«Μυστήρια» άσκηση Ελλάδας-ΗΠΑ-Ισραήλ με άρωμα...Ιράν - iefimerida.gr

«Μυστήρια» άσκηση Ελλάδας-ΗΠΑ-Ισραήλ με άρωμα...Ιράν

Συρία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πραγματοποιείται ασυνήθιστη αεροναυτική άσκηση μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ με άρωμα... Ιράν. Την ίδια ώρα η Μόσχα κάνει δυναμική εμφάνιση στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο να προασπίσει το καθεστώς του Ασαντ.

Το «κοκτέιλ» στην περιοχή μας αρχίζει να γίνεται εύφλεκτο, καθώς πέρα από τα γεωπολιτικά συμφέροντα του άξονα Αθήνας-Λευκωσίας-Ισραήλ, διαπλέκονται και ευρύτεροι σχεδιασμοί τόσο της Ρωσίας όσο και των ΗΠΑ. Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο τόσο στο Ιράν όσο και τη Συρία καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται στη «σκιά» μιας «μυστηριώδους» αεροναυτικής άσκησης που λαμβάνει χώρα στην περιοχή.

Οι στρατιωτικοί αναλυτές δεν έχουν κρύψει τον σκεπτικισμό τους για την ασυνήθιστα μεγάλη γεωγραφική κάλυψη της άσκησης, η οποία έχει σαν στόχο να δημιουργήσει συνθήκες παρόμοιες με τον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Άντεν. Σημειώνεται ότι οι τρεις χώρες έχουν δεσμεύσει τον θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Κρήτης μέχρι τις ισραηλινές βάσεις στη Χάιφα και το Άσχοντ. Φυσικά στην περιοχή συμπεριλαμβάνονται και τα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου και του Ισραήλ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει ακόμη και προσομοίωση απόκρουσης σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου ή φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία.Άλλωστε η ίδια η Άγκυρα, δείχνει να έχει λάβει το μήνυμα καθώς το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο εξέδωσε εντολή να επεκταθεί η άσκηση «Αετός της Ανατολίας» συμπεριλαμβάνοντας και ναυτικές επιχειρήσεις. Η εν λόγω άσκηση αφορά την γεωγραφική περιοχή της Κεντρικής Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με πηγές από το ναυτικό στρατηγείο της Νάπολης, στην τριεθνή άσκηση θα συμμετέχει και Βρετανικός στολίσκος ο οποίος καταφθάνει από το Γιβραλτάρ.

Σημειώνεται δε πως στην στρατιωτική άσκηση «Noble Dina» συμμετέχει και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Εντερπράιζ το οποίο μετά την ολοκλήρωση της θα καταπλεύσει στον Περσικό Κόλπο μέσω του Σουέζ, αυξάνοντας σε τρία τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα που βρίσκονται στο «μαλακό υπογάστριο» του Ιράν.

Ρώσικη «σφήνα» στην περιοχή

Η αεροναυτική άσκηση με το όνομα λαμβάνει χώρα την ώρα που το ρώσικο καταδρομικό πλοίο Smetliviy κατέπλευσε στο λιμάνι Ταρτούς της Συρίας προκειμένου να πραγματοποιήσει... ναυτική άσκηση. Υπενθυμίζεται πως στην πόλη υπάρχει παλιά σοβιετική ναυτική βάση.

Όλα αυτά πριν προλάβουν να περάσουν 24 ώρες από την αυστηρή προειδοποίηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ότι ενδεχόμενη αμερικανοισραηλινή επίθεση κατά της Συρίας αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο, η Μόσχα προβαίνει σε στρατιωτικές κινήσεις προκειμένου να στηρίξει τις θέσεις της.

Η κίνηση αυτή μόνο ως κίνηση ρουτίνας δεν μπορεί να ερμηνευθεί καθώς επιχειρεί να στείλει στην Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ ένα διπλό μήνυμα.

Αρχικά η Ρωσία δείχνει πως η στρατηγική στήριξης προς τον Άσαντ, την οποία επιχειρεί μαζί με την Τεχεράνη όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά θα ενισχυθεί αν χρειαστεί και με στρατιωτικά μέσα. Επιπλέον η άμεση αποστολή του καταδρομικού στη Συρία δείχνει πως η Μόσχα εφαρμόζει πλέον ένα σύστημα «άμεσης απάντησης» προκειμένου να καταστήσει σαφείς τις θέσεις της στον αμερικανικό παράγοντα.

Την ίδια στιγμή ισραηλινοί αναλυτές αναφέρουν πως η Ρωσία παρέχει αμυντικά συστήματα στη Δαμασκό προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη ξένη επέμβαση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ