Το Ινστιτούτο Θερβάντες μας «ταξιδεύει» στη χώρα των Βάσκων

Μεγάλο αφιέρωμα στον βασκικό πολιτισμό διοργανώνει σήμερα το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, το οποίο θα ταξιδέψει τους Αθηναίους στη μυστηριώδη χώρα των Βάσκων που επι αιώνες διατηρεί την ιδιαίτερη ταυτότητά της.

Η Χώρα των Βάσκων παρουσιάζει την ιδιομορφία να διατηρεί μια γλώσσα με χιλιετή ιστορία, όπως καμία άλλη ευρωπαϊκή γλώσσα. Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι ότι αυτή η γλώσσα δεν είναι λατινογενής, δίνοντας έτσι μια εικόνα της Ιβηρικής Χερσονήσου πριν την ρωμαϊκή κυριαρχία.

Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας παρουσιάζει ένα πλούσιο δείγμα του σύγχρονου πνευματικού πολιτισμού των Βάσκων, που περιλαμβάνει οπτικές, μουσικές και ποιητικές καλλιτεχνικές εκφάνσεις.

Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί η κινηματογραφία του Αϊτζόλ Αραμάιο, η ζωγραφική του Χεσούς Μάρι Λασκάνο, καλλιτέχνη με έργα στο περίφημο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ του Μπιλμπάο, η ποίηση του Χουάν Κρους Ιγκεραμπίντε, ενός από τους πιο μεταφρασμένους και βραβευμένους βάσκους συγγραφείς και η μουσική από την άρπα της Οϊάνε Ιγκεραμπίντε.

Ο Γιόν Κορτάσαρ, επικεφαλής έδρας στο Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων, θα εξηγήσει το πολιτιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο προέκυψαν αυτές οι καλλιτεχνικές εκφάνσεις που παρουσιάζει το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Ινστιτούτο Θερβάντες (Μητροπόλεως 23) στις 19.30, στα ισπανικά με μετάφραση στα ελληνικά. Η δράση γίνεται σε συνεργασία με την Βασκική Κυβέρνηση και το Ινστιτούτο Ετσεπάρε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ