Επιδημία «τυφλών» και στη Χίο - Τους ξεσκέπασε ο... ταχυδρόμος - iefimerida.gr

Επιδημία «τυφλών» και στη Χίο - Τους ξεσκέπασε ο... ταχυδρόμος

Υπό εξέταση 50 «μαϊμού» ανάπηροι και στη Χίο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για άλλες 50 περιπτώσεις «μαϊμού» αναπήρων, αυτή τη φορά στη Χίο, μετά την καταγγελία που έκανε ταχυδρόμος της περιοχής ότι παίρνουν επίδομα τυφλότητας χωρίς να το δικαιούνται, καθώς δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα όρασης.

Η περίπτωση αυτή έγινε σήμερα γνωστή κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής, που συνεδρίασε σήμερα με θέμα το ποιοι δικαούνται πραγματικά τα προνιακά επιδόματα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης την αποκάλυψη έκανε ο διευθυντής της Επιτροπής Αναπηρίας και Ιατρικής Εργασίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Βασίλης Πατεράκης, τονίζοντας, μάλιστα, ότι πρέπει να παρέμβει άμεσα ο εισαγγελέας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναφορά έγινε και στην υπόθεση της Ζακύνθου, για την οποία ο κ. Πατεράκης ανέφερε ότι σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων μετείχαν στο κύκλωμα χορήγησης προνοιακών επιδομάτων σε 616 περιπτώσεις μη δικαιούχων.

Επίσης, ανέφερε ότι οι επανέλεγχοι θα έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 90% μέχρι τέλη Μαϊου σε όλη την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, μιλώντας στην Ειδική Επιτροπή, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Βαρδακαστάνης, κατήγγειλε ότι από πέρσι τον Ιούλιο οι αρμόδιοι υπουργοί μίλησαν για «ανάπηρους μαϊμού» και μέχρι σήμερα το θέμα δεν έχει ξεκαθαριστεί, με αποτέλεσμα να έχει κοπεί από τον Σεπτέμβριο η σύνταξη σε 40.000 πραγματικά ανάπηρους.

«Σήμερα, στην εποχή της κρίσης, η πολιτεία προσέγγισε το θέμα των ανάπηρων με στοιχεία δυσφήμισης. Η αναπηρία λαβώνεται, βάλλεται. Τα άτομα με αναπηρία νιώθουμε μια συστηματική προσπάθεια υπονόμευσης και κοινωνικής απονεύρωσης για να περάσουν ληστρικές επιδρομές στα ελάχιστα μέτρα που υπάρχουν για εμάς» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδακαστάνης και πρόσθεσε:

«Από πέρσι τον Ιούλιο του 2011 μίλησαν οι υπουργοί για "ανάπηρους μαϊμού". Είμαστε στον Απρίλιο και ακόμα το κράτος δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα. Είναι υπόλογο. Πάγιο αίτημά μας ήταν και είναι η θέσπιση κάρτας αναπηρίας από ένα καθαρό σύστημα που θα την εκδίδει. Εμείς αγωνιστήκαμε γι΄ αυτήν. Στα χέρια όμως των πολιτικών έγινε κάρτα δυσφήμισης και αδιαφορίας».

Ο κ. Βαρδακαστάνης κατήγγειλε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου του 2011 έχει κοπεί η σύνταξη σε 40.000 άτομα με αναπηρία, καθώς είναι ακόμα σε εξέλιξη ο επανέλεγχος.

«Κόπηκε η σύνταξη στους πιο φτωχούς και αδύναμους. Τους μεταχειρίστηκε το σύστημα με τον πιο απάνθρωπο τρόπο. Υπάρχει μεγάλη ευθύνη και στο ΙΚΑ που τους χρησιμοποίησε ως προκρούστεια κλίνη της τρόικας για να παρουσιάσουν μειώσεις στα κρατικά έξοδα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ