Παπαδήμος: Η Αγκυρα κρατά το κλειδί της λύσης του Κυπριακού - iefimerida.gr

Παπαδήμος: Η Αγκυρα κρατά το κλειδί της λύσης του Κυπριακού

Παπαδήμος: Η Αγκυρα κρατά το κλειδί της λύσης του Κυπριακού
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Είναι προφανές ότι το κλειδί μιας συμφωνίας λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στην Άγκυρα» τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, τονίζοντας παράλληλα ότι η Τουρκία οφείλει να αφήσει ελεύθερο τον κυπριακό λαό.

Κατά την ομιλία του στην κυπριακή Βουλή, τόνισε πως η Τουρκία πρέπει να δεχθεί ότι θεμελιώδης προϋπόθεση της επίλυσης του θέματος είναι «η αποδοχή και αναγνώριση της κυπριακής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας».

Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα επιθυμεί την πλήρη εξομάλλυνση των σχέσεων με τη γείτονα χώρα, με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για το Κυπριακό.

Σε ότι αφορά την ΑΟΖ, αφού καταδίκασε τις απαράδεκτες απειλές και επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, είπε πως
«Tο αδιαμφισβήτητο δικαίωμα για ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης υφίσταται εντός του ευρύτερου πλαισίου της θέσπισης και οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία, υπενθυμίζω, αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου».

Η ανακήρυξη και οριοθέτηση της κυπριακής ΑΟΖ αποτέλεσε θετική εξέλιξη για την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου. Από πλευράς μας, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με τους γείτονες της Ελλάδας, εξετάζουμε βεβαίως και το θέμα της ανακήρυξης ΑΟΖ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ