Πέφτει η δημοτικότητα του Ερντογάν στην Τουρκία – Τι δείχνει τελευταία δημοσκόπηση

Δύσκολα θα μπορέσει να επανεκλεγεί από τον πρώτο γύρο στις εκλογές της 24ης Ιουνίου ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως δείχνει δημοσκόπηση της εταιρείας Gezici.

Η δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου σημειώνει πτώση κατά 1,6 μονάδα σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα, ενώ το κόμμα του αναμένεται να χάσει την πλειοψηφία που διαθέτει στο κοινοβούλιο.

Η δημοσκόπηση του Gezici διενεργήθηκε από τις 2 ως τις 3 Ιουνίου σε σύνολο 2.814 ανθρώπων. Το 47,1% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα ψηφίσει τον Ερντογάν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών έναντι 48,7% που είχε απαντήσει το ίδιο μία εβδομάδα νωρίτερα.

Εξάλλου ο συνασπισμός μεταξύ του AKP και του εθνικιστικού MHP δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, καθώς μόνον το 48,7% των ερωτηθέντων απάντησε ότι προτίθεται να ψηφίσει ένα από τα δύο κόμματα – ποσοστό, που παραμένει σταθερό σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα.

Ερντογάν: Αν επανεκλεγώ θα άρω την κατάσταση έκτακης ανάγκης.

Κι ενώ η νίκη του διαγράφεται ολοένα και πιο αμφίβολη, εκεί που φαινόταν σχεδόν σίγουρη όταν προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές, ο Ερντογάν πασχίζει πάση θυσία να αποτρέψει τις διαρροές και να προσελκύσει -ει δυνατόν- νέες ψήφους. Χθες μάλιστα υποσχέθηκε σε συνέντευξή του στο τουρκικό ιδιωτικό δίκτυο 24 TV-360, ότι το πρώτο που θα κάνει αν επανεκλεγεί θα είναι να άρει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία.

«Αν παραμείνω σ’ αυτό το πόστο, Θεού θέλοντος, μετά τις 24 Ιουνίου, η πρώτη δουλειά μας θα είναι να άρουμε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο τουρκικό ιδιωτικό δίκτυο 24 TV-360.

Ο Ερντογάν είχε αφήσει προ ημερών σε άλλη συνέντευξή του ανοικτό το παράθυρο για την άρση του μέτρου που επιβλήθηκε λίγες μέρες το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που δεσμεύτηκε να το πράξει.

Υποστήριξε πάντως ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έχει την παραμικρή επίπτωση στη διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας, όπως τον κατηγορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Να μου δώσουν ένα παράδειγμα. Που και ποια προεκλογική καμπάνια μπλόκαρε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αντιθέτως, πρόκειται περί μέτρου ασφαλείας για να σωθούν οι περιοχές που απειλούνται από την τρομοκρατία».

Από τη μέρα που επιβλήθηκε το μέτρο στη γειτονική χώρα, πάνω από 150.000 άτομα έχασαν τις θέσεις εργασίας τους στο δημόσιο τομέα και τις ένοπλες δυνάμεις, κατηγορούμενα ως μέλη του δικτύου των γκιουλενιστών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ