Η προεκλογική τακτική Βενιζέλου και η αναδιοργάνωση του ΠΑΣΟΚ - iefimerida.gr

Η προεκλογική τακτική Βενιζέλου και η αναδιοργάνωση του ΠΑΣΟΚ

Η εκλογική τακτική του Βενιζέλου και η αναδιοργάνωση του ΠΑΣΟΚ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πυρετός αναδιοργάνωσης του ΠΑΣΟΚ και προεκλογικής εκστρατείας επικρατεί στην Ιπποκράτους. Ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος, απαλλαγμένος πλέον από τα ασφυκτικά καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών έχει εγκατασταθεί στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ και μελετά τις επόμενες κινήσεις του.

Τα πρώτα δείγματα γραφής του αντιμετωπίστηκαν ως «θετικά» από βουλευτές και κομματικά στελέχη. Αποφεύγοντας λογικές «ρεβανσισμού», τοποθετήσεων «ημετέρων» και «κηπουρών» επέλεξε την οδό της σύνθεσης τουλάχιστον για τον χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές. Και ξεδιπλώνοντας τον οργανωτικό χαρακτήρα των ενεργειών του δείχνει προς τα που θα κινηθεί σε επίπεδο εκλογικής τακτικής.

1. Τοποθετώντας την κυρία Φώφη Γεννηματά ως εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ θέλησε να στείλει το μήνυμα της ενότητας της Δημοκρατικής παράταξης. «Η κίνηση να ορίσει ως εκπρόσωπο Τύπου την κόρη του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά έχει έναν ισχυρό συμβολισμό και δείχνει πως εννοεί όσα λέει για την μεγάλη δημοκρατική παράταξη» σχολίαζε στενός συνεργάτης του κ. Βενιζέλου.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες έπεσαν πολλά σενάρια στο τραπέζι – της κυρίας Χριστίνας Μανωλοπούλου, του κ. Κώστα Καρτάλη, της κυρίας Συλβάνας Ράπτη κ.α. Ωστόσο για διαφορετικούς λόγους το καθένα, απορρίφθηκαν. Η απόφαση για την κυρία Γεννηματά ήταν απολύτως προσωπική του κ. Βενιζέλου.

Η θέση αυτή ωστόσο δημιουργεί και άλλα δεδομένα: Η κυρία Γεννηματά θα τοποθετηθεί στο Επικρατείας, ώστε να μην εμπίπτει στην απαγόρευση του νόμου περί προεκλογικών ραδιοτηλεοπτικών εμφανίσεων. Ως εκ τούτου μειώνεται ο ανταγωνισμός στην Α' Αθήνας όπου κατέρχονται μεταξύ άλλων οι κύριοι Κώστας Σκανδαλίδης, Χρήστος Παπουτσής, Νάσος Αλευράς, Παντελής Οικονόμου και η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου.

2. Διατηρώντας τον κ. Μιχάλη Καρχιμάκη στην θέση του γραμματέα του Κινήματος αλλά και ανακοινώνοντας την Δευτέρα την τοποθέτηση όλων των θεωρούμενων ως «κορυφαίων» στελεχών στην Εθνική Εκλογική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, είναι προφανές ότι ο κ. Βενιζέλος επιδιώκει αφενός να ανακόψει τις διαρροές προς τα αριστερά, την ΔΗΜ.ΑΡ του κ. Φώτη Κουβέλη και την «Κοινωνική Συμφωνία» της κυρίας Λούκα Κατσέλη και του κ. Χάρη Καστανίδη.

Αφετέρου θέλει να δημιουργήσει την αίσθηση «πανστρατιάς» ενόψει των εθνικών εκλογών ώστε να «διαψεύσει», όπως ο ίδιος ευελπιστεί, τις δημοσκοπήσεις. Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης με τον κ. Μιχάλη Καρχιμάκη. «Πρόεδρε, πες μου τι θέλεις να κάνω» τον ρώτησε. «Έχουμε πολλή δουλειά» απάντησε ο κ. Βενιζέλος διατηρώντας στην θέση του τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ μέχρι τον Ιούνιο που θα διεξαχθεί το Συνέδριο του Κινήματος.

Για το όνομα του γραμματέα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε δεχθεί αντικρουόμενες εισηγήσεις: Οι μεν του έλεγαν να τον αντικαταστήσει με κάποιον «βενιζελικό» οι δε να τον διατηρήσει μέχρι τις εκλογές. Ο κ. Καρχιμάκης τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της υποψηφιότητας Παπουτσή με τον οποίο έχουν εξ αγχιστείας σχέση. Ωστόσο, η στάση του παρέμεινε αυστηρά ουδέτερη ως εκ του θεσμικού του ρόλου.

Παράλληλα θεωρείται ένα ιδιαίτερα εργατικό στέλεχος αλλά και δημοφιλές που δεν δημιούργησε προβλήματα. Ως εκ τούτου, η διατήρηση του στη θέση αυτή ήταν «κίνηση μεγαθυμίας αλλά και προεκλογικού τακτικισμού του Βενιζέλου» όπως σχολίαζαν κομματικά στελέχη.

3. Με την ανανέωση των ψηφοδελτίων σε ποσοστό που ευελπιστεί να φτάσει το 60% ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να εκπέμψει την αίσθηση της ανανέωσης. Παράλληλα, τοποθετώντας στην Εθνική Επιτροπή εκλογικού αγώνα όλους – θεσμικούς και κορυφαίους – χωρίς «αποκλεισμούς» όπως διαβεβαιώνει, ο κ. Βενιζέλος θέλει να διατηρήσει την ραχοκοκκαλιά του ΠΑΣΟΚ ενωμένη.

Άγνωστο παραμένει πάντως αν στην επιτροπή αυτή τοποθετηθεί ο κατ' εξοχήν εκπρόσωπος του «Μεταρρυθμιστικού ρεύματος» κ. Γιάννης Ραγκούσης, τον οποίο αρκετοί από το «βενιζελικό μπλοκ» θεωρούν «προγραμμένο». Το όνομα του πάντως απουσίαζε από την ενδεικτική λίστα των «κορυφαίων» που διακινούσε η Ιπποκράτους.

4. Ο κ. Βενιζέλος θέλει να ανασυστήσει τον κομματικό μηχανισμό, τόσο σε κεντρικό και σε περιφερειακό και νομαρχιακό επίπεδο. Τις επόμενες ημέρες θα καλύψει τα κενά που υπάρχουν στους υπευθύνους των τομέων και θα προχωρήσει στην στελέχωση του κεντρικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ.

Ο νυν βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Γερανίδης, ο οποίος δεν θα πολιτευτεί εκ νέου και ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Ιωαννίνων κ. Ευάγγελος Αργύρης θα τοποθετηθούν επικεφαλής της Επιτροπής συγκρότησης ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ. Ενώ ο πιστός «βενιζελικός», μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και βουλευτής Καρδίτσας κ. Νίκος Σαλαγιάννης πρόκειται να οριστεί υπεύθυνος οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος θα έχει συναντήσεις με τα βασικά δίκτυα του ΠΑΣΟΚ (γραμματείς των περιφερειακών και νομαρχιακών επιτροπών, τοπική αυτοδιοίκηση, κλπ.) ενώ θα υπάρξουν και αλλαγές σε πρόσωπα, με πιο χαρακτηριστική εκείνη του γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου.

5. Τέλος, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα διαμορφώσει αυτές τις ημέρες και τον προεκλογικό του λόγο. Ήδη από τις πρώτες εμφανίσεις του δείχνει ότι προτίθεται να ξεκινήσει πολυμέτωπο εναντίον των κομμάτων αριστερά και δεξιά του ΠΑΣΟΚ. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη, είναι οι βασικοί του στόχοι. Σύμφωνα με συνεργάτες του ο κ. Βενιζέλος «θα ανοίξει μέτωπο με όλους, αφού το Κίνημα βάλλεται από παντού, αλλά με διαβαθμίσεις στην ένταση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ