Τι στρεσάρει τους σκύλους και πώς θα τους ηρεμήσετε - iefimerida.gr

Τι στρεσάρει τους σκύλους και πώς θα τους ηρεμήσετε

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έχουμε πολλά κοινά συναισθήματα με τα κατοικίδιά μας, πολύ περισσότερα από όσα μπορεί κανείς να φανταστεί.

Η λύπη, η χαρά, ο φόβος, ο θυμός είναι μόνο κάποια από αυτά. Μπορεί να ακουστεί περίεργο σε κάποιους αλλά μοιραζόμαστε μαζί τους ακόμη και το στρες. Πολλά είναι τα κατοικίδια που υποφέρουν από στρες, νιώθοντας πίεση σε σώμα και μυαλό.

Ποιές είναι όμως οι αιτίες που πυροδοτούν και κατ’επέκταση τρέφουν το στρες στα κατοικίδια;

Η Αντωνία Γαρυφάλου, Pet Care & Nutrition Consultant (www.pet-astero.gr) εξηγεί στο iefimerida τις αιτίες του στρες και πώς θα το αντιμετωπίσουμε:

  • Επαφή με αγνώστους. Σε περίπτωση φτωχής κοινωνικοποίησης του μικρού σας φίλου τότε η επαφή με κάθε άγνωστο θα του φαίνεται «βουνό» και θα του προκαλεί στρες, άγχος και ενδεχόμενο φόβο. Ξεκινήστε την κοινωνικοποίηση από νηπιακή ηλικία και συντηρήστε τη σε κάθε ευκαιρία.
  • Μετακόμιση. Γενικά οι κατοικίδιοι φίλοι μας αγαπούν τη ρουτίνα τους και αποφεύγουν ότι τους ξεβολεύει ή τους βγάζει από το πρόγραμμα . Τόσο μία μετακόμιση όσο και μία μεταβολή στην καθημερινότητά σας-όπως αλλαγή ωραρίου εργασίας σας για παράδειγμα- του προξενούν στρες και ανασφάλεια.
  • Αποχωρισμός. Γνωστό και ως στρες αποχωρισμού, το είδος αυτό είναι δυστυχώς από τα πιο επίμονα και πιο συχνά συναντούμενα.Εννοείται ότι μπορείτε να το επιλύσετε απλά θα πρέπει να έχετε υπομονή και επιμονή.
  • Θόρυβοι. Οι δυνατοί  ,ή άλλοι συγκριμένοι θόρυβοι –π.χ. ήχος από μοτοσικλέτα- αποτελούν επίσης  την απαρχή μίας στρεσογόνου κατάστασης αν δε διευθετηθούν σωστά.
  • «Εισβολέας». Πρόκειται για την είσοδο ή και τη διαμονή ενός νέου ατόμου ή κατοικιδίου στο χώρο σας. Και σε αυτήν την περίπτωση ακολουθώνται τακτικά βήματα προκειμένου να αποφύγουμε την πρόκληση στρες.
Τι στρεσάρει τους σκύλους και πώς θα τους ηρεμήσετε | iefimerida.gr 0

Όλα τα παραπάνω αποτελούν το πρόβλημα, ποιά είναι όμως η λύση;

Για να επιτύχουμε αρχικά τη μείωση και έπειτα την εξάλειψη του στρες κινούμαστε πάντα στο πλαίσιο της θετικής εμπειρίας. Πιο συγκεκριμένα προσπαθούμε να παράξουμε μία θετική εμπειρία μέσα από τους παραπάνω στρεσογόνους παράγοντες.

Ένα παράδειγμα: Ας πάρουμε ένα σκύλο που πάσχει από στρες αποχωρισμού –κάθε φορά που ο ιδιοκτήτης φεύγει από το σπίτι κλαίει, γαυγίζει, στρεσάρεται. Για να επιλύσουμε αυτήν την κατάσταση πρέπει να κάνουμε μικρά βήματα -ένα τη φορά και είναι σημαντικό να μην το αφήνουμε για τελευταία στιγμή. Εξηγώ. Προτού χρειαστεί να λείψετε για διάστημα πολλών ωρών ή ακόμη και ημερών , δημιουργήστε τεχνητή και ελεγχόμενη απουσία λείποντας μόλις για πέντε λεπτά.

Σε κάποιο ανύποπτο διάστημα του ελελυθερου χρόνου σας:

  1. Βρείτε το πιο αγαπημένο παιχνίδι ή την πιο αγαπημένη λιχουδιά μακράς απασχόλησης (π.χ. γεμιστό κόκκαλο) που θ αχρησιμοποιείτε ΜΟΝΟ όταν φεύγετε.
  2. Φέρτε το σκύλο σας κοντά την πόρτα.
  3. Έπειτα ανοίξτε την πόρτα του σπιτιού σας και καθώς βγαίνετε από την πόρτα δώστε το παιχνίδι ή τη λιχουδιά.
  4. Μείνετε έξω για πέντε λεπτά.
  5. Σε περίπτωση που ο σκύλος σας κλαίει ή γαυγίζει για παραπάνω από λίγα δευτερόλεπτα, ανόιξτε απότομα την πόρτα και διορθώστε λέγοντας έντονα ΟΧΙ ή ΜΗ.Ξανακλείστε την πόρτα και μείνετε έξω για άλλα πέντε λεπτά.
  6. Επαναλάβετε τη διαδικασία πολλές φορές και για διαφορετικά χρονικά διαστήματα (5, 10, 15 και παραπάνω λεπτών) εως ότου ο σκύλος σας να νιώσει άνετα όταν φεύγετε.
  7. Προσοχή! Οταν επιστρέφετε σπίτι φροντίστε να έχετε μία ήπια συμπεριφορά τα πρώτα λεπτά της επανασύνδεσής σας προκειμένου να δώσετε στο σκύλο σας να καταλάβει ότι δεν έγινε κάτι τραγικό που λείπατε και επιτέλους γυρίσατε πίσω!

Με το παραπάνω παράδειγμα βλέπετε πως αντιστρέψαμε μία αρνητική εμπειρία («ο διοκτήτης μου φεύγει και με αφήνει για πάντα») σε μία θετική και ευχάριστη («όταν φεύγει ο ιδιοκτήτης μου μπορώ να έχω την αγαπημένη μου λιχουδιά και το αγαπημένο μου παιχνίδι!»).

Σε αυτό το πλαίσιο δουλεύουμε και όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις στρες. Όσοι το έχετε ανάγκη δεν χάνετε να κάνετε μία δοκιμή και μόνοι σας!

Αν το πρόβλημά σας δεν επιλυθεί με το παραπάνω πλαίσιο σκέψεις απευθυνθείτε σε ειδικό θετικό εκπαιδευτή που θα έρθει στο χώρο σας και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα one to one.

Τι στρεσάρει τους σκύλους και πώς θα τους ηρεμήσετε | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ