Ξεκινά σήμερα στη σκοπιανή Βουλή η «μάχη» για τη συμφωνία -Θα βρει ψήφους από την αντιπολίτευση ο Ζάεφ; - iefimerida.gr

Ξεκινά σήμερα στη σκοπιανή Βουλή η «μάχη» για τη συμφωνία -Θα βρει ψήφους από την αντιπολίτευση ο Ζάεφ;

Η εβδομάδα που ξεκινά είναι εξαιρετικά κρίσιμη πολιτικά στα Σκόπια (Φωτογραφία: AP Photo/Thanassis Stavrakis)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ώρα των αποφάσεων έφθασε στην ΠΓΔΜ για το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς αρχίζει στις 11 τοπική ώρα στο κοινοβούλιο η συζήτηση για τις αλλαγές στο Σύνταγμα.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δίνει μάχη για να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 80 ψήφους για την αλλαγή του ονόματος της χώρας σε μια κρισιμότατη ψηφοφορία, ειδάλλως θα αναγκαστεί να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες.

«Θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τον πρωθυπουργό. Ή θα κερδίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που χρειάζεται για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα ή θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές», λέει ο Μπράνκο Γκερόσκι, διακεκριμένος πολιτικός αναλυτής στα Σκόπια.

Το διακύβευμα είναι τεράστιο, καθώς αν αποδεχθεί η πλειοψηφία των δύο τρίτων τη μετονομασία της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία θα γίνει ένα μεγάλο βήμα για την ένταξή της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ο Ζάεφ παίζει το πολιτικό του μέλλον ποντάροντας τα πάντα στη συμφωνία. Δηλώνει μεν αισιόδοξος, αλλά αντιμετωπίζει σκληρή αντίσταση από την αξιωματική αντιπολίτευση, που έχει χαρακτηρίσει αποτυχημένο το σχέδιο της κυβέρνησης ενθαρρυμένη από τη χαμηλή προσέλευση στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, μολονότι άνω του 90% των ψηφισάντων είπαν «ΝΑΙ» στη συμφωνία.

«Η ιστορική απόφαση την οποία αντιμετωπίζουν οι βουλευτές είναι τεράστιας σημασίας για τους στρατηγικούς στόχους της χώρας, την προσχώρηση σε ΝΑΤΟ και ΕΕ», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιάκοφσκι στο Bloomberg.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια προβλέπεται να διαρκέσει έως και δέκα ημέρες, αλλά ήδη από την ολοκλήρωση πιθανώς αύριο της πρώτης φάσης και της ψηφοφορίας που θα ακολουθήσει θα φανεί αν το κυβερνητικό στρατόπεδο, που φέρεται να έχει στήριξη από 72 βουλευτές, μπορεί να βρει άλλες οκτώ ψήφους.

Οι βουλευτές θα ερωτηθούν σήμερα αν συμφωνούν με την πρόταση να τροποποιηθεί το Σύνταγμα, ώστε να αντανακλά το νέο όνομα της ΠΓΔΜ.

Αλλά ακόμη κι αν βρεθεί σ’ αυτή τη φάση η πλειοψηφία, λέει ο Γκερόσκι, «δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι στη συνέχεια θα ψηφίσουν τις τροποποιήσεις που θα ακολουθήσουν. Θα είναι μια περίπλοκη, λίαν επισφαλής διαδικασία».

Ο κίνδυνος να βυθιστεί η γειτονική χώρα σε πολιτική κρίση αυξάνεται καθώς υψηλόβαθμα στελέχη του VMRO-DPMNE θεωρούν ότι δεν θα σπάσει η κομματική γραμμή και δεν θα βρεθεί κανείς ανάμεσά τους να υπερψηφίσει τη συμφωνία. «Δεν θα υπάρξει πλειοψηφία δύο τρίτων, μην το ελπίζετε», διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα ο βουλευτής Τράικο Βελιανόφσκι.

Eνδεχόμενη έγκριση σε αυτή τη φάση από τη Βουλή των Σκοπίων θα θέσει σε κίνηση μια νομοθετική διαδικασία που θα διαρκέσει έως και τέσσερις μήνες πριν την τελική έγκριση, όπου και πάλι θα απαιτηθεί πλειοψηφία δύο τρίτων. Ο Ζάεφ πιέζει για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πριν τις ευρωεκλογές του Μαϊου, όπου ένα απρόβλεπτο αποτέλεσμα θα μπορούσε να εγείρει τεράστια εμπόδια στην πορεία της χώρας προς τη Δύση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ