«Κλειδώνει» το «Severna Makedonija» -Κοτζιάς: Ο Ζάεφ επέλεξε το όνομα - iefimerida.gr

«Κλειδώνει» το «Severna Makedonija» -Κοτζιάς: Ο Ζάεφ επέλεξε το όνομα

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πλούσιο είναι το παρασκήνιο της συνομιλίας των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ που έλαβε χώρα το μεσημέρι στις 3. Επί μία περίπου ώρα Τσίπρας και Ζάεφ συζητούσαν τις τελευταίες εξελίξεις και συμφώνησαν να μιλήσουν ξανά και αύριο, Τρίτη, το πρωί.

Οπως φαίνεται «κλειδώνει» το «Severna Makedonija» (Βόρεια Μακεδονία), παραμένει όμως αγκάθι του erga omnes κάτι που συζήτησαν Τσίπρας-Ζάεφ.

Οπως αποκάλυψε μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, το όνομα το επέλεξε ο ίδιος ο σκοπιανός πρωθυπουργός, μεταξύ των προτάσεων που είχε καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς, και αφού τα Σκόπια είχαν απορρίψει το «Μακεδονία του Βαρδάρη», η Ελλάδα το «Μακεδονία-Σκόπια» αλλά και το «Μακεδονία του Ιλιντεν». Στο τραπέζι έμειναν οι ονομασίες Βόρεια Μακεδονία, Νέα Μακεδονία και Άνω Μακεδονία και όπως άφησε να εννοηθεί ο Ελληνας ΥΠΕΞ, ο κ. Ζάεφ έχει επιλέξει ήδη την ονομασία από τις υπάρχουσες η οποία φέρεται να είναι το «Βόρεια Μακεδονία».

Οι δύο πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας συνομίλησαν για μια ώρα «σε καλό κλίμα» σύμφωνα με το Μαξίμου και συμφώνησαν να «ολοκληρώσουν τις συνομιλίες τους» σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία, το πρωί της Τρίτης.

«Κλειδώνει» το «Severna Makedonija» -Κοτζιάς: Ο Ζάεφ επέλεξε το όνομα  | iefimerida.gr 0

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της σκοπιανής κυβέρνησης κατά την διάρκεια της συνομιλίας των δύο πρωθυπουργών συζητήθηκαν τα υπό εκκρεμότητα θέματα και οι δύο άνδρες έριξαν «αρκετές ιδέες» για να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκαν τα εναπομείναντα θέματα και ιδέες για τη λύση», αναφέρει, συγκεκριμένα.

Από την κυβέρνηση εκφράζουν αισιοδοξία και ευελπιστούν ότι η αυριανή συνομιλία θα είναι και το τελευταίο βήμα για την επίλυση της διαφοράς. Εφόσον συμβεί αυτό, τότε οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών θα ανακοινώσουν και θα υπογράψουν τη συμφωνία στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ, στις Πρέσπες.

Αγκάθι το erga omnes

Σύμφωνα με πληροφορίες στις συζητήσεις παραμένει «αγκάθι» το erga omnes - κάποιες διαστάσεις σε σχέση με την εφαρμογή του για την ακρίβεια όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές.

Αυτό κυριάρχησε στις συζητήσεις Τσίπρα-Ζάεφ και αυτό κρατούσε εν αναμονή τον σκοπιανό πρωθυπουργό τόσες ημέρες.

Πίεση από το Βερολίνο σε Ζάεφ

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δέχεται αφόρητη πίεση από το Βερολίνο, καθώς δέχθηκε και νέο τηλεφώνημα από την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Κοτζιάς: Αποφασιστικό βήμα το τηλεφώνημα Ζάεφ

«Σήμερα έγινε ένα αποφασιστικό βήμα», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο Kontra, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει επιλέξει ήδη την ονομασία που προτιμά.

«Αν ολοκληρωθεί η συζήτηση αύριο, θα έχει ολοκληρωθεί και η συζήτηση για το όνομα», είπε, μιλώντας για τη νέα επικοινωνία που θα έχουν οι δύο πρωθυπουργοί την Τρίτη. «Ο ίδιος επέλεξε ποιο θέλει. Το έχει κάνει ήδη», πρόσθεσε αναφερόμενος στον Ζάεφ. Μάλιστα, συμπλήρωσε «Διαβάζοντας τα πρακτικά παλιότερων διαπραγματεύσεων, υπουργός προηγούμενων κυβερνήσεων είχε πει ότι αυτό είναι το καλύτερο όνομα».

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι στη συμφωνία δεν υπάρχει θέμα διπλής ονομασίας, επανέλαβε ότι «μακεδονική γλώσσα» υπάρχει από το 1977, ενώ σχολίασε «Η ατυχία της χώρας είναι ότι δεν είχε αριστερή κυβέρνηση όταν δημιουργήθηκε το πρόβλημα». Πάντως, υπογράμμισε ότι τα προβλήματα με την ΠΓΔΜ είναι υποδεέστερα έναντι των μεγάλων γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών προβλημάτων που έχουμε με την Τουρκία.

Θέλουμε μια χώρα-φίλο

Μιλώντας στο kontra ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε: «Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ευθεία γραμμή, αλλά επίπονος αγώνας. Γι αυτό συστήνω σε όλους υπομονή και νηφαλιότητα. Πρέπει να υπάρχει θέληση να λύσουμε τα προβλήματα. Στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει η αδράνεια. Έχουν και μια θεωρία του εκκρεμούς. Να υπάρχουν δηλαδή εκκρεμότητες. Αυτή η χώρα πρέπει να βρεθεί κοντά μας. Τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, πρέπει να συμπαρασυρθεί όλη η περιοχή στην ανάπτυξη. Η ελληνική διπλωματία πρέπει να αποφασίσει. Ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, ποιο πρέπει να λυθεί.Όταν ισοπεδώνεις την άλλη πλευρά και το έδειξε το αποτέλεσμα του Α' ΠΠ... Χρειάζεται συμφωνία που θα επιβιώσει στο χρόνο και θα γίνει αποδεκτή από τους λαούς».

«Θέλουμε να φτιάξουμε μια χώρα φίλο» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας:«Δεν θέλω να φερθούμε σε μια μικρότερη χώρα, όπως φέρθηκαν άλλοι σε εμάς. Αυτός που ασκεί εξωτερική πολιτική, πρέπει να λύνει προβλήματα για τη χώρα. Πολλές φορές θα ήθελα να δημοσιοποιήσω μια αγανάκτησή μου;... Η φίλη χώρα, δεν έχει καμία διάθεση για αλυτρωτισμούς, όπως ο Γκρούεφσκι που ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα με τη Νέα Δημοκρατία – μην κρυβόμαστε. Η γλώσσα τους δεν έχει καμία σχέση με την Αρχαία Μακεδονία και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. Η ταυτότητά τους είναι άλλη»..

Τι συμφωνήθηκε για τη γλώσσα

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά επικρατέστερη ονομασία για την επίλυση του Σκοπιανού είναι η «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija), με γλώσσα την Μακεδονική που όπως σημείωσε αναγνωρίστηκε στον ΟΗΕ από το 1977 και με αναφορά ότι πρόκειται για Σλαβική γλώσσα: «Στη γλώσσα, αυτό που θα λέει η συμφωνία και έχει συμφωνηθεί είναι ότι θα προσδιορίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. Αυτό εγώ το θεωρώ ειλικρίνεια. Επιπλέον, η συμφωνία θα καθιστά σαφές ότι ο πληθυσμός της δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό».

Εχουμε λύσει το συνταγματικό

«Εχουμε λύσει το συνταγματικό πρόβλημα και με ενθουσιάζει ότι με πρωτοβουλίες των ίδιων των ανθρώπων των Σκοπίων πιθανολογώ ότι η Εκκλησία θα ονομαστεί Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος, ένα ιστορικό όνομα, που το έφερε αυτή η εκκλησία για αιώνες», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, που ανέφερε ακόμη ότι σε δύο εβδομάδες συνεδριάζει το συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ. «Εκεί, εφόσον έχουμε επικυρωμένα τα ζητήματα από τη βουλή τους, θα δώσουμε το ΟΚ, με μεγάλη μας χαρά, να πάρουν τον ευρωπαϊκό τους δρόμο», συνέχισε.

«Δεν γνωρίζω άλλο κράτος που να έχει την τόλμη αλλάξει το συνταγματικό του όνομα, είναι τολμηρό το βήμα, πρέπει κανείς να τους αναγνωρίσει αυτή την τόλμη, αυτό που κάνουν για να ενταχθούν στην Ευρώπη. Εμείς τους θέλουμε στην Ευρώπη;», τόνισε ακόμη.

Αν η ΝΔ θέλει να μετρήσει το μπόι της ας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στην αντίθετη στάση του Πάνου Καμμένου στο Σκοπιανό, σχολιάζοντας ότι στη ΝΔ υπήρξαν πολύ πιο ισχυρές αντιδράσεις. «Θα βρεθεί η πλειοψηφία βουλευτών που θα το στηρίξει», εκτίμησε. Μάλιστα, συμπλήρωσε «αν ΝΔ έχει πρόβλημα ας βάλει θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και ας μετρήσει το μπόι της».

"Η διπλωματία είναι πολύ υπεύθυνη δουλειά, γιατί είναι υπεύθυνη για το μέλλον του τόπου μας και του λαού μας ώστε να μπορεί να την αφήσει κανείς να επανέλθει στα χέρια εκείνων που θεώρησαν ότι είναι κολπάκια και πλακίτσες" είπε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών, για να προσθέσει: "Εμείς δεν παίζουμε, ούτε εξηγούμε τη διαπραγμάτευσή μας ως ένα παιχνίδι- καλαμπουράκι".

Τι απαντά για τα έγγραφα που απειλεί να βγάλει

Ερωτηθείς σχετικά με τις αποκαλύψεις στις οποίες προέβη πρόσφατα για τα ντοκουμέντα στον ΟΗΕ των παλαιότερων διαπραγματεύσεων και τις ευθύνες των κυβερνήσεων της αντιπολίτευσης ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι ο ίδιος ουδέποτε εκβιάζει, και ότι το ερώτημα στην προκειμένη περίπτωση είναι "γιατί νοιώθουν εκβιαζόμενοι". Εξήγησε ότι δεν βγάζει τα ντοκουμέντα αυτά "για να μη γίνουμε ρεντίκολο εδώ στη χώρα" και ότι σε όσους τον αποκαλούν "προδότη" πως ο ίδιος απαντά ότι πρέπει να είναι "σεμνοί".

"Εγώ", όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, "ρωτάω: πείτε μας, έχετε προτείνει ποτέ "Μακεδονία Σκοπίων" με εσωτερική χρήση στο όνομα "Μακεδονία"; Η κα Μπακογιάννη βγαίνει και λέει "δεν το είπαμε ποτέ". Και εγώ έχω ένα ερώτημα: θέλει να το πει για να με προκαλέσει να βγάλω τα ντοκουμέντα ή δεν το ξέρει; Το πρώτο το πιστεύω περισσότερο από το δεύτερο. Εγώ λέω: σεμνά παιδιά. Δεν θα κάνετε τις παρθένες, ότι δεν είχατε κάνει καμιά πρόταση και καμιά συμφωνία, διότι διαβάζουμε, υπάρχουνε τα ντοκουμέντα" είπε και συμπλήρωσε ότι το θεωρεί αυτό "θράσος". "Δεν τους προκαλώ ότι θα βγάλω τα έγγραφα, τους προκαλώ να σταματήσουν να λένε ψέματα" κατέληξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ