Νέα κρίσιμη συνάντηση αυτή την ώρα των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια για το δημοψήφισμα - iefimerida.gr

Νέα κρίσιμη συνάντηση αυτή την ώρα των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια για το δημοψήφισμα

Ο Ζόραν Ζάεφ με τους ηγέτες των κύριων κομμάτων στα Σκόπια (Φωτογραφία: mkd.mk)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε εξέλιξη είναι από τις 09:00 τοπική ώρα η τρίτη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών των τεσσάρων μεγαλυτέρων κομμάτων στα Σκόπια, καθώς δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το δημοψήφισμα και την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ηγέτης του SDSM και οι αρχηγοί των VMRO, DUI και Besa, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, Αλί Αχμέτι και Μπιλάλ Κασάμι αντίστοιχα επιχειρούν να βρουν μια κοινή συνισταμένη για τη σύνθεση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής και την ημερομηνία, τον χαρακτήρα και το ερώτημα του δημοψηφίσματος για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Η κυβέρνηση ζητά στήριξη αναφορικά με το δημοψήφισμα, ενώ η αντιπολίτευση ζητεί την υιοθέτηση ενός νόμου για την χρηματοδότηση των κομμάτων καθώς και αλλαγές στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που αφορούν στη χορήγηση αμνηστίας στους κατηγορούμενους για τα αιματηρά γεγονότα της 27ης Απριλίου του περασμένου έτους, όταν οπαδοί του VMRO , εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, οι οποίοι εκείνη την ώρα εξέλεγαν πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

Ο Ζάεφ έχει συνδέσει το μέλλον της χώρας με την επιτυχία του δημοψηφίσματος που αποβλέπει στην ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Έχει ήδη πει ότι δεν θα αποδεχθεί τη χορήγηση αμνηστία υπό οποιονδήποτε όρο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο mkd γίνεται λόγος και για πρόωρες εκλογές ως μία από τις πιθανές λύσεις για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ηγετών. Ο Σκοπιανος πρωθυπουργός φέρεται να μην έχει αντίρρηση, αλλά διαφωνεί ο εταίρος στον συνασπισμό, το DUI, ο ηγέτης του οποίου Αχμέτι θεωρεί ότι μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν είναι η καλύτερη λύση σε αυτή τη συγκυρία και ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία για την ΠΓΜΔ με την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπεών για την αλλαγή του ονόματος.

Μετά την πρώτη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την περασμένη Τετάρτη ο Ζάεφ ανακοίνωσε το ερώτημα που προτείνει για το δημοψήφισμα: «Είστε υπέρ της ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤο με την αποδοχή της συμφωνίας μεταξύ της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” και της Ελληνικής Δημοκρατίας;»
Παράλληλα είπε ότι το δημοψήφισμα πρέπει να έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα κι ότι θα ληφθεί υπόψιν εφόσον ψηφίσει τουλάχιστον το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.
Το VMRO από την άλλη, συμφωνα με όσα δήλωσε ο Μίτσκοσκι μετά τη δεύτερη συνάντηση, υποστηρίζει ότι προωθεί τις πραγματικές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, όχι μόνον στα λόγια: «Αν πραγματικά επιδιώκουμε τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες θα πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες για την εφαρμογή τους. Αυτό σημαίνει σεβασμό των Νόμων και του Συντάγματος και να εμποδίσουμε κάθε προσπάθεια να παρακαμφθεί πονηρά η βούληση των πολιτών, δηλαδή να τεθούν πιο εμπεριστατωμένα ερωτήματα για κρίσιμα θέματα, για τα οποία εμείς, ως πολίτες της χώρας, ανησυχούμε για το μέλλον της», δήλωσε.

Την απόφαση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος λαμβάνει η Βουλή και θα πρέπει να διεξαχθεί σε διάστημα 60-90 ημερών από την ανακοίνωσή της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ