Εκτός εκλογών η βασκική συμμαχία Bildu - iefimerida.gr

Εκτός εκλογών η βασκική συμμαχία Bildu

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας αποφάσισε την Κυριακή ότι η νεοπαγής συμμαχία Bildu δεν μπορεί να λάβει μέρος στις προσεχείς τοπικές εκλογές εξαιτίας των δεσμών ορισμένων υποψηφίων της με την πολιτική πτέρυγα της ένοπλης αυτονομιστικής οργάνωσης ETA.

Αξιωματούχος δήλωσε ότι το Δικαστήριο αποφάσισε με εννέα ψήφους υπέρ και μία κατά -- ένα μέλος του δεν εξέφερε άποψη -- να εγκρίνει έφεση των αρχών σε βάρος του Bildu και να του απαγορεύσει τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, μετά από 12 και πλέον ώρες διαβουλεύσεων.

Το βασκικό κόμμα-ομπρέλα μπορεί να προσφύγει εναντίον της απόφασης αυτής στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Το πλήρες κείμενο της απόφασης αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα σήμερα.

Στη συμμαχία συμμετείχαν βασκικά αυτονομιστικά κόμματα και ανένταχτοι ακτιβιστές μετά την απόφαση του δικαστηρίου να θέσει εκτός νόμου το κόμμα Sortu, που είχε ιδρυθεί ως διάδοχο του επίσης απαγορευθέντος Batasuna.

Αντίθετα με το Μπατασούνα, το Σόρτου αποκήρυσσε τη βία και η ίδρυσή του ακολούθησε την εκεχειρία που είχε κηρύξει η ETA τον Ιανουάριο. Η κυβέρνηση απέρριψε την εκεχειρία ως εκλογικό τέχνασμα.

Η Μαδρίτη είχε διακόψει τις συνομιλίες με την ETA όταν η ένοπλη παράταξη έσπασε την εκεχειρία τον Δεκέμβριο του 2006 και προέβη σε βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της ισπανικής πρωτεύουσας από την οποία είχαν βρει το θάνατο δύο άνθρωποι.

"Αυτή (η Bildu) αποτελεί μέρος της στρατηγικής της ETA", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα την περασμένη εβδομάδα. "Ορισμένα από τα μέλη της έχουν άμεση σχέση με το εκτός νόμου Μπατασούνα".

Ο Ρουμπαλκάμπα έχει την υψηλότερη δημοτικότητα από κάθε άλλο υπουργό της κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού κόμματος της Ισπανίας λόγω της σκληρής στάσης του έναντι της ETA και της συνεχιζόμενης εκστρατείας εναντίον της που έχει αποβεί στη σύλληψη σημαντικών στελεχών της και στην ανακάλυψη πολλών οπλαποθηκών της.

Ωστόσο η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο αντιμετωπίζει πιέσεις από το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (PNV), το οποίο μοιάζει να συναρτά την υποστήριξή του στο PSOE με το εάν θα επιτραπεί η όχι στην Bildu να λάβει μέρος στις εκλογές. "Για το PNV, δεν υπάρχει δικαιολογία για το ότι δεν επιτρέπεται πλήρης πολιτική συμμετοχή στη χώρα των Βάσκων", σχολίασε ο ηγέτης του κόμματος Ινίγο Ουρκούγιου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ