Zeit-Online: Οι μετανάστες οδηγούν σε άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Zeit-Online: Οι μετανάστες οδηγούν σε άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με το θέμα των λαθρομεταναστών, τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει για τα κέντρα υποδοχής που σχεδιάζει η κυβέρνηση αλλά και με την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα ασχολείται η Γερμανική εφημερίδα Zeit-On LIne.

Η αστυνομία στην Αθήνα πραγματοποιεί ελέγχους σε όποιον μοιάζει με παράνομο μετανάστη. Ο Τύπος έχει ονομάσει τις ενέργειες των αστυνομικών αρχών «επιχείρηση-σκούπα». Οι περισσότεροι από τους ελεγχόμενους δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα. Παρ' όλα αυτά πολλοί από αυτούς διαμένουν εδώ και αρκετούς μήνες ή χρόνια στην Ελλάδα.

Πολλοί Έλληνες αναρωτιούνται: Είναι η όλη επιχείρηση ένα επικοινωνιακό θέαμα ή υπάρχει κάποιος βαθύτερος λόγος για τον οποίο λαμβάνει χώρα; Μέχρι τώρα εκατοντάδες λαθρομετανάστες έχουν συλληφθεί. Οι περισσότεροι εξ αυτών απελευθερώνονται λίγες ώρες μετά την προσαγωγή τους, ενώ τους χορηγείται έγγραφο, με το οποίο τους δίδεται παράταση 30 ημερών για να εγκαταλείψουν την χώρα.

Η εικόνα των αθηναϊκών δρόμων έχει μεταβληθεί δραματικά από την έναρξη της επιχείρησης της αστυνομίας. Οι μικροπωλητές από τις αφρικανικές χώρες εξαφανίστηκαν, οι υπόλοιποι μετανάστες κλείστηκαν στα σπίτια τους.

Υπεύθυνος για την επιχείρηση-σκούπα είναι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος τάσσεται ανοιχτά υπέρ μίας πιο επιθετικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης. Η πρόσφατη επιχείρηση της αστυνομίας είναι το «πρώτο βήμα» προς αυτήν την κατεύθυνση. Μελλοντικά, όσοι μετανάστες επιθυμούν να εργαστούν, θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό υγείας.

«Πρέπει να εγγυηθούμε τη δημόσια ασφάλεια και την υγεία των πολιτών», δηλώνει ο Χρυσοχοϊδης. Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει περαιτέρω τη δημιουργία 30 κέντρων φιλοξενίας των παράνομων μεταναστών, τα οποία θα στεγαστούν μεταξύ άλλων και σε στρατόπεδα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και χρόνια. Σε καθένα από τα κέντρα αυτά θα φιλοξενηθούν περί τους 1.000 μετανάστες, προτού επαναπροωθηθούν.

Το ΚΚΕ ασκεί δριμεία κριτική στα σχέδια αυτά, υποστηρίζοντας ότι δεν επιλύουν το μεταναστευτικό ζήτημα. Την ίδια ώρα, οι πολίτες των περιοχών, στις οποίες θα δημιουργηθούν κέντρα προστασίας των παρανόμων μεταναστών, αντιδρούν έντονα, χρησιμοποιώντας όμως άλλα επιχειρήματα, όπως ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταφέρει το πρόβλημα της Αθήνας στις περιοχές τους. Εφημερίδες, όπως ο «Ελεύθερος Τύπος», υποστηρίζουν ότι το όλο ζήτημα έχει αναδειχθεί για προεκλογικούς σκοπούς. Η προεκλογική εκστρατεία έχει αρχίσει άλλωστε εδώ και καιρό. Ο επικεφαλής της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ανεβάζει τους τόνους: «Οι πόλεις μας έχουν καταληφθεί από τους παράνομους μετανάστες και πρέπει να τις πάρουμε ξανά πίσω». Για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα που συγκυβερνούν από τις 11 Νοεμβρίου, πολλά διακυβεύονται στις επερχόμενες εκλογές. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και τα δύο κόμματα κινδυνεύουν, εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας, με ιστορική εκλογική αποτυχία.

Στα δεξιά της ΝΔ υπάρχουν τρία κόμματα, τα οποία διεκδικούν τις ψήφους των απογοητευμένων εκλογέων. Τα κόμματα αυτά (ΛΑΟΣ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή) έχουν καλές πιθανότητες να μπουν στο Κοινοβούλιο. Ειδικά όμως η Χρυσή Αυγή προκαλεί ανησυχία στους κυβερνώντες. Το κόμμα που μπήκε για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας το 2010, φαίνεται να συγκεντρώνει το 5% των προτιμήσεων. Σε σχέση με την επιχείρηση-σκούπα, η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει ότι ουσιαστικά στρέφεται εναντίον της.

Στην Ελλάδα το πρόβλημα των μεταναστών είναι υπαρκτό και κανείς δεν το αμφισβητεί. Από το 2006 έως το 2011 μετανάστευσαν στη χώρα περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι, ενώ στους πρώτους δύο μήνες ο αριθμός τους ανήλθε στις 12.000. Περίπου οι μισοί προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Κανείς τους δεν επιθυμεί να παραμείνει στην Ελλάδα, ειδικά μετά από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στη χώρα, εγκλωβίζονται όμως λόγω των διατάξεων της Συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ.

Τώρα η Ελλάδα προσπαθεί με όλα τα μέσα να επιλύσει το ζήτημα, πράγμα που οφείλεται και στην αύξηση της πίεσης που δέχεται από την ΕΕ. Τα σχέδια κατασκευής τείχους κατά μήκος του ποταμού Έβρου εντάσσονται στο πλαίσιο αυτό.

Για το ΛΑΟΣ αυτά δεν είναι αρκετά, γι' αυτό και προτείνει την επαναπροώθηση των μεταναστών στις πατρίδες τους, αφού πρώτα χρησιμοποιηθούν ως τόποι διαμονής τους τα «ακατοίκητα νησιά». Ακόμα πιο δραστικά μέσα εισηγείται η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή: τα σύνορα με την Τουρκία πρέπει να ναρκοθετηθούν, προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο λαθρομεταναστών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ