Η σχετικά απλή σούπα ανοίγει νέους ορίζοντες στον ουρανίσκο μας.
Θυμίζει το νταλ και το κάρι που σερβίρεται στη νότια Ινδία, ενώ ο κουρκουμάς και το λεμόνι της προσδίδουν αποτοξινωτικές ιδιότητες.
Για 4-6 άτομα:
- ελαιόλαδο
- 1 πράσο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. σκόνη κουρκουμάς
- 2 κ.γ. σκόνη κύμινο
- 2 κ.γ. μαύροι σπόροι μουστάρδας
- χυμός από 2-3 λεμόνια
- 250 γρ. κόκκινες φακες
- 1 κύβος λαχανικών
- 4 χούφτες κέιλ ή κάποιο άλλο πράσινο λαχανικό (π.χ. σπανάκι ή σέσκουλο), ψιλοκομμένο
- Προαιρετικά, αλατισμένο γιαούρτι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρετε το πράσο σε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει και να βγάλει το άρωμά του. Προσθέστε τα μπαχαρικά και μαγειρέψτε για λίγα ακόμη λεπτά.
- Ρίξτε τον χυμό ενός λεμονιού και ανακατέψτε καλά τον πάτο της κατσαρόλας ώστε να αναδευτούν όλα τα μπαχαρικά.
- Προσθέστε τις φακές και 1,5 λίτρο νερό και τον κύβο λαχανικών. Αφήστε να κοχλάσει για 20-35 λεπτά, μέχρι οι φακές να μαγειρευτούν και η σούπα να χυλώσει.
- Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Μπορείτε αν θέλετε να περάσετε τις φακές από πολύ λεπτό κόσκινο για να απομακρύνετε τα πολλά υγρά.
- Ρίξτε τον χυμό από τα υπόλοιπα 2 λεμόνια, δοκιμάζοντας στην πορεία ώστε να μην υπερβάλλετε με το λεμόνι.
- Πριν το σερβίρισμα, σοτάτερε την πρασινάδα της επιλογής σας σε λίγο λάδι, ώστε να είναι μαλακή στο κέντρο και ελαφρώς τραγανή στην άκρη.
- Σερβίρετε σε βαθιά πιάτα με μια κουταλιά γιαούρτι που θα έχετε αλατίσει, και την τραγανή πρασινάδα.
Η συνταγή είναι της Anna Jones από το annajones.co.uk.