Οι δανειστές μας, οι εκλογές και ο «μπαμπούλας» της χρεοκοπίας - iefimerida.gr

Οι δανειστές μας, οι εκλογές και ο «μπαμπούλας» της χρεοκοπίας

Οι δανειστές
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Τον μπαμπούλα της χρεοκοπίας επιμένουν να χρησιμοποιούν οι δανειστές μας και με δεδομένο ότι οι απειλές -έμμεσες ή ευθείες- πυκνώνουν όσο πλησιάζει η ημέρα προκήρυξης των εκλογών, γίνεται αντιληπτό ότι μεγαλώνει ο εκνευρισμός στο στρατόπεδο της Τρόικα.

Αυτή τη φορά, χρησιμοποιώντας μια μάλλον πρωτοφανώς κυνική γλώσσα, ήταν η επικεφαλής του ΔΝΤ αυτοπροσώπως που δήλωσε χτες ότι ο κίνδυνος της χρεοκοπίας για την Ελλάδα δεν έχει παρέλθει!

Αν αναρωτηθεί κανείς τι άλλαξε μέσα σε λίγες ημέρες, όταν η Άνγκελα Μέρκελ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παραδέχονταν ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην Ευρωζώνη, δεν έχει παρά να κοιτάξει τι γίνεται τόσο στο εσωτερικό της Ελλάδας όσο και στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Στην Ελλάδα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα αποκαλούμενα δύο κόμματα εξουσίας έχουν υποστεί δραματική καθίζηση, καθιστώντας λίαν αμφίβολο ακόμα και το εάν αρκεί η σύμπραξη τους για το σχηματισμό κυβέρνησης, με αποτέλεσμα όλα τα επώδυνα μέτρα της επόμενης τριετίας αλλά και οι λίαν πιθανές νέες παρεμβάσεις για το 2012, να βρίσκονται στον αέρα.

Την ίδια ώρα το μοντέλο της εσωτερικής υποτίμησης, με δραματικές μειώσεις μισθών χωρίς ανάλογη μείωση τιμών, όχι μόνο απομακρύνει την έξοδο από το τούνελ (πολλαπλασιάζονται οι μελέτες που βλέπουν ύφεση στο 5% τουλάχιστον), αλλά πριμοδοτεί και τα κόμματα που χαρακτηρίζονται από τη Τρόικα ως «αντιμνημονιακά», με αποτέλεσμα ο εκνευρισμός και στις δύο όχθες του Ατλαντικού να ενισχύεται.

Φεύγοντας από την Ελλάδα, βλέπει κανείς τον άλλο λόγο του εκνευρισμού των δανειστών της Ελλάδας. Η Πορτογαλία είναι με το ένα πόδι στο δεύτερο πακέτο στήριξης, παρά το ότι επέδειξε «καλή διαγωγή» στο Πρόγραμμα της Τρόικα, η Ιρλανδία φαίνεται ότι «κόλλησε», η Ιταλία κλυδωνίζεται όντας αντιμέτωπη με ένα πακέτο αντιεργατικών μέτρων, ενώ ο μεγαλύτερος κίνδυνος φαίνεται ότι προέρχεται από την Ισπανία, η οποία διαρρηγνύει τα ιμάτια της πως δεν ζητάει βοήθεια αλλά ήδη οι αγορές έχουν πέσει να τη ξεσκίσουν.

Το τελευταίο που θα ήθελε, λοιπόν, η Τρόικα είναι ένα δείγμα απείθειας από το «μαύρο πρόβατο» της Ευρωζώνης, την Ελλάδα, καθώς κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα έστελνε μήνυμα σε όλους τους «ομοιοπαθείς» ότι υπάρχει ή ότι τέλος πάντων πρέπει να υπάρχει κι άλλος δρόμος και πολύ περισσότερο ότι η απειλή της χρεοκοπίας είναι «τζούφια».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ