Πολωνικές εκλογές: Οι συντηρητικοί ανέβηκαν στις περιφέρειες, αλλά έχασαν στις μεγάλες πόλεις - iefimerida.gr

Πολωνικές εκλογές: Οι συντηρητικοί ανέβηκαν στις περιφέρειες, αλλά έχασαν στις μεγάλες πόλεις

εκλογές στην Πολωνία/Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το κυβερνών, συντηρητικό κόμμα της Πολωνίας Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) κέρδισε στις τοπικές εκλογές της Κυριακής στις περισσότερες περιφέρειες, όμως η αντιπολίτευση θα κυβερνήσει στις περισσότερες μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Βαρσοβία.

Αυτά είναι τα επίσημα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Το PiS του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι ήρθε πρώτο στα εννέα από τα δεκαέξι περιφερειακά συμβούλια, κερδίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία σε έξι από αυτά, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι εκλογές αυτές θεωρούνται τεστ ενόψει των ευρωεκλογών στα τέλη Μαΐου και των βουλευτικών εκλογών στην Πολωνία που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν σε ένα χρόνο και τα ποσοστά του PiS εμφανίζουν αύξηση στις περιφέρειες. Μετά τις περιφερειακές εκλογές πριν από τέσσερα χρόνια το συντηρητικό κόμμα έλεγχε μόνο ένα περιφερειακό συμβούλιο.

Η Πλατφόρμα Πολιτών, ένας συνασπισμός δύο φιλελεύθερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, κέρδισε σε επτά περιφερειακά συμβούλια, όμως διαθέτει την πλειοψηφία μόνο σε ένα εξ αυτών, και για να κυβερνήσει στα υπόλοιπα θα χρειαστεί να συνασπιστεί είτε με το Αγροτικό Κόμμα είτε με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Οι πιθανότητες να σχηματίσει συνασπισμό το PiS στις περιφέρειες που δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία μοιάζουν μικρές.

Αν και κέρδισαν στις περιφέρειες, οι συντηρητικοί υπέστησαν συντριπτική ήττα στις περισσότερες μεγάλες πόλεις.

Στη Βαρσοβία ο 46χρονος Ραφάλ Τζρασκόφσκι, της Πλατφόρμας Πολιτών, πρώην ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός, εξελέγη από τον πρώτο γύρο με 56,67%, ποσοστό διπλάσιο από τον αντίπαλό του του PiS, τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Πάτρικ Γιάκι.

Η αντιπολίτευση σημείωσε νίκες από τον πρώτο γύρο και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Οι εκλογές αυτές ξεχώρισαν επίσης από το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής, το οποίο έφτασε το 54,76%, έναντι 47,40% στις εκλογές του 2014.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πολωνία Εκλογές Συντηρητικοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ