Θέλω ν' αδυνατίσω... τώρα - iefimerida.gr

Θέλω ν' αδυνατίσω... τώρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η αναβλητικότητα είναι χαρακτηριστικό πολλών ανθρώπων που επιθυμούν να χάσουν βάρος. Πόσες φορές έχουμε σκεφτεί να αρχίσουμε δίαιτα όταν μπει η Άνοιξη, από Δευτέρα ή από αύριο? Το αναβάλουμε για κάποια άλλη στιγμή μόνο και μόνο για να συνεχίσουμε να τρώμε παραπάνω σήμερα.
Το μυαλό μοιάζει να κάνει δύο παράλληλες αλλά αλληλοσυγκρουόμενες σκέψεις οι οποίες προκαλούν σύγχυση και μας εμποδίζουν να είμαστε αποτελεσματικοί και έντιμοι με τον εαυτό μας.

Η μία σκέψη περιλαμβάνει επιθυμίες όπως ‘θέλω να αδυνατίσω, να είμαι όμορφος-η, να κάνω το καλύτερο για μένα’, ενώ η άλλη σκέψη θέλει να συνεχίσουμε να κάνουμε τα ίδια, δηλαδή, να τρώμε ανθυγιεινά και να έχουμε παραπάνω κιλά, χρησιμοποιώντας δικαιολογίες όπως ‘σε όποιον αρέσω, έτσι είναι το σκαρί μου’ και η λίστα συνεχίζεται.

Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών είναι δύσκολη και το να περιμένουμε να κάνουμε την ‘τέλεια δίαιτα’ είναι συχνά ακατόρθωτο σε βάθος χρόνου.


Όσοι επιθυμούν να αδυνατίσουν μπορούν να δείξουν πειθαρχία και θέληση να ακολουθήσουν ακόμα και την πιο αυστηρή δίαιτα προκειμένου να δουν αποτελέσματα γρήγορα. Με την πρώτη παρασπονδία όμως ξαναγυρνούν στο υπερβολικό φαγητό. Όσο για αυτούς που καταφέρνουν να φτάσουν στο επιθυμητό βάρος η ζυγαριά αρχίζει να ανεβαίνει ξανά μόλις αρχίσουν να τρώνε κανονικά.


Τι κάνουμε λοιπόν? Καταρχήν, βάζουμε ρεαλιστικούς στόχους. Δεν κάνουμε αυστηρές δίαιτες ούτε υπολογισμούς για το πώς θα είμαστε σε έναν μήνα ή το καλοκαίρι. Ο σκοπός μας είναι να φάμε και να φροντίσουμε το σώμα μας όσο το δυνατόν καλύτερα Σήμερα, Τώρα!


Ένα πλάνο τριών υγιεινών γευμάτων με φρούτα ενδιάμεσα χωρίς περεταίρω τσιμπολόγημα είναι αρκετό για να είμαστε ευχαριστημένοι με την προσπάθεια μας.


Είναι πλάνη να αποφεύγουμε το πρωινό για να γλιτώσουμε θερμίδες γιατί υπάρχει πιθανότητα να φάμε παραπάνω στα επόμενα γεύματα. Προσπαθούμε κατά βάση να κάνουμε υγιεινές επιλογές. Για παράδειγμα ένα τοστ είναι προτιμότερο από μία τυρόπιτα. Όμως, ακόμα και ένα πρωινό με πολύ λίπος όπως η τυρόπιτα θα μπορούσε να καταναλωθεί σε αραιά χρονικά διαστήματα.


Στις μέρες μας, πολλοί τρώνε το μεσημεριανό γεύμα στη δουλειά οπότε χρειάζεται να είναι κάτι γρήγορο και υγιεινό. Μια καλή λύση ‘απ’ έξω’ θα μπορούσε να είναι μια τονοσαλάτα ή σάντουιτς με λαχανικά, γαλοπούλα και τυρί με λίγη κέτσαπ ή μουστάρδα που δίνει γεύση με λίγες θερμίδες. Επίσης ένα ταπερ με φαγητό από το σπίτι είναι μια καλή και οικονομική λύση.


Βασικό είναι να περιορίσουμε την ποσότητα. Ένα κανονικό πιάτο φαγητού μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν σημείο αναφοράς. Στο πιάτο προσπαθούμε να σερβίρουμε όλα τα τρόφιμα που θα καταναλώσουμε. Καλύπτουμε το μισό πιάτο με λαχανικά ή σαλάτα και στο υπόλοιπο σερβίρουμε το κυρίως φαγητό. Για παράδειγμα, σερβίρουμε στο μισό πιάτο ντοματοσαλάτα και στο υπόλοιπο έναν συνδυασμό πρωτεΐνης υδατάνθρακα όπως κοτόπουλο με πατάτα. Όσο περισσότερα λαχανικά βάζουμε τόσο μειώνονται οι θερμίδες του πιάτου. Το μυστικό εδώ είναι ότι τρώγοντας όλα τα φαγητά σε ποσότητα ενός πιάτου τείνουμε να τρώμε λιγότερο.


Για τους λάτρεις του ψωμιού σερβίρουμε μία-δύο φέτες στο πιάτο μας, αποφεύγουμε να τοποθετούμε τη φραντζόλα στο τραπέζι και δεν συνδυάζουμε ψωμί με άμυλο όπως μακαρόνια.


Καταναλώνουμε γλυκό σε κάποια κοινωνική περίσταση όπως μια γιορτή, δεν χρειαζόμαστε προμήθειες στο σπίτι ή το γραφείο. Το καλύτερο υποκατάστατο είναι τα φρούτα.


Η αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει αυτή τη στιγμή φτάνει να πετάξω όλα τα ‘άχρηστα’ τρόφιμα που με βάζουν σε πειρασμό και να κάνω καλύτερες επιλογές γευμάτων. Με δίαιτες ‘αστραπή’ ΔΕΝ χάνω κιλά οριστικά. Χρειάζομαι να αλλάξω τις διατροφικές μου συνήθειες χωρίς στερήσεις αλλά δείχνοντας την απαιτούμενη εγκράτεια.



πηγή: http://dimitramakriyianni.blogspot.com/

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ