Νέες απειλές της Τουρκίας για το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ: Δεν θα επιτρέψουμε έρευνες - iefimerida.gr

Νέες απειλές της Τουρκίας για το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ: Δεν θα επιτρέψουμε έρευνες

Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Lefteris Pitarakis
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέες απειλές προς την Λευκωσία εκτοξεύει η Αγκυρα με αφορμή τις επικείμενες έρευνες στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε οποιαδήποτε ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να εκτελέσει έρευνες για υδρογονάνθρακες σε ύδατα ευθύνης μας δίχως άδεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ της Άγκυρας.

Μάλιστα, η Τουρκία όχι ισχυρίζεται ότι το οικόπεδο 7 ανήκει στα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, αλλά προειδοποιεί ότι θα λάβει «τα απαραίτητα μέτρα» ώστε να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της. Επίσης, προαναγγέλλει ότι σύντομα θα προβεί σε υποθαλάσσιες γεωτρήσεις στην περιοχή.

Η Άγκυρα κατηγορεί επίσης την Λευκωσία πως με την στάση της αποδεικνύει πως δεν σέβεται τα δικαιώματα των τουρκοκύπριων, κι ότι δεν τους αντιλαμβάνεται ως ίσους.

Υποστηρίζει μάλιστα πως η στρατηγική δύο μέτρων και δύο σταθμών που – όπως καταγγέλλει – ακολουθεί η Κύπρος κατέληξε στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά το 2017.

Κύπριος ΥΠΕΞ: Κανένα σχόλιο, προχωράμε κανονικά

«Δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο» για την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και την αδειοδότηση του οικοπέδου 7 της κυπριακής ΑΟΖ», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την ανακοίνωση που εξέδωσε η Άγκυρα, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία προχωράει κανονικά με το ενεργειακό της πρόγραμμα, με βάση το διεθνές δίκαιο και σε συνεργασία με τις εταιρείες με τις οποίες έχει συμβληθεί».

Παρέπεμψε ταυτόχρονα στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη, σε σχέση με το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Εξάλλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συναντάται το πρωί της Παρασκευής με τον Ανώτερο Αντιπρόεδρο της Exxon Neil Chapman.

Η συνάντηση είναι καθορισμένη για τις 10.00 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο και όπως ανέφερε ο κ. Προδρόμου, εντάσσεται στα πλαίσια των τακτικών επαφών με την εταιρεία, ενόψει των δραστηριοτήτων της που αναμένεται να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Νοέμβριο, αλλά και του ενδιαφέροντος της Exxon για το οικόπεδο 7.

Με πληροφορίες από philenews

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ