Προβληματική χαρακτηρίζει την επιβολή του «φόρου Τόμπιν» η Βρετανία - iefimerida.gr

Προβληματική χαρακτηρίζει την επιβολή του «φόρου Τόμπιν» η Βρετανία

«Προβληματική» χαρακτηρίζει την επιβοή του φόρου Τόμπιν η Βρετανία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προβληματικό θεωρεί η Μεγάλη Βρετανία το νόμο Τόμπιν για τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που προωθεί η Ε.Ε., καθώς θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει τη μετακίνηση των τραπεζών εκτός της περιοχής εφαρμογής του νόμου.

Σε έκθεσή της η Βουλή των Λόρδων ζητά από την βρετανική κυβέρνηση να ασκήσει βέτο στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή φόρου στις συναλλαγές σε παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα, μετοχές και ομόλογα, με στόχο την είσπραξη 57 δισ. ευρώ από το 2014 - προκειμένου να πληρώσουν οι τράπεζες για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Μεγάλο μέρος των εσόδων θα συλλεγόταν στο Λονδίνο, που είναι το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ε.Ε. αλλά η έκθεση σημειώνει ότι ο στόχος που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα ήταν εφικτός. «Υπάρχει μία σημαντική πιθανότητα ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μετακινηθούν εκτός της Ε.Ε. για να αποφύγουν τον φόρο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Η Βρετανία έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα υπογράψει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακυρώνοντας ουσιαστικά έναν πανευρωπαϊκό φόρο, καθώς χρειάζεται η ομοφωνία των χωρών της Ε.Ε. για να περάσει ο εν λόγω νόμος.

Η Γερμανία και η Γαλλία ήλπιζαν ότι ο φόρος Τόμπιν, γνωστός και ως «φόρος Ρόμπιν Χουντ» να επιβληθεί τουλάχιστον στις 17 χώρες της Ευρωζώνης, κάτι το οποίο φαίνεται επίσης απίθανο μετά την αντίδραση της Ολλανδίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχθηκε για πρώτη φορά τη Δευτέρα ότι και για την Ευρωζώνη δεν είναι εφικτός ο φόρος αυτός, λέγοντας: «Απλά, δεν μπορεί να γίνει».

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. πρόκειται να συζητήσουν για το πώς θα προχωρήσουν στο θέμα αυτό κατά τη διάρκεια του συμβουλίου Ecofin, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Λουξεμβούργο.

Η προσοχή μετατοπίζεται ήδη στην πιθανή εισαγωγή εθνικών φόρων στις συναλλαγές των μετοχών. Η Βρετανία έχει ήδη τέτοιο φόρο και πρόκειται να την ακολουθήσει η Γαλλία τον Αύγουστο.

Η έκθεση της Βουλής των Λόρδων αναφέρει ότι η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει να επηρεάσει τις εξελίξεις και σε σχέση με έναν τέτοιο φόρο, καθώς μπορεί να υπάρξουν συνέπειες για τη χώρα. «Οι συνέπειες για τη Βρετανία και την Ε.Ε. ως σύνολο είναι σημαντικές και καλούμε την κυβέρνηση να αυξήσεις τις προσπάθειές της για να διασφαλίσει ότι η Βρετανία είναι σε θέση να επηρεάσει τη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη».

Επίσης, στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως «δεδομένης της αντίθεσης των ΗΠΑ στη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, είναι κατά την άποψή μας εντελώς μη ρεαλιστική η εκτίμηση ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ανοίξει τον δρόμο για έναν παγκόσμιο φόρο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ