Διαβάζουμε θρίλερ και αστυνομικά [εικόνες]

Αστυνομικές ιστορίες με πρωταγωνιστές κυνικούς αστυνόμους και αδίστακτους εγκληματίες, ιστορίες σύγκρουσης ανάμεσα στο καλό και το κακό, ιστορίες σκοτεινές και περίπλοκες, με δράση, σασπένς, μυστήριο και ανατροπές.

Αστυνομικά μυθιστορήματα που ξεχωρίζουν από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή. Κι ένα κατασκοπευτικό θρίλερ από τον Τζον λε Καρέ, τον απόλυτο μετρ του είδους.

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ
Συγγραφέας: John le Carré
Μετάφραση: Βεατρίκη Κάντζολα-Σαμπατάκου
Εκδόσεις BELL

«Ο Πίτερ Γκουίλαμ, αφοσιωμένος συνάδελφος και μαθητής του Τζορτζ Σμάιλι, της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, έχει αποσυρθεί στο οικογενειακό του αγρόκτημα στη νότια ακτή της Βρετάνης, όταν ένα γράμμα από την παλιά του υπηρεσία τον καλεί στο Λονδίνο. Το παρελθόν του από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου έχει γυρίσει να τον στοιχειώσει. Οι κατασκοπικές επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών, που κάποτε ήταν το καμάρι των μυστικών υπηρεσιών του Λονδίνου, θα εξεταστούν τώρα εξονυχιστικά από μια γενιά που δεν έχει καμία ανάμνηση του Ψυχρού Πολέμου. Κάποιος θα υποχρεωθεί να πληρώσει για το αθώο αίμα που χύθηκε κάποτε στο όνομα του ευρύτερου καλού».

Ο συγγραφέας-θρύλος γυρίζει πίσω στα χρόνια του Σμάιλι και δίνει στον αναγνώστη τα κομμάτια για να συμπληρώσει το πάζλ της πιο συναρπαστικής ιστορίας κατασκοπείας. Πλέκοντας αριστοτεχνικά ιστορίες από το παρελθόν και το παρόν, ο John le Carré μιλάει για τον σημερινό περίπλοκο κόσμο και δίνει στον αναγνώστη ένα καθηλωτικό θρίλερ που θα γίνει κλασικό στο είδος του, όπως συνέβη και με τον «Κατάσκοπο που γύρισε από το κρύο».

DNA
Συγγραφέας: Yrsa Sigurdardotir
Μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς
Εκδόσεις Μεταίχμιο

«Ο φόνος ήταν η τιμωρία της. Ποια ήταν όμως η αμαρτία της γυναίκας που βρέθηκε νεκρή;
Μόνο η επτάχρονη κόρη του θύματος, που ήταν κρυμμένη στο δωμάτιο στη διάρκεια του φόνου, μπορεί να έχει την απάντηση. Ο ντετέκτιβ Χούλνταρ, που μόλις έχει πάρει προαγωγή και νιώθει πελαγωμένος, θα απευθυνθεί στην ψυχολόγο Φρέγια για να τον βοηθήσει να προσεγγίσει το κοριτσάκι-μάρτυρα κλειδί. Τη συνεργασία τους όμως σκιάζει το πρόσφατο ερωτικό τους παρελθόν. Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο όταν μία ακόμα γυναίκα δολοφονείται και ένας ραδιοερασιτέχνης, λαμβάνοντας περίεργα μηνύματα που τον συνδέουν και με τα δύο θύματα, ξεκινά τη δική του έρευνα».

Το DNΑ είναι το πρώτο βιβλίο της αστυνομικής σειράς με ήρωες τον ντετέκτιβ Χούλνταρ και την παιδοψυχολόγο Φρέγια. Πρόκειται για μια δύσκολη, ανατριχιαστική ιστορία γεμάτη βία, ασυνήθιστα εγκλήματα και ακραίες καταστάσεις που απευθύνεται στους λάτρεις της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας. Μια παλιά ιστορία από το 1987, που δύσκολα μπορεί να περιγράψει κανείς, συνδέεται με μια σημερινή –βρισκόμαστε στο 2015. Θαμμένα μυστικά και παιδικά τραύματα βγαίνουν στην επιφάνεια αναζητώντας τη λύτρωση. Η συγγραφέας παγιδεύει συχνά τον αναγνώστη, ο οποίος φτάνει σε αδιέξοδο μην μπορώντας να συνδέσει γεγονότα και καταστάσεις, ενώ τα πτώματα συσσωρεύονται γύρω του. Μέχρι τις συγκλονιστικές τελευταίες σελίδες. Το DNA τοποθετεί την Ισλανδή συγγραφέα με το δύσκολο όνομα στην πρώτη γραμμή της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνία, ενώ στο εξωτερικό μιλούν ήδη για τη «νέα βασίλισσα» του είδους. Θα γινόταν κι εξαιρετική τηλεοπτική σειρά.

ΠΕΝΤΕ ΜΙΚΡΕΣ ΑΔΙΚΙΕΣ
Συγγραφέας: Antonio Fusco
Μετάφραση: Γιάννα Σκαρβέλη
Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

«Η ήσυχη επαρχία της Βαλντέντσα στην Τοσκάνη συνταράσσεται ξαφνικά από την άγρια δολοφονία μιας γυναίκας. Εκ πρώτης όψεως δείχνει για έγκλημα πάθους, αλλά το έμπειρο μάτι του αστυνόμου που αναλαμβάνει την υπόθεση διακρίνει τα ασύμμετρα στοιχεία στη σκηνή του εγκλήματος και τις αντιφατικές λεπτομέρειες. Ο αστυνόμος Καζαμπόνα καταλαβαίνει πολύ γρήγορα ότι ο φόνος είναι μόνο η αρχή μιας θανατηφόρας περιδίνησης. Ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι με τους καταναγκαστικούς και σχιζοφρενικούς κανόνες ενός σίριαλ κίλερ. Με σύνθημα τη φράση «Ρώτα το γιατί και θα βρεις το κίνητρο· κι αν βρεις το κίνητρο, θα είσαι κοντά στον δολοφόνο» και με τη βοήθεια της γοητευτικής συναδέλφου του, Κριστίνα Μπελισάριο, ο Καζαμπόνα είναι αποφασισμένος να φτάσει στη λύση του μυστηρίου. Πρώτα όμως θα χρειαστεί να στοχαστεί πολύ σοβαρά τις συνέπειες κάθε ανθρώπινης πράξης».

Το πρώτο του μυθιστόρημα του Ιταλού Antonio Fusco βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και φανερώνει τον τρόπο λειτουργίας της ιταλικής αστυνομίας. Ο συγγραφέας, εγκληματολόγος και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της αστυνομίας, αναπλάθει μια φανταστική πόλη στην Τοσκάνη και παρακολουθεί από κοντά τις πιο σκοτεινές υποθέσεις του αστυνομικού ρεπορτάζ, από τις οικογενειακές τραγωδίες και τα ναρκωτικά μέχρι την πορνεία και την παιδοφιλία. Οι αληθινοί χαρακτήρες, οι ρεαλιστικές περιγραφές και η διεισδυτική ματιά που βλέπει πέρα από το προφανές δείχνουν τη βαθιά ανθρώπινη πλευρά κάθε αστυνομικής έρευνας. Περιμένουμε την επόμενη περιπέτεια του αστυνόμου Καζαμπόνα.

ΜΑΚΒΕΘ
Συγγραφέας: Jo Nesbo
Μετάφραση: Γωγώ Αρβανίτη
Εκδόσεις Μεταίχμιο

«Σε µια ζοφερή αποβιοµηχανοποιηµένη πόλη που σπαράσσεται από τη διαφθορά και το έγκλημα, µια απόπειρα σύλληψης εμπόρων ναρκωτικών καταλήγει σε λουτρό αίματος. Την ευθύνη να ξεκαθαρίσει την υπόθεση αναλαμβάνει ο επιθεωρητής Μάκβεθ και η ομάδα του. Ο Μάκβεθ όμως δεν είναι ένας συνηθισμένος αστυνομικός. Πρώην τοξικομανής ο ίδιος και με ένα παρελθόν ιδιαίτερα σκοτεινό, χαμένος στις παραισθήσεις και στην παράνοια, θα οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα. Ο Μάκβεθ δεν θα πάρει αυτό που δικαιωματικά του ανήκει παρά μόνο αν σκοτώσει».

Ο δημοφιλής Νορβηγός συγγραφέας γράφει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα εμπνευσμένο από το εμβληματικό έργο του Σαίξπηρ και δίνει μια εντελώς διαφορετική εκδοχή του «Μάκβεθ». Ένα σκοτεινό μυθιστόρημα που μιλάει για πράγματα που δεν αρέσουν σε κανέναν· οι διεφθαρμένοι αστυνομικοί, οι σχέσεις τους με τα «αφεντικά» του οργανωμένου εγκλήματος και τα αόρατα σχοινιά που τους δένουν με τους πολιτικούς ηγέτες. Πρόκειται ίσως για το πιο απαισιόδοξο και πιο αιματοβαμμένο θρίλερ του Τζο Νέσμπο, ένα βιβλίο που απομακρύνεται κατά πολύ από τις περιπέτειες του διάσημου ντετέκτιβ Χάρι Χόλε. Ένας «διαφορετικός» Τζο Νέσμπο.

ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ
Συγγραφέας: Ray Celestin
Μετάφραση: Μαρία-Ρόζα Τραϊκόγλου
Εκδόσεις Διόπτρα

«Σικάγο, 1928. Τρεις φαινομενικά ασύνδετες υποθέσεις διαδραματίζονται σε μια πόλη που μαστίζεται από ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα και εγκληματικότητας. Σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο κάποιος δοκιμάζει να δηλητηριάσει τα μεγάλα ονόματα της πόλης. Την ίδια στιγμή ένας λευκός γκάνγκστερ βρίσκεται ακρωτηριασμένος σε ένα σοκάκι του Μπλάκμπελ και μια πλούσια και διάσημη κληρονόμος εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη. Η ταραγμένη μητέρα της προσλαμβάνει δύο ντετέκτιβ για να τη βρουν, ενώ ο περιβόητος Αλ Καπόνε υποψιάζεται ότι υπάρχει προδότης στην οργάνωση και ζητάει από έναν λαθρέμπορο να τον βοηθήσει να ξεδιαλύνει την υπόθεση . Οι τρεις ιστορίες θα συναντηθούν σε ένα κοινό μονοπάτι. Στην πρωτεύουσα των μπλουζ και της ποτοαπαγόρευσης, οι πρωταγωνιστές του εγκλήματος θάβουν την αλήθεια στα βρόμικα νερά των σφαγείων. Άραγε ποιος θα καταφέρει πρώτος να ξετυλίξει το κουβάρι της διαφθοράς;»

«Τα μπλουζ του δολοφόνου» είναι το δεύτερο μέρος μιας τετραλογίας που παρακολουθεί την ιστορία της τζαζ και της Μαφίας στη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Πρόκειται για ένα καθηλωτικό ατμοσφαιρικό θρίλερ που αναβιώνει αριστοτεχνικά την εποχή του Αλ Καπόνε και της Ποτοαπαγόρευσης και βασίζεται σε αληθινές ιστορίες. Η μουσική τζαζ παίζει για άλλη μια φορά πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς, όπως εξηγεί ο ίδιος ο συγγραφέας, το βιβλίο ακολουθεί απόλυτα τη σύνθεση του West End Blues, με τον κάθε χαρακτήρα να γίνεται ένα διαφορετικό τμήμα της ενορχήστρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ βιβλία παραλία άμμος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ