Σκόπια: Οι προτάσεις Ζάεφ για τις αλλαγές στο Σύνταγμα - iefimerida.gr

Σκόπια: Οι προτάσεις Ζάεφ για τις αλλαγές στο Σύνταγμα

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στα Σκόπια καθώς σήμερα αναμένεται να κατατεθούν οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης Ζάεφ για τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα.

Ο δρόμος άνοιξε μετά τη χθεσινή προφορική συμφωνία του προωθυπουργού της ΠΓΔΜ με τους αντάρτες βουλευτές του VMRO-DPMNE, που αποσχίσθηκαν . Σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης Ρενάτα Ρεσκόσκα τα κανονιστικά κείμενα που θα συνοδεύουν τις προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση πέρα από την αντικατάσταση του «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» θα περιλαμβάνουν εγγύηση της «μακεδονικής» ταυτότητας, «δηλαδή τον πολιτισμό την ιστορική κληρονομιά και τη γλώσσα».

Η ψηφοφορία σήμερα στη Βουλή των Σκοπίων είναι μάλλον τυπική υπόθεση για την κυβέρνηση, καθώς απαιτείται η σύμφωνη γνώμη μόνον 61 βουλευτών, αλλά όπως εκτιμούν στο στρατόπεδο Ζάεφ και η τελική ψηφοφορία, όπου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, δεν θα είναι δύσκολο εμπόδιο, καθώς ελπίζουν ότι θα ψηφίσουν κι άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης τις αλλαγές, παρά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις του στριμωγμένου στη γωνία VMRO-DPMNE και του προέδρου της χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ.

Σήμερα θα συνεδριάσει, όμως, και η επιτροπή που επιφορτίστηκε με την εξέταση των ιστορικών βιβλίων των δύο χωρών, ώστε να διασφαλίσει ότι δε θα υπάρχουν νύξεις αλυτρωτισμού.

Η έγκριση της διατύπωσης των τελικών προτάσεων Ζάεφ για την αναθεώρηση είναι ένα ακόμη βήμα προς την ολοκλήρωση της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών από σκοπιανής πλευράς κι έτσι μέχρι τα τέλη του έτους ή τις αρχές Ιανουαρίου το «μπαλάκι» αναμένεται να περάσει στο «γήπεδο» της ελληνικής πλευράς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ