Πώς υποδέχθηκαν τη συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ: Οι πρώτες αντιδράσεις από ΝΑΤΟ, ΕΕ και Νίμιτς - iefimerida.gr

Πώς υποδέχθηκαν τη συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ: Οι πρώτες αντιδράσεις από ΝΑΤΟ, ΕΕ και Νίμιτς

Φωτογραφία: AP/ Thanassis Stavrakis
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μόλις ολοκληρώθηκαν τα διαγγέλματα του Αλέξη Τσίπρα και το Ζόραν Ζάεφ, υπήρξαν και οι πρώτες αντιδράσεις για τη συμφωνία των δύο πρωθυπουργών στο ονοματολογικό.

Ο Ντόναλντ Τουσκ έσπευσε να συγχαρεί και τις δύο πλευρές, με ανάρτησή του στο Twitter.

«Τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στους πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ. Κρατάω σταυρωμένα τα δάχτυλά μου. Χάρη σε εσάς, το απίθανο γίνεται πιθανό», έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Sincere congratulations to PM @tsipras_eu and PM @Zoran_Zaev. I am keeping my fingers crossed. Thanks to you the impossible is becoming possible.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε θερμά τη συμφωνία που επετεύχθη. «Είναι μια ιστορική συμφωνία, που αποδεικνύει ότι τα πολλά χρόνια υπομονετικής διπλωματίας και την προθυμία αυτών των δύο ηγετών να επιλύσουν μια διαφορά που έχει επηρεάσει την περιοχή για πάρα πολύ καιρό», δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, κάλεσε και τις δύο χώρες να ολοκληρώσουν τη συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών. «Αυτό θα βάλει τα Σκόπια στο μονοπάτι για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Και θα βοηθήσει να εδραιωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων», συμπλήρωσε.

I welcome the historic agreement by @tsipras_eu & @Zoran_Zaev on the name dispute between Athens and Skopje. I thank them for their will to solve a dispute which has affected the region for too long & call on both countries to finalise the agreement. https://t.co/EuDQcI1AYe pic.twitter.com/BnSwod1IS2



Τη συμφωνία για το θέμα του ονόματος χαιρέτισε και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Χαιρετίζω θερμά την ανακοίνωση των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ σχετικά με την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στην ονομασία. Θα ήθελα να συγχαρώ τα κόμματα για την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών και την επίλυση των διαφορών.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε μια περίοδο ενισχυμένων σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών και ιδιαίτερα μεταξύ των λαών τους. Στο πλαίσιο αυτό, με ενθαρρύνει η αφοσίωση και των δύο κυβερνήσεων για την επίτευξη αμοιβαίων οφελών για όλους τους πολίτες τους μέσω της σύναψης στρατηγικής εταιρικής σχέσης ως βάσης για εντατική συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Ηταν τιμή μου να έχω τον ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των δύο μερών και θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στον Γενικό Γραμματέα για την ακλόνητη υποστήριξη και το βαθύ του ενδιαφέρον και σε άλλους συναδέλφους των Ηνωμένων Εθνών για την πολύτιμη συμβολή τους στη διαδικασία. Θα ήθελα επίσης να αναφέρω τον διακεκριμένο προκάτοχό μου, τον αείμνηστο κύριο Vance, του οποίου το σημαντικό έργο στα Βαλκάνια συνέβαλε διαρκώς στην ειρήνη στην περιοχή.

Πάνω απ 'όλα, θέλω να συγχαρώ και να συγχαρώ τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, Ντιμιτρόφ και Κοτζιά, οι οποίοι επέδειξαν ηγετικές ικανότητες, όραμα και αποφασιστικότητα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και ποτέ δεν έχασαν το κουράγιο τους στις προσπάθειές τους να επιτύχουν μια αμοιβαία επωφελής λύση για το δικό τους έθνος, αλλά για την ευρύτερη περιοχή».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ