Φόβοι στα Σκόπια για «δάκτυλο» της Μόσχας στο δημοψήφισμα -Τι αποκαλύπτουν τα πρακτικά - iefimerida.gr

Φόβοι στα Σκόπια για «δάκτυλο» της Μόσχας στο δημοψήφισμα -Τι αποκαλύπτουν τα πρακτικά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φόβους για ανάμειξη ανατολικών χωρών στο δημοψήφισμα -και ειδικά της Ρωσίας- είχαν εκφράσει οι πολιτικοί αρχηγοί στα Σκόπια, στη σύσκεψη που έγινε στις 16-17 Μαΐου 2018.

Πρώτος αναφέρεται στην παρέμβαση ξένων χωρών στις πολιτικές διεργασίες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός Ζάεφ:

«Και σε αυτούς συμβαίνουν δυσάρεστα πράγματα. Πιστεύω ότι και σε αυτούς έχουν αναμειχθεί ανατολικές χώρες, όπως και σε εμάς, μάλιστα σε αυτούς περισσότερα απ' ό,τι εμάς. Μερικούς τους συμφέρει να μην υπάρχει λύση»...

Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Ζάεφ είχε μιλήσει και για παρεμβάσεις από επιχειρηματίες για να εμποδίσουν μία συμφωνία και ότι Ελληνες επιχειρηματίες που «διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» κατέβαλαν σε πολίτες της ΠΓΔΜ ποσά από 13.000 δολάρια έως 21.000 δολάρια για να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες» ενόψει του δημοψηφίσματος. Η δήλωση αυτή είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ιβάν Σαββίδη.

Αργότερα -στα πρακτικά της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που δημοσίευσε η εφημερίδα «Καθημερινή»- γίνεται ειδική αναφορά στο δημοψήφισμα. Τον λόγο έχει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι: «Τα δημοψηφίσματα τον τελευταίο καιρό γίνονται στόχος για επιχειρήσεις τρίτων παραγόντων. Το Brexit, οι εκλογές στις ΗΠΑ όπου το αποτέλεσμα ήταν οριακό... Ένα οριακό αποτέλεσμα είναι ένας μαγνήτης για την επενέργεια δυνάμεων που δεν τους ενδιαφέρει το καλό της χώρας».

Του απαντά ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι: «Η θέση σας από την αρχή είναι ότι σας είναι αδιάφορο αν θα γίνει δημοψήφισμα και καλό θα ήταν να μη γίνει κανένα. Το σέβομαι. Εγώ και το VMRO αλλά και η κυβέρνηση ταχθήκαμε υπέρ ενός δημοψηφίσματος. Την ορολογία για εξωτερικούς παράγοντες θα την αγνοήσω και θα τη θεωρήσω ατυχή δήλωση. Δεν μπορείτε να συγκρίνετε με το Brexit.

Μπουγιάρ Οσμάνι: Είπα ότι οι ξένοι φίλοι μας θεωρούν ότι τα δημοψηφίσματα γίνονται στόχος για τέτοιου είδους ενέργειες. Μιλάω για τη Ρωσία.

Χρίστιαν Μίτσκοσκι: Γιατί εκνευρίζεστε;

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ