Τουρκικό fake news η άσκηση της Τουρκίας με τορπιλισμό πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ - iefimerida.gr

Τουρκικό fake news η άσκηση της Τουρκίας με τορπιλισμό πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ

Το πλοίο που βυθίστηκε από το τουρκικό υποβρύχιο σε περιοχή στην Μαύρη Θάλασσα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανησυχία προκάλεσε το Σαββατοκύριακο η ανακοίνωση που ανέβηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, για τορπιλισμό πλοίου από τουρκικό υποβρύχιο, σε κάποιο σημείο πιθανώς κοντά στην τουρκική ΑΟΖ. Η ανακοίνωση δεν ανέφερε σε ποιό σημείο είχε εκτοξευθεί η τορπίλη, αλλά με δεδομένη την ένταση στην Κύπρο, το ενδεχόμενο να έγινε μια τέτοια άσκηση ήταν μεγάλο.

Η ανησυχία αφορούσε φυσικά τα μηνύματα που ήθελε να στείλει η Αγκυρα έν όψει των γεωτρήσεων που θα ξεκινήσουν προσεχώς δυτικές εταιρείες, σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Οπως φαίνεται όμως η είδηση ήταν fake. Εμπειρογνώμονες που μίλησαν στο militaire.gr αποκάλυψαν οτι η άσκηση που υποτίθεται οτι έγινε κοντά στα κυπριακά νερά και σε σημείο κοντά εκεί που πλέει το Μπαρμπαρός... δεν έγινε ποτέ.

Οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν οτι το παλαιό πλοίο που χρησιμοποιήθηκε ως στόχος και τορπιλίστηκε, πέρασε ρυμουλκούμενο το Βόσπορο στις 10 με 15 Οκτωβρίου με κατεύθυνση τη Μαύρη Θάλασσα, όπου όπως φαίνεται και καταστράφηκε, αποκαλύπτοντας έτσι ότι η βολή έγινε πολύ μακριά από την Κύπρο, και τα παιχνίδια προπαγάνδας της Τουρκίας δεν είχαν βάση.

Το πλοίο που χρησιμοποιήθηκε ως στόχος ρυμουλκείται στον Βόσπορο προς την Μαύρη Θάλασσα- φωτογραφία militaire.gr
Τουρκικό fake news η άσκηση της Τουρκίας με τορπιλισμό πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ | iefimerida.gr 1

Το βίντεο είναι μάλιστα και προϊόν μοντάζ, καθώς σε εντυπωσιακό πλάνο διακρίνεται η τορπίλη να φεύγει, ωστόσο αυτή είναι μπλε με πορτοκαλί δακτυλίδι, δηλαδή φέρει σήμανση εκπαιδευτικής τορπίλης δίχως γόμωση.

Απο την πρώτη στιγμή που ανέβηκε η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, υπήρχαν αμφιβολίες για την εγκυρότητα της είδησης. Κι αυτό γιατι σε ανάλογες περιπτώσεις, το τουρκικό ΓΕΝ, οπως φαίνεται σε ανάλογο βίντεο, πάντα ανακοινώνει και την ημερομηνία και την περιοχή που έγινε η άσκηση:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΟΖ Άγκυρα Μπαρμπαρός ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ