, θυμήθηκε το καλοκαίρι του 2015 και τις αποφάσεις που πήρε με... καθαρό μυαλό, ενώ, έχοντας καταλάβει πλέον πως το θέμα των συντάξεων θα αποφασιστεί από το Βερολίνο, ήταν κεντρικό ζήτημα στη συζήτηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σολτς.

Το αντίο της Μέρκελ οδηγεί σε στροφή στο SPD

Μετά την εκλογή καταστροφή που υπέστη η Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία, κάτι που την οδήγησε στο να ανακοινώσει την αποχώρησή της, ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να αναζητήσει σύντομα νέες συμμαχίες στη Γερμανία. Με την επίσκεψη στο Βερολίνο προσπάθησε να κολακέψει τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες -και είναι λογικό, αφού σε περίπτωση που επικρατήσει η δεξιά πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών, τότε θα είναι δύσκολη η στήριξη για πλήρη ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις.

Καλό κλίμα με Σολτς, αλλά τίποτα για τις συντάξεις

Μπορεί το τετ α τετ Τσίπρα-Σολτς να πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, ωστόσο η ελληνική πλευρά δεν κατάφερε να πάρει αυτό που ήθελε, τη μη περικοπή των συντάξεων.

«Είχαμε πολύ καλή συζήτηση για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον και γι' αυτό έχουμε μεγάλη ευθύνη», δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Όπως δήλωσε ο κ. Σολτς, με τον κ. Τσίπρα είχαν καλή ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στις δύο χώρες, «για το πώς μπορούμε να συμβάλουμε προκειμένου να έχουμε καλή εξέλιξη για τους πολίτες μας» όπως είπε συγκεκριμένα.

Το σχέδιο για τις χαμηλές συντάξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα», το επικρατέστερο σενάριο για το θέμα των συντάξεων είναι να εφαρμοστεί η μείωση μόνο για τις υψηλές συντάξεις αλλά να μην περικοπούν οι χαμηλές συντάξεις για να προστατευτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Ταυτόχρονα, όμως, η γερμανική πλευρά θα επιμείνει να μειωθούν ο ΕΝΦΙΑ και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να ανατροφοδοτηθεί η αναθέρμανση της οικονομίας.

Τα χειροκροτήματα και τα χαμόγελα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έγινε δεκτός «μετά βαΐων και κλάδων» στο συνέδριο του SPD, το οποίο εναγωνίως ψάχνει -στο πρόσωπο του Τσίπρα- κάτι από το πολιτικό «ίχνος» που απώλεσε συγκυβερνώντας με τη Μέρκελ. Δεν είναι τυχαίο, αλλά ενδεικτικό, του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει ο σοσιαλιστικός χώρος, το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χειροκροτήθηκε τρεις φορές ηχηρά στην αίθουσα που οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες συζητούσαν για το SPD.

H μία ήταν όταν μίλησε για την «ύβρη» της χρηματοπιστωτικής ελίτ στην οικονομική κρίση και ζήτησε αυτοκριτική από τη Σοσιαλδημοκρατία επειδή τα τελευταία χρόνια έκανε απότομη στροφή η οποία την οδήγησε πολλές φορές αρκετά μακριά από τις ιδρυτικές αρχές της.

Το δεύτερο ηχηρό χειροκρότημα ακούστηκε όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην αλληλεγγύη και στο κοινωνικό κράτος, ως στοιχεία που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν την Ευρώπη τού αύριο.

Το δυνατότερο χειροκρότημα, όμως, ήρθε όταν κάλεσε σε προοδευτική πανστρατιά Σοσιαλιστές, Πράσινους και Αριστερούς, ώστε να βάλουν προοδευτικό εμπόδιο στην επέλαση των καταστροφέων της Ευρώπης. Των εθνικιστών και λαϊκιστών.

Είναι σαφές ότι το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα είχε αποδέκτη και τη Φώφη Γεννηματά, η οποία στην Αθήνα αρνείται να υποκύψει στο «πολιτικό φλερτ» και κρατά ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Μάλιστα, έσπευσε να καρφώσει δημόσια την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, κατηγορώντας την ότι κάνει αντιπολίτευση στα αριστερά.

Το... καθαρό μυαλό και οι αποφάσεις του 2015

Στο δίλημμα που αντιμετώπισε τον Ιούλιο του 2015 αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στο Βερολίνο.

Αναφερόμενος στη δραματική περίοδο μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, που κορυφώθηκε με την ολονύχτια Σύνοδο Κορυφής της 12ης προς τη 13η Ιουλίου του 2015, ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Όταν εγώ βρέθηκα μπροστά στο μεγαλύτερο δίλημμα που θα μπορούσε ποτέ να βρεθεί ένας πρωθυπουργός, τον Ιούλη του 2015, αυτό που με βοήθησε να πάρω δύσκολες αποφάσεις ήταν όταν με καθαρό μυαλό εκτίμησα τις συνέπειες που θα είχε η όποια πολιτική επιλογή στις κοινωνικές δυνάμεις που η Αριστερά οφείλει να εκπροσωπεί και να υπερασπίζεται».

«Και η σύγκριση ήταν τρομακτική. Διότι η Ελλάδα έφθασε στη χρεοκοπία εξαιτίας μιας συστηματικής κλοπής πλούτου και αγαθών από τους πολλούς προς όφελος μιας ελίτ που είχε καταφέρει να βγάλει το πλούτο της σε τράπεζες του εξωτερικού», τόνισε.

Τσίπρας στο Παρίσι: Βρισκόμαστε ενώπιον ενός ιστορικού deja vu... και ο Αριστοφάνης

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο Παρίσι, όπου μίλησε στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη, κάνοντας λόγο για ένα ιστορικό deja vu.

«Αξίζει σήμερα να δούμε αυτές τις συγκρίσεις και να αγωνιστούμε, παρά τις διαφορές μας, για την Ευρώπη, διότι η ιστορία δεν μπορεί να περιμένει και όταν επαναλαμβάνεται είναι πολύ σκληρή απέναντί μας», ανέφερε.

«Η Ευρώπη χτίστηκε ξανά μετά από δύο παγκοσμίους πολέμους έχοντας ως θεμέλια την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία της εργασίας, την ισότητα των δύο φύλων, την αναβάθμιση των υποδομών και των δικτύων, την ειρήνη και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς. Ακροδεξιοί και εθνικιστές έχουν το δικό τους σχέδιο που είναι σαφές και διαχρονικό. Διαίρεση της κοινωνίας, στοχοποίηση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, καλλιέργεια του φόβου, επίκληση ενός εθνικού μεγαλείου, το οποίο δε χωράει κανέναν άλλο πέρα από τους εκλεκτού. Ο Χίτλερ, ο Μουσολίνι, απευθύνθηκαν σε κοινωνίες καθημαγμένες, στις οποίες κυριαρχούσε ο φόβος και η απόγνωση. Οι κυρίαρχες ελίτ ήταν απολύτως ανυπόληπτες. Ήταν οι άνθρωποι που έστειλαν τα παιδιά τους σε ένα πόλεμο, που εκ των πραγμάτων, δεν γινόταν να κερδίσει ουσιαστικά κανείς. Φασισμός και ναζισμός είναι απάνθρωπες ιδεολογίες, είναι όμως πανίσχυρες διότι απευθύνονται σε ένστικτα. Σε συνθήκες πολέμου, επικρατεί το ένστικτο της επιβίωσης. Μετά τον πόλεμο όμως, ο ηττημένος, διακατέχεται το ένστικτο της εκδίκησης. Εκεί πάτησαν οι δημαγωγοί της περιόδου» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Να αγωνιστούμε για μια Ευρώπη που θα μπορούσε να γυρίσει τον τροχό της Ιστορίας προς τα μπροστά»

Τέλος ο κ.Τσίπρας έστειλε το μήνυμα ότι ο αγώνας για την ειρήνη είναι καθημερινός, δωρίζοντας την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη στη «Βιβλιοθήκη της Ειρήνης» που εγκαινιάζεται στο Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη.

Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καταθέτουν τη δική τους συνεισφορά, ένα βιβλίο της επιλογής τους, στη γλώσσα τους, με θέμα την ειρήνη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας συντάξεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ