«Ναι» είπε η Τρόικα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά - iefimerida.gr

«Ναι» είπε η Τρόικα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η κυβέρνηση για να καταφέρει λίγο πριν την διάλυση της Βουλής να φέρει τις «ευνοϊκές» ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης από την Ολομέλεια της Βουλής «η διαβούλευση μεταξύ μελών της Τρόικα, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Εργασίας για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις είχε θετική έκβαση. Είναι τραγική ειρωνεία που δεν καταφέραμε να προωθήσουμε στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα» πρόσθεσε όμως πως «έως αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία με την Τράπεζα της Ελλάδας και φαίνεται ότι υπάρχει πλέον δυνατότητα να προχωρήσει η ρύθμιση. Αύριο κλείνει η Βουλή εξετάζουμε όμως να δούμε εάν προλαβαίνουμε να φέρουμε τις ρυθμίσεις με πράξη νομοθετικού περιεχομένου».

Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις έρχονται να κάνουν ακόμα ευνοϊκότερο για τα χρεωμένα νοικοκυριά τον «νόμο Κατσέλη». Επιπροσθέτως υπενθυμίζεται ότι αρχικά περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που ψηφίζεται σήμερα, αιφνιδίως όμως αποσύρθηκαν από τον κ. Κουτρουμάνη με την αιτιολογία ότι «η διαβούλευση για τις ρυθμίσεις είναι ακόμα σε εξέλιξη».

Οσο για τον 13ο και 14ο μισθό ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης είπε:

«Δεν έχουμε συμφωνήσει τίποτα γιατί δεν υπάρχει θέμα περικοπής 13ου και 14ου μισθού, μείωσης ή κατάργησης των αποζημιώσεων, ή μείωσης του χρόνου αδείας. Επομένως, είναι σαφές ότι αυτά τα θέματα δεν είναι ανοιχτά για συζήτηση».

Ο κ. Κουτρουμάνης επανέλαβε ότι είναι δυνατό να αποτραπεί η μείωση των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών, με την προϋπόθεση όμως ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα ο εξορθολογισμός των δαπανών.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της αύξησης της ανεργίας, για το οποίο του ασκήθηκε έντονη κριτική, ο κ. Κουτρουμάνης είπε πως πράγματι διπλασιάστηκε η ανεργία, αλλά ανέφερε ότι μέχρι το 2009 το πρόβλημα, που ήταν και τότε μεγάλο, αντιμετωπίστηκε με ανορθόδοξο τρόπο, προσλαμβάνοντας η κυβέρνηση της ΝΔ, με κάθε λογής εργασιακή σχέση, στο Δημόσιο, είτε με «σταζ» (stage) είτε με συμβάσεις εργασίας και παίρνοντας δανεικά.

«Το υπουργείο Εργασίας δεν παράγει ανεργία, η ύφεση την παράγει» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι το υπουργείο Εργασίας μόνο με ενεργητικές πολιτικές μπορεί να θέσει ανάχωμα στην αύξηση της ανεργίας, αλλιώς θα είχε ξεπεράσει το 25%. Ο κ. Κουτρουμάνης, τέλος, διεμήνυσε πως οριστική λύση θα δοθεί μέσα από την επάνοδο της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ